Böke, gecikmeyi sordu: Hesaplarda hükümeti ürküten şeyler mi var?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, kamu bankalarının genel kurularının referandum sonrasına ertelendiğine dikkat çekerek, ‘Hesaplarda hükümeti ürküten şeyler mi var?’ dedi.

Yayınlanma: 27.03.2017 - 20:39
Abone Ol google-news

CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, kamu bankalarının yasal olarak mart sonuna kadar yapmak zorunda olduğu genel kurullarının referandum sonrasına ertelendiğine dikkat çekti. Genel kurulların neden ertelendiğini soran Böke, hükümetten, “Hesaplarda, hükümeti ürküten şeyler mi var? Yoksa yandaşlara sağlanan kamu kaynaklarını saklayamaz hale mi geldiniz? Gizli bir gündeminiz mi var?” sorularına yanıt istedi.

Böke dün yaptığı açıklamada, “Saray düzeninin” ekonominin bütün kurum ve kurallarını yok eden keyfi yaklaşımının, şimdi de kamu bankalarının genel kurullarının, açık yasa hükmüne rağmen, hukuksuz biçimde ertelenmesiyle kendisini gösterdiğini bildirdi. Bankalar Yasası ve Ticaret Yasası’na ve bu yasalara dayanan şirket ana sözleşmelerine göre mart sonuna kadar yapılması gereken Vakıfbank ve Halkbank genel kurullarının hükümet eliyle sessiz sedasız referandum sonrasına ertelendiğine işaret eden Böke, ilk olarak, olağan genel kurulunu hesap yılının sonundan başlayarak üç ay içinde, yani 31 Mart’a kadar toplamak zorunda olan Türkiye Vakıflar Bankası Yönetimi’nin, kanunu açıkça yok sayarak genel kurulunu 4 Mayıs’ta toplama kararı aldığını belirtti.

Böke, “Üstelik Saray rejiminin hukuku yok sayma anlayışının devamı olarak, Halkbank ve Vakıfbank yönetimleri, açıkça yasadışı olan bu erteleme için ortaya bir gerekçe dahi koymadı. Öte yandan olağan genel kurulunu ana sözleşmesi gereği yine en geç 31 Mart 2017’de toplaması gereken Ziraat Bankası yönetiminden de, toplantı için yasal sürenin dolmasına sadece 4 iş günü kalmasına rağmen, henüz genel kurul tarihine ilişkin bir açıklama gelmiş değil” değerlendirmesini yaptı.

Bankaların yönetim ve yapılarıyla oynanacak mı?

* Her bakımdan bankalarımız için önem taşıyan ve 31 Mart’a kadar toplanması kanunen şart olan genel kurulları neden referandum sonrasına erteliyorsunuz?

* Gizli bir gündeminiz mi var? Bankalarımız için hangi planlarınız var ki, ertelemeleri yapıyorsunuz?

* Saray’ın danışmanlarının yöneticisi olduğu “İpotek Fonunuz”, kamu birikimlerini yabancılara ya da yandaş işadamlarına kolay açsın diye, bu bankaların yönetimleriyleya da yapılarıyla mı oynayacaksınız?

* Yoksa, bu bankalarımızla ilgili kamuoyundan sakladığınız devir, el koyma, fon oluşturma, hukuki çerçeve değişikliği, birleştirme adı altında yeni operasyonlar mı planlıyorsunuz? Ya da bilmediğimiz gizli planlarınız mı var ?

* Bankalarımızın 2016 faaliyet dönemine ait hesaplarında, Hükümeti ürküten şeyler mi var? Rakamlar çok kötü sonuçlar mı ortaya koyuyor? Yoksa yandaşlara sağlanan kamu kaynaklarını saklayamaz hale mi geldiniz?

Halkbank: Genel Kurul 4 Mayıs’ta

Halkbankası dile getirilen sorular üzerine yaptığı açıklamada, bankanın 2016’ya ait yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın 30 Mart 2017 yerine 4 Mayıs 2017’de yapılmasının kararlaştırlıdığı belirtilerek, “Olağan Genel Kurul ilanı, 20.03.2017’de Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) ve Bankamız internet sitesinde, 22.03.2017’de de Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ve 2 ulusal gazetede yayımlanarak kamuoyu bilgilendirilmiştir.

13.02.2017’te KAP’ta yayımlanan 2016 faaliyet döneminde bankamızın başta aktif, kredi, mevduat ve karlılık olmak üzere 2016 yılı finansal gelişimi sektör ortalamasının üzerinde olup Bankamız 2016 yılı faaliyet döneminde başarılı performans sergilemiştir” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler