Bosna’da kardinal Nazi işbirlikçilerini onurlandırmak istiyor

Bosna’nın en önemli dini liderlerinden Katolik Kardinal Vinko Puljic önümüzdeki cumartesi günü, 2. Dünya Savaşı’nda Nazilerle işbirliği yapan Utasha güçlerini onurlandırmak için tören planlıyor.

Dünya
14 Mayıs 2020 Perşembe

Sarayevo’nun en önemli katedrallerinden İsa Katedralinde gerçekleşmesi planlanan anma töreni İsrail Büyükelçiliği tarafından şiddetle protesto edildi. İsrail’in Arnavutluk-Tiran Elçiliği yayınladığı mesajda, Yahudi cemaatlerine, siyasi liderlere ve Katolik Kilisesine çağrıda bulunarak protestolarına destek vermelerini istedi. 

Hırvat asıllı Nazi destekçisi Utasha militarist güçleri savaşta Yahudilere yapılan korkunç katliamlardan sorumluydu. Mayıs 1945’te Nazi Almanya’sı kayıtsız şartsız müttefiklere teslim olduktan sonra, partizan direnişçiler on binlerce Utasha savaşçısını öldürmüştü. Kaçabilenler Avusturya ve Almanya’ya sığınmıştı. 

Son zamanlarda Doğu Avrupa’da bazı ülkelerde Nazi işbirlikçileri, zamanın Sovyet rejimine karşı durmuş olmaları ileri sürülerek kahramanlaştırılmak isteniyor. Partizanlar ise zamanın Sovyet Kızıl Ordusu tarafından silahlandırılmıştı. Hırvat Utashalar savaşta binlerce Sırp asıllıyı da katletmişti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün