Müftülere nikâh kıyma yetkisi verilmesinin yanı sıra Türk vatandaşlığına geçişle ilgili tartışma yaratacak düzenlemeleri içeren tasarı TBMM Başkanlığı’na sunuldu

AKP gerici uygulamalarda sınır tanımıyor: Müftülere nikâh yetkisi

SEBAHAT KARAKOYUN sebahatkarakoyun@birgun.net @ssenyaprak

AKP’nin şaibeli 16 Nisan referandumunun ardından pervasızca sürdürdüğü gerici yapılanmalara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın 28 Haziran 2016 tarihinde “müjdelerimiz var” diye duyurmasına karşın hayata geçirilmeyen, il ve ilçe müftülerine nikâh kıyma yetkisi veren tasarı, dün TBMM’ye gönderildi.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 37 maddelik tasarı, tartışma yaratacak düzenlemeler içeriyor. Tasarının görevden alınan bakanların imzasıyla sunulması dikkat çekti. Bu tasarı ile müftülüklere verilen yetkinin imamlara devredilebileceği yapılan yorumlar arasında yer alıyor.

İl ve ilçe müftülerine nikâh kıyma yetkisi verilmesine ilişkin düzenleme, tasarının en çok tepki çeken ve tartışma yaratan maddesi olacak. Tasarının genel gerekçesinde, il ve ilçe müftülerine evlendirme memurluğu yetkisinin “Vatandaşların evlenme işlemlerini kolaylaştırmak, daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak” amacı ile verildiği iddia edildi. Başbakan Yıldırım’ın açıklamasından sonra müftülere nikâh kıyma yetkisinin verilmesi, “sosyal hayatın dini kurallara göre düzenlenmesi, kadınlara evlilik, miras ve boşanma gibi hakları açısından güvencesiz bırakacağı, çocuk yaşta evliliklere, medeni haklara saldırının ve tek din esaslı yönetimin önünü açacağı” gerekçeleriyle eleştirilmişti.

Bakan onayı ile vatandaşlık
Tasarı ile vatandaşlık hakkının kazanılmasıyla ilgili değişiklikler de öngörülüyor. Mevcut yasanın, “yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılmasına” ilişkin hükmü değiştirilerek İçişleri Bakanı’na sınırsız yetki veriliyor. Mevcut yasadaki “Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı bu kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilir” hükmüne tasarı ile bir ek yapılıyor. “Bu kanun uyarınca sonradan Türk vatandaşlığının kazanılmasında uygulanacak ilke ve esaslar ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınmak suretiyle bakanlıkça belirlenir” şeklindeki bu düzenleme ile vatandaşlığa geçişle ilgili ilke ve esasları belirleme konusunda doğrudan İçişleri Bakanı yetkilendiriliyor.

“Genel ahlak” kriteri
Tasarı, Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılmasıyla ilgili düzenlemede de değişiklik öngörüyor. Buna göre, yasanın bir Türk vatandaşı ile en az üç yıl evli olanların vatandaşlık başvurusu yapmaları için aranan koşullarda değişikliğe gidildi. Mevcut yasada yer alan “milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama” hükmüne “genel ahlak” kriteri de eklendi.

***

Tartışmalı vatandaşlık hakkı
TBMM Başkanlığı’na sunulan, Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı ile Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişilerin vatandaş olabilmesi için kriterler belirleniyor. Tasarı ile şunlar öngörülüyor: İkamet izni verilen yabancılara, İçişleri Bakanlığı tarafından kimlik numarası verilecek ve yabancılar kütüğüne kaydolacaklar. Türkiye’de bulunan yabancılara ikamet izni şartı aranmaksızın kimlik numarası vermeye İçişleri Bakanlığı yetkili olacak. Türkiye’de ikamet eden ve kimlik numarası alan kişilerin çocuklarına da aynı işlem uygulanacak. Nüfus kayıtları ise 30 gün içerisinde yapılacak.