13 Ağustos 2018 20:01

'Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı, Kılıç ile Brunson'ı görüştü'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jon Bolton, Türkiye'nin Washington Büyüelçisi Serdar Kılıç ile Rahip Brunson krizini görüştü.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jon Bolton'ın Türkiye'nin Washington Büyüelçisi Serdar Kılıç ile Rahip Brunson krizini görüştüğü  açıklandı.

NTV'nin haberine göre Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jon Bolton ile ABD'deki Türkiye Büyüelçisi Serdar Kılıç'ın Rahip Brunson krizini ele aldıkları belirtildi.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, konuyla ile ilgili yaptığı açıklamada, "Türk Büyükelçinin isteğiyle, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Büyükelçi Serdar Kılıç, Beyaz Saray'da bir araya geldi. İkili Rahip Brunson krizini ve ABD-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

"Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlamalarıyla İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 35 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Rahip Andrew Craig Brunson, ABD ve Türkiye arasında diplomatik krize yol açmıştı.

ABD, Brunson'ın tutukluluğunun sona ermesi için çağrı yapmış, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir araya geldiği zirvede serbest bırakılması talebi görüşülmüştü. Brunson, görüşmeler sonrası 25 Temmuz'da adli kontrolle ev hapsine alınmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

ABD, Brunson'ın serbest bırakılması yönündeki çağrılarını sertleştirmiş, karşılık alamaması üzerine de önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e yaptırım uygulayarak ABD'deki mal varlıklarını durdurmuş, daha sonra da Türkiye'den ithal edilen çelik ve alüminyuma uygulanan gümrük vergilerini ikiye katlamıştı.

Yaptırımların etkisiyle dolar kuru 7.20 seviyesine kadar çıkmış ve Erdoğan yaşananları 'ekonomik savaş' olarak nitelemişti. ABD yaptırımlarına ilişkin Erdoğan'ın cebvabı "Oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz" olmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Süper Lig'de ilk haftanın panoraması

SONRAKİ HABER

'Ne doları, yastık altında lira bile yok!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...