Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin düzenlediği bir sergide Kabe fotoğrafının yere serildiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede 2’si tutuklu 7 öğrencinin “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan 3 yıla kadar hapsi talep edildi.

Boğaziçi’ndeki ‘Kabe fotoğrafı’ soruşturmasında 7 öğrencinin 3 yıla kadar hapsi istendi

Boğaziçi Üniversitesi'nde Kabe fotoğrafının yere serilmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılıkça, 2'si tutuklu 7 öğrenci hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, olayla ilgili savcılıkça resen soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı. Olay gününe ait görüntülere göre, şüphelilerden Doğu D. ve Selahattin C.U.'nun Boğaziçi Üniversitesi kampus alanı içerisindeki sergi alanındaki bir panoya 29 Ocak 2021 tarihinde saat 12.45 sıralarında Kabe fotoğrafı üzerine Şahmeran tasviri ve dört bir yanında LGBTİ+ amblemi bulunan resmi astıkları belirtildi.

İddianamede, ifadelerine yer verilen iki öğrenci söz konusu resmi asmadıklarını, yine Boğaziçili olan diğer öğrenciler de sergide düzenleyici olmadıklarını belirterek suçlamaları reddettikleri belirtildi.

Öğrencilerin sergide katılımcı veya düzenleyici olarak görev aldıkları anlatılan iddianamede, resmin kim tarafından hazırlandığını ve asıldığını bilmediklerine dair savunmaların suçtan kurtulmaya yönelik ve hayatın olağan akışına aykırı olduğu iddia edildi.

İddianamede, suça konu resimde kullanılan arka plan resminde Müslümanlar tarafından yeryüzündeki en kutsal mekan sayılan Kabe'nin bulunduğu, Kabe'nin bulunduğu kısmın üzerini tamamen örtecek şekilde Şahmeran olarak bilinen mitolojik yaratık/Tanrıça resminin yapıştırıldığı, resmin dört köşesine de LGBTİ+ topluluğu temsil eden amblemlerinin yapıştırıldığı ve resmin bu haliyle bir süre yere koyularak sergilendiği belirtildi.

Resmin altına asılan yazıya yer verilen iddianamede, "metnin de suça konu eylemin kin ve nefrete tahrik amacını destekler ve şüphelilerin kastını yoğunlaştırır mahiyette olduğu, kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı, olayın kamuoyunda ciddi tepki çektiğinin müşahade edildiği, eylemin soyut bir saygısızlık ve reddin ötesinde bir halk kesimine karşı düşmanca tavırlar gösterilmesini sağlamaya veya bu tavırları pekiştirmeye elverişli olduğu" denildi.

İddianamede, 30 Ocak'ta tutuklanan 2 öğrenci ile diğer 5 öğrencinin "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1'er yıldan 3 'er yıla kadar hapisleri talep edildi. İddianame kabul edilirse öğrenciler önümüzdeki günlerde İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde hâkim karşısına çıkacak.

Geçmişte AKP’den milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması ardından öğrenciler ve öğretim üyeleri söz konusu karara tepki göstermişti. Öğrenciler ve öğretim üyelerinin eylemleri 1 ayı aşkın süredir devam ediyor. Öğrenciler, bu süre boyunca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere iktidar kanadından birçok siyasetçi tarafından hedef gösterildi.