Boğaziçi protestoları: Çok sayıda öğrenci gözaltında

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Melih Bulu’nun rektör atanmasına karşı başlattıkları protestolar devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin rektör atamasına ve öğrenci tutuklamalarına karşı bugün Güney Kampüs önünde gerçekleştirmek istedikleri basın açıklaması polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Polis, kampüs içerisindeki bir grup öğrencinin dışarıya çıkmasına, dayanışma için gelen öğrencilerin ise kampüse girmesine izin vermeyerek müdahale etti. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Boğaziçi Dayanışması polis müdahalesi sırasında 38 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Boğaziçi Dayanışması'ndan yapılan açıklamada "Arkadaşlarımızı işkenceyle gözaltına alanların saldırıları gözaltı aracında da devam ediyor. Bilinsin ki ne saldırıları, ne gözaltıları ne de tutuklamaları bizi demokratik üniversite mücadelemizden, LGBT söylemlerinizin karşısında durmaktan vazgeçirmeyecektir" denildi.

Boğaziçi Dayanışması'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da "Okulumuzu açık cezaevine çevirip bizi kendi üniversitemize hapseden Kayyum Melih Bulu gelip arkadaşlarımızın hesabını verene, dışarıda basın açıklamamızı yapmamıza izin verilene, gözaltındaki tüm arkadaşlarımız serbest bırakılana dek buradayız, gitmiyoruz!" ifadeleri kullanıldı.

Dayanışma, akşam saatlerinde "İstanbul Barosu'na bağlı bütün avukatlara çağrımızdır:  Lütfen gözaltına alınan arkadaşlarımızı yalnız bırakmayın! Gerekli emniyet müdürlüklerine giderek arkadaşlarımıza ve bize haklı mücadelemizde destek olmanızı bekliyoruz!" açıklamasını yaptı.

HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise 100 civarında öğrencinin gözaltına alındığını duyurdu. 

Çağdaş Hukukçular Derneği Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları grubundan yapılan açıklamada ise "Gözaltına alınan öğrencilerin ifade işlemleri için yanlarında olan meslektaşlarımız; İstanbul'da 90 kişinin gözaltında olduğunu, sağlık kontrolü için hastanede bekleyenlere su verilmediğini tespit ettiklerini belirtiyorlar." dendi. 

Polisin, Boğaziçi Üniversitesi önünde yürüyen öğrencilere "Aşağı bak, toplu gezmek yok!" diyerek müdahale etmesi sosyal medyada tepki gördü. Birçok kullanıcı, #AşağıBakmayacağız etiketiyle paylaşımlar yaptı.

Boğaziçi öğrencilerinin sosyal medyada oluşturdukları "Boğaziçi Direnişi" adlı hesaptan paylaşılan bir videoda polisin protesto öncesinde çatılara keskin nişancılar yerleştirdiği görüldü. 

Boğaziçi protestosuna İzmir Alsancak'ta yapacakları yürüyüşle destek vermek isteyen 9 Eylül Üniversitesi öğrencilerine de, polis engel oldu ve 20'den fazla öğrenciyi gözaltına aldı. Dokuz Eylül Dayanışması şu açıklamayı yaptı: 

"İzmir Öğrenci Dayanışması'nın çağrısıyla, Boğaziçi saldırılarına cevaben 17.00'da Alsancak ÖSYM önünde gerçekleştirilecek Onur Yürüyüşü'ne saldırı gerçekleşti. Alana geçen çok sayıda arkadaşımız işkenceyle gözaltına alınıyor.

"Arkadaşlarımızı işkenceyle gözaltına alanların saldırıları gözaltı aracında da devam ediyor. Bilinsin ki ne saldırıları, ne gözaltıları ne de tutuklamaları bizi demokratik üniversite mücadelemizden, lgbti+ söylemlerinizin karşısında durmaktan vazgeçirmeyecektir!"

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, #bundansonrasıbizde paylaşımıyla yaptıkları Twitter paylaşımında bugün için saat 17:00'de Güney Kapı önünde eylem çağrısı yapmıştı. Çağrıda, "Boğaziçi öğrencileri olarak kayyum siyasetine  LGBTİ+ fobiye, öğrenci tutuklamalarına, anti-demokratik tüm uygulamalara karşı eylemdeyiz" ifadeleri kullanılmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki bir sergide sergilenen bir figür üzerine geçen hafta başlatılan soruşturmada gözaltına alınan dört öğrenciden ikisi tutuklandı, ikisi için ev hapsi kararı alınmıştı.

Kategoriler

Güncel