BIST 9.058
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.297,12
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bozdağ: Referandum Türkiye güvenliği için tehdit

Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. MGK'nın Kuzey Irak referandumu konusunda uyarılarla dolu bildirisinin görüşüldüğü kritik Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Bekir Bozdağ açıklama yaptı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık iki saat sürdü. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ yaptığı açıklamada IKBY'nin referandum kararıyla ilgili "Bu referandum, gayri meşru, kabul edilemez bir referandumdur. Türkiye bu konudaki tavrını baştan beri net ve açık bir şekilde koymuştur.'' ifadesini kullandı.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen toplantı, 2 saat sürdü.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları:

"Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: "Bu referandum, gayri meşru, kabul edilemez bir referandumdur. Türkiye bu konudaki tavrını baştan beri net ve açık bir şekilde koymuştur. Bu referandum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin milli güvenliğine doğrudan bir tehdittir. Aynı şekilde Irak'ın toprak bütünlüğüne ve milli birliğine, egemenliğine dönük de doğrudan bir tehdittir.

"BÜYÜK SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA KALACAKTIR"

Bazı sorunlarını çözmek için bu adımı attığını söyleyenler, yarın çözemeyeceği daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilecektir.

"BU REFERANDUMDAN VAZGEÇİN İPTAL EDİN"

Türkiye olarak son bir kez daha Irak Kürt Bölgesel Yönetimine çağrıda bulunuyoruz, aklı selim ile hareket edin. Bu referandumdan vazgeçin, referandumu iptal edin. Hem bölgesel yönetimin hem bölgede yaşayanların hem de bölgenin hayrına olan referandumu iptal etmektir.

"ERTELEMEYE KARŞIYIZ İPTAL EDİLMELİ"

Türkiye referandumun ertelenmesine de karşıdır. Ertelemek, ileride bu referandumun yapılacağına izin vermek anlamını taşır. Bizim bu referandumun bugün de yarın da ileriki bir tarihte de yapılmasına asla rızamız yoktur. Bu referandum, tekrarsız bir şekilde bir daha tekrarlanmayacak biçimde iptal edilmelidir.

SORU-CEVAP

Barzani'nin 'artık çok geç' açıklaması oldu. Referandum iptal edilmezse hangi adımlar atılacak?

Bütün opsiyonlar masaya yatırıldı. Umarız referandum iptal edilir ve bu adımları atmak zorunda kalmayız. Şu noktada bu seçenekleri açıklamayı doğru görmüyoruz. Gerekli kararlar alındı, ihtiyaç halinde uygulanabileceğini şimdilik söyleyebiliriz.

MGK Bildirisinde yer alan 'uluslararası anlaşmalarda yer alan hak' ifadesi Kerkük ve Musul'a bir askeri müdahale olabileceğini gösteriyor mu?

Lozan, Ankara ve Irak Devleti ile yapılan anlaşmalarda yer alan maddelerde Türkiye'nin hakları net bir şekilde belirtilmiştir. MGK bildirisinde bu hakların uluslararası kamuoyuna hatırlatılması kararı verilmiştir.

Kadir Topbaş'ın istifa gerekçesi ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapılmadı. Yerine düşünülen biri var mı?

MGK'dan kritik Kuzey Irak mesajı