Borçlanma Yetkisi Oy Çokluğuyla Meclisten Geçti

Borçlanma Yetkisi Oy Çokluğuyla Meclisten Geçti

Borçlanma Yetkisi Oy Çokluğuyla Meclisten Geçti

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısının 2. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Meclis toplantısında meclisin aylardır gündeminde olan borçlanma yetkisi ile ilgili madde tekrar görüşüldü ve meclis üyeleri tarafından oy çokluyla kabul edildi. Borçlanma yetkisinin alınması üzerine konuşan Başkan Seçer, borçlanmanın Mersin halkına ve kente hayırlı, uğurlu olmasını dileyerek, “Tarafımıza borçlanma yetkisi verilmesi konusu oy çokluğuyla kabul edilmiştir. Ama benim gönlüm oy birliğiyle kabul edilmesinden yanaydı. Hayırlı, uğurlu olsun. Bu karar bundan sonraki süreçte de Mersin halkına hizmet olarak dönecektir” dedi.

 Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısının ikinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti.

 Meclis toplantısında, meclisin aylardır gündemine gelen borçlanma yetkisi ile ilgili madde tekrar görüşülerek oy çokluyla kabul edildi.

 Mecliste komisyon raporlarına ait 30, idare tekliflerine ait 4 ve gündem dışı 5 olmak üzere toplam 39 madde görüşüldü. Birleşimin en önemli gündem maddesi ise uzun süredir mecliste dönen ve geri çekilen borçlanma yetkisi maddesiydi. Mersin’in uzun süredir beklediği ve kentin yeni hizmetlerle buluşmasına vesile olacak madde, Eylül ayı 2. birleşiminde oy çokluğuyla kabul edildi.

 “5 ayda 375 milyon lira borç ödedik, yaklaşık 100 milyon lira da tasarruf yaptık”

Borçlanma yetkisi ile ilgili komisyon kararının oylanmasından önce meclis üyelerine seslenen Başkan Seçer, tahakkuk eden borçlarla birlikte 5 ayda 375 milyon lira borç ödediklerini ancak kümülatif olarak bakıldığında ödenen borç miktarının 109 milyon liraya düştüğünü ifade etti. Seçer, “5 ayı geride bıraktık. Daha önce de borçlanma yetkisi talebimizi meclisten istedik ama bazı gelişmeler sonucu oylayacağımız oturumda geri çekmek zorunda kaldık. Bugün bu talebimizi tekrar gündeme aldık. Biz yönetime geldiğimiz günden bu yana 375 milyon lira geriden gelen borç ödedik. 1 Nisan 2019 itibarı ile devraldığımız borç ile 1 Eylül 2019 arasındaki borçlardaki azalma 109 milyon lira. Bu borçların tahakkuk eden yeni borçlarla 375 milyon lira ödüyorsunuz ama kümülatif de baktığınız zaman 109 milyon liraya düşmüş. İşte o aradaki yaklaşık 265 milyon liralık farkın 200 milyona yakını, yine geriden gelen ama biz yönetime geldiğimizde tahakkuk etmeyen borçlardan oluşuyor. Yaklaşık olarak 4 aylık süre içerisinde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 100 milyon lira civarında bizim harcamalarınız da bir düşüş var. Bütçe açığı yüzde 18 civarına kadar indirilmiş. Bunun temel sebebi bir israfı önlememiz ve tasarrufa gitmemiz” dedi.

 “Memleketin gerginliğe, gereksiz siyasete ihtiyacı yok”

 Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oylamaya sunulacak olan borçlanma yetkisinin önemine değinen Başkan Seçer, yetkinin oy çokluğuyla değil oy birliğiyle verilmesinin daha anlamlı olduğunu ifade ederek,  “Belediyemizin rahat olması demek, maddi açıdan sıkıntıların giderilmesi demek. Ekipmana malzemeye daha süratli ulaşılması demek. Bu da ilçelere yansıyacak hizmet demek. Bu konuda hepinizin desteğini almak istiyorum. Bu borçlanmanın oy çokluğu ile değil, oy birliğiyle geçmesi büyük anlam taşır diye düşünüyorum. Memleketin gerginliğe, gereksiz siyasete ihtiyacı yok. Ben sizlerin desteğini istiyorum” şeklinde konuştu.

 “İnsanlar gerginlik istemiyor”

 Başkan Seçer’in çağrısı üzerine oylanan borçlanma yetkisi maddesi oy çokluğuyla kabul edilerek meclisten geçti. Oylama sonrası değerlendirmelerde bulunan Seçer, vatandaşa hizmet, ülke ve kentin ortak paydası etrafında birleşilmesi gerektiğini vurgulayan ve çatı altında görev yapan değerli meclis üyelerine teşekkür ederek, “İnsanlar gerginlik istemiyor. Bizim kavga etmemizi, bizim ayrışmamızı istemiyor. Bilakis bizlerin bir arada olmasını istiyor. Siyaset yapılsın tamam. Mutlaka demokraside farklı görüşler olacak, bakış açıları olacak ama konu vatandaş, kentse, ülke ise, ortak menfaat, ortak payda ise her şeyi bir kenara itip burada birleşmelerini istiyoruz. Ben şimdiden destek olan ya da olmayan herkese, teşekkür ediyor, bu değerli çatı altında görev yapan değerli meclis üyelerimizin desteğini istiyorum” diye belirtti.

 Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Stratejik Planlanın hazırlanmasında önem arz eden Teşkilat Şeması değişikliği konusu, değiştirilen ve yeni oluşturulan birimlerle ilgili bütçe aktarımının yapılması ile ilgili gündem dışı teklif ise tekrar değerlendirilmesi amacıyla komisyona gönderildi. 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79