Samsun İstihdam Buluşması, Samsun Büyükşehir Belediyesi 15 Temmuz Şehitler Parkı ve Şehit Ömer Halisdemir Salonu'nda yoğun katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda istihdam ve iş alanları masaya yatırıldı.

30 BİN İSTİHDAM

Toplantıda ilk olarak konuşan İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, istihdamın insanlığın en önemli meselelerinden biri olduğunu ifade etti. Uzunkaya, '2000'li yıllarda İŞKUR, yılda 24 bin kişi istihdam ederken, şu anda sadece Samsun'da 22 bin istihdam hedefi var. İlk 6 ayda 14 bin kişi istihdam edildi, yani Samsun'da 30 bin kişi istihdam edilecek. Kadınların iş gücüne katılımı yüzde 34'ü buldu, Samsun'da bu oran yüzde 42. Kadın istihdamında Türkiye'nin oranı Samsun'u yakaladığında, Türkiye bambaşka bir noktada olacak. Türkiye son 10 yılda 7.5 milyon istihdam üretti. Avrupa ve Amerika'dan fazla bir rakam. Genç istihdamını yüzde 17'ye varan oranda artırdık" şeklinde konuştu.

ZİHNİYET DEĞİŞTİ

Türkiye'nin önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiğini söyleyen Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise, "Zihniyette değişim var. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düşüncesini hakim kıldık. Bunun ikinci ayağı ise sistem dönüşümü. İstikrarın sarsıldığı bir ortamda, yabancı sermayeyi ülkeye getiremediğiniz gibi içerdeki sermayeyi de dışarı kaçırırsınız. Türkiye'yi istihdam alanında aydınlık günler bekliyor, bunların hepsi demokratikleşmeyle bağlantılı alanlar" diye konuştu.

SAMSUN HIZLA İLERLİYOR

Samsun'un hedeflerine hızla ilerlediğini vurgulayan Vali Osman Kaymak, "Rakamların önündeyiz. İşsizliği önleyeceksek yapısal bozuklukları gidermek durumundayız. İlimizde iş alanları açılmalı, Samsun sağlık, tarım, spor, turizm ve sanayi kenti. Bu potansiyelleri güzel kullanırsak yeni iş alanları açılır. İş beğenmeme denilen bir husus var. İŞKUR ve halk eğitim kursları takip edilmeli. İşverenler istediği vasıfta çalışan bulamıyor, insanlar ise iş bulamıyor" dedi.

İŞSİZLİK KALKINMAYA ENGEL

2018'in ilk 6 ayında Samsun'da 13 bin kişinin işe yerleştirildiğini söyleyen İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan, "3 bin kişiye işsizlik maaşı bağlandı. Müdürlüğümüze başvuran insanların yüzde 68'ine iş ve aş bulundu. İşveren ve işçilerimize 71 milyon lira ödeme yapıldı" sözlerini kaydetti. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Dünyadaki en önemli problemlerden biri işsizlik, bu sorunun çözümü için bir aradayız. İşsizlik, kalkınmanın önündeki en büyük engel" ifadelerini kullandı.

SOSYAL DEVLET

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye'deki istihdam sorununun kalıcı olarak çözülmesi için kıdem tazminatı konusunda düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ise, "Günümüzün önemli problemlerinden biri işsizlik. Sosyal devlet anlayışı içerisinde üzerinden gelinmesi gereken en önemli unsur bu. Bu sorun serbest piyasanın kendi kendisine üstesinden gelebileceği bir sorun değil. Bu nedenle böylesine uygulamalar önemli" şeklinde konuştu.

ÖDÜL YAĞMURU

Konuşmaların ardından, İstihdamın Enleri Ödül Töreni gerçekleştirildi. Ödüle layık görülen Borsan Grup adına ödülü, Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hacı Ahmet Ölmez aldı. Törende ayrıca, Yeşilyurt Grup, Comdata Teknoloji, Samsun Medikal Grup, Sampa Otomotiv, Yeni Mağazacılık ödül aldı. Törenin ardından İŞKUR ve TSO arasında Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İş Protokolü yapıldı.

YOĞUN KATILIM

Toplantıya ayrıca, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman, Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şenocak, Yeşilyurt Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yeşilyurt, ilçe belediye başkanları, il kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, Samsun'daki oda ve derneklerin yöneticileri ile çoğunluğu kadın olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı.

Şükrü Berk ASKAR