Boyabatlı Hanımlar, Kışlık Ekmeklerini Hazırlıyorlar

Boyabatlı Hanımlar, Kışlık Ekmeklerini Hazırlıyorlar

Boyabat ilçesi Çamlıca Mahallesi Erdinç Akça Sokaktaki ev hanımları kış boyu yiyebilecekleri Yazma - Yufka ekmeklerini imece usulüyle yaparak kışa hazırlık yapıyorlar.

Daha çok köylerimizde her sonbaharda kışa hazırlık olarak yapılan yazma ekmekleri artık şehir merkezindeki ev hanımları tarafından da yapılarak kış boyu afiyetle yeniyor.

Doğru söylemek gerekirse ev hanımları bu haberin yapılması için beni uyardılar. Kendi aileminde ekmek yaptığı komşu evin önündeki ekmek yapılan yere gidip kolay gelsin dediğimde ekmek yapımında öncülük eden Behiye Akyar "Mahmut hoca, burada komşuyuz haberlerini hep izliyoruz. Biz burada on aile sırayla sabahtan akşama kadar kışlık yazma ekmeği yapıyoruz. Buradan gelip geçiyorsunuz da bir haber yapayım demiyorsun. Bizim yaptığımız işin hiç mi haber değeri yok" deyinde, içimden komşu haklı dedim.

Evet, mahalledeki kışlık ekmek yapmak isteyen ev hanımları aralarında anlaşıp her gün bir ailenin yazma- yufka ekmeklerini yapıyorlar. Ekmek yapımında görev bölümü yapan hanımlar hamur teknesinden alınan hamuru ocaktaki sacın üzerine kadar getirip ekmek yapıyorlar. Akşama doğru ekmek yapım işi bittiğinde ise semaverler kaynıyor, çaylar yapılıyor, ıspanaklı ekmekler, yoğurtlu ekmekler sohbetler eşliğinde yeniliyor.

Bu bizim geçmişten gelen geleneğimiz, çok ta güzel bir etkinlik yapıyorlar. Ellerine sağlık, yiyenlere afiyet olsun diyoruz.

Ekmek yapma çalışmasını yukarıdaki video görüntülerinden izleyebilirsiniz.

Mahmt Coşkun

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2019, 15:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115