Boğaziçi direnişi: Öğrenciler serbest

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki gösterilerde tutuklama istemiyle hâkimliğe sevk edilen 30 öğrenci serbest bırakıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs'te 1 Şubat tarihindeki gösteriler sırasında gözaltına alınan 51 öğrenci "yurt dışına çıkış yasağı" ve "imza verme zorunluluğu" gibi adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı. Savcılığın tutuklama isteminde bulunarak hâkimliğe sevk ettiği 30 öğrenci de serbest kaldı.

İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından gözaltına alınan öğrenciler emniyetteki işlemlerinin ardından dün gece Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ifade işlemlerinin ardından 30 kişiyi "tutuklama", 12'sini "konutu terk etmeme" ve 9'unu da "yurt dışına çıkış yasağı" şeklinde adli kontrol tedbiri talepleriyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti. Farklı nöbetçi hakimliklerde sorgulanan öğrencilerin hepsi adli kontrol tedbirleri uygulanması kararıyla serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gösterilerde rektörlük binasını kuşattığı ve rektörlük çalışanlarının dışarı çıkmasını engellediği gerekçesiyle 51 kişinin, "kişi hürriyetini yoksun kılma, kamu malına zarar verme ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme" suçlamalarından gözaltına alındığını açıklamıştı.

Öte yandan İstanbul Valiliği de sabah saatlerinde bir açıklama yaparak 2 Şubat tarihinde Kadıköy Rıhtım Meydanı'ndaki protesto gösterilerine katılan 5 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör ataması sonrası yapılan eylemlerde toplam 528 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Çataklı, 38 kentte gözaltına alınan 528 kişiden ikisinin tutuklandığını, 498 kişinin de serbest bırakıldığını belirtti. Serbest bırakıların 108’ine adli kontrol tedbiri uygulandı. Halen İstanbul’da gözaltında 28 kişi bulunuyor.

Kategoriler

Güncel