Haber: Erol Değirmenci / Sefa Günay

Bolu’nun en büyük sorunlarından biri olan gübre kokusunun çözümü için yapılması planlanan tesisle ilgili somut adımlar atıldı. Güç Birliği adı altında 20 Bolulu işadamı tarafından kurulan şirket tavuk gübrelerinin bertaraf edilmesi, geri dönüşüme kazandırılması ve enerji üretiminin sağlanması için tesis kurmak adına belirledikleri Yeniköy Köyü’nde bulunan arsada plan değişikliği yapılması için İmar Komisyonu’na başvuru yaptı. Komisyona gönderilen madde bir şer imzalı şekilde meclis üyelerinin oylamasına sunuldu.

AK PARTİLİ ÜYELER YERİ DOĞRU BULMADI

Şer koymasının nedenini meclis üyeleri paylaşan Ak Parti Bolu Belediye Meclisi ve İmar Komisyonu Üyesi Semih Dimicioğlu, “Bu hassas bir konu tesis yapılması lazım ancak yeri burası değil. Köyler olmamalı. Alan olarak doğru bulmuyorum” dedi. Ak Parti Grup Başkanvekili Burak Balaban da konunun aceleye getirildiğini söyledi.

“BOLU KAZANACAK”

Ak Partili Meclis Üyelerinin sözleri ardından konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da bu tesis sayesinde Bolu’nun kazanacağını söyleyerek, “Güç Birliği adı altında 20 kadar Bolulu işadamı, bir araya gelip şirket kurmuş. Buradaki ve birçok çiftçi ile ön sözleşme yapmışlar. Bu sözleşme de tavuk gübrelerinin alınması ile ilgili. Bana, anlatmakla yetinmediler, uygulamalı olarak böyle bir tesisin nasıl çalıştığını da gösterdiler. Görsel olarak da, siz de görebilirsiniz. Buraya kapalı kamyonlar ile girecek bu tavuk gübreleri. O bölgede zaten kümes yoğunluğu da var. Arçelik gibi değerli fabrikaların, koku problemi yaşamasını da istemiyoruz ama şu an Arçelik ve o bölgedeki fabrikalar şu an zaten bir koku problemi yaşıyor. Tam tersi o bölgede bence koku problemini de azaltacaktır bu. Böyle düşünüyoruz. Zaten pelet haline geldikten sonra da kokmuyor. Tabağa koysam insanlar kurabiye zanneder. Anladığım kadarıyla bir kısmı alınıp gübre olarak satılacak, bir kısmını da elektrik üretimine çevirecekler. Yüksek ısı ile bunu gazlaştırma yöntemi ile yapacaklar. Tabi kurulum kapasitesine de bağlı. Planladıkları itibari ile 3’te 1’ini ortadan kaldıracak gibi görünüyor. Zaten ciddi miktarda ön sözleşmede ortadan kalkacak. Bu hayata geçerse şu da olacak, çiftçinin atmaya yer bulamadığı gübre için para da verilecek. Tabi dediğim gibi bu işin ticari boyutu. Tabi herkes kazanacak ama esas Bolu kazanacak. Çünkü, Bolu’nun havasını, yeraltı suyunu kirleten önemli bir etken kurtulacağız” dedi.

“BU TARİHİ FIRSATI KAÇIRMAMAMIZ GEREK”

Tesisin neden bu kadar aceleye getirildiğini de anlatan Başkan Özcan, “Burada hızlı hareket etmelerinin sebebini de söyleyeyim bu enerjiye dönük bir yatırım olduğu için bir sistem var. Ekim 2020’nin sonuna kadar bu tesisle ilgili lisans alabilirlerse, Yekten’den faydalanabiliyorlar. Yekten bir havuz. Enerjiyi daha yüksek miktarda 10 yıl boyunca satmaktır. Eğer Kasım ayına kadar bu lisansı alamazlarsa, kuracakları tesisin çok rantabıl olmadığı görülecek. Bir daha da kimse bu tesisi kolay kolay kurmayacak istemeyecek. Hızlı olmalarını nedeni de bu. Zamanla yarışıyorlar, bizim de bu tarihi fırsatı kaçırmamamız gerek” şeklinde konuştu.

Başkan Özcan’ın ardından meclis üyelerinin oylamasına geçildi. Cumhur İttifakı’nın çekimser oyları ile madde, oy çokluğu ile kabul edildi.