19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

SON DAKİKA: Ege Denizi'nin Muğla açıklarında 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Gökova Körfezi'nde saat 01.31'de 6,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

AA21 Temmuz 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:

Ege Denizi'nin Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremin ardından büyüklükleri 3 ve 4,6 arasında olan 40 artçı sarsıntı meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde güncellenen bilgilere göre, Gökova Körfezi'nde saat 01.31'de 6,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 7,8 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Depremin ardından bölgede merkez üssü Ege Denizi ve Gökova Körfezi olan birçok artçı sarsıntı kaydedildi.

Bölgede, saat 01.37'den 06.13'e kadar büyüklüğü 3 ve 4,6 arasında toplam 40 artçı sarsıntı meydana geldi.

MUĞLA VALİSİ AÇIKLAMA YAPTI

Muğla Valisi Esengül Civelek, Ege Denizi'nin Muğla açıklarında 6,3 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin, "Bu kadar büyük bir depremi yaşamamıza rağmen can ve mal kaybı olmadığı için şükrediyoruz." dedi.

Vali Civelek, Muğla Valiliği 75. Yıl salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte deprem sonrası kriz merkezi oluşturulduğunu söyledi.

An itibarıyla Muğla genelinde olumsuz bir durum olmadığını aktaran Civelek, ancak yaşanan travma, panik ve korku nedeniyle vatandaşların düşme ve atlamaları sonucu basit yaralanmaların meydana geldiğini dile getirdi.

Civelek, deprem sonrası 25-30 yıllık eski binaların duvarlarında çatlaklar olduğu bilgisinin geldiğini, bölgede hasar tespit çalışmalarını başlattıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Geceyi dışarıda geçirmek isteyenler için İl Afet Acil Durum Müdürlüğü çalışma başlattı. Deprem sonrası bazı bölgelerde elektrik kesintileri oldu ancak kesintiler giderilmeye başlandı. Deprem sonrası trafo patlaması nedeniyle meydana gelen makilik yangını ekiplerin çalışmasıyla söndürüldü. Bodrum Devlet Hastanesinden hasta tahliyesi olduğuna ilişkin haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Hastalarımız hastanede. Korkma ve panik nedeniyle basit yaralanmaları olanlar kendi tercihleri doğrultusunda hastanemizin bahçesinde acil hizmeti almaktadır. Depremin hemen ardından il genelinde bir kriz merkezi oluşturduk. Seferberlik halinde ilgili tüm taraflarla depremin olası olumsuzluklarını gidermek üzere Kızılay, AFAD ve sağlık birimlerimizle kriz yönetimi gerçekleştiriliyor. Bu kadar büyük bir depremi yaşamamıza rağmen can ve mal kaybı olmadığı için şükrediyoruz."

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise Bodrum'da elektrik hatlarının kopmasından kaynaklanan ot yangınlarına hemen müdahale edildiğini belirtti.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise Reşadiye Mahallesi'nde iki eski evin duvarlarında yıkıntı olduğunu, hastaneye deprem sonrası 15 kişinin başvurduğunu bildirdi.

 

 

 

 

-Çok sayıda tekne karaya oturdu

Öte yandan depremin ardından Bodrum'un Gümbet Mahallesi'nde yükselen deniz, çok sayıda tekne ve araçta hasara yol açtı. Yükselen sular nedeniyle balıkçı barınağında bulunan çok sayıda tekne karaya oturdu, bazıları da birbirlerine çarparak yan yattı.

Olayın ardından bölgeye gelen tekne sahipleri teknelerinin daha fazla zarar görmemesi için önlem almaya çalıştı. Bu arada balıkçı barınağındaki iskelenin de sulara gömüldüğü dikkati çekti. Bazı teknelerin de halatlarından kurtularak açığa sürüklendikleri görüldü.

Yükselen sular, sahil şeridinde park halinde bulunan otomobillere de zarar verdi.

Depremin ardından bölgede elektrik kesintileri yaşanıyor.

Tekne sahiplerden Yekta Ongun, AA muhabirine, deprem sırasında ailesiyle teknede olduklarını söyledi. Çocuklarını alarak tekneden kendilerini dışarı attıklarını belirten Ongun, "Her şey kısa sürede oldu. Teknemizde büyük hasar var, suya gömüldü. Deniz suyu seviyesinde ani değişmeler olmaya devam ediyor" dedi.

Tekne sahiplerinden Metin Sakızcı da deprem sırasında tekneden çıkana kadar suların yükseldiğini belirterek, "Tekneden çıkana kadar sular yükseldi. Kendimi zor dışarı attım. Suların çekilmesinin ardından tekneye girerek özel eşyalarımı aldım. Deniz aniden yükseldi, sahildeki insanlar kendilerini zor kurtardılar. Deniz suyu kıyıdan yüz metre kadar ilerledi." ifadelerini kullandı.

Tatilcilerden Burak Buz, depremin ardından eşyalarını koymak için gittiği otomobilini bıraktığı yerden yaklaşık yüz metre ilerde hasar görmüş halde bulduğunu kaydetti.

Depremde Yunanistan'ın İstanköy Adası'nda 2 kişi hayatını kaybetti
 
Ege Denizi'nin Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde Yunanistan'ın İstanköy Adası'nda iki kişi hayatını kaybetti.
 
Yunan devlet haber ajansı ANA-MPA'ya göre, adanın belediye başkanı Yorgos Kiriçis depremde iki kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin ise yaralandığını bildirdi.
 
Defterdar Camisi'nin minaresi yıkıldı
Yunan basınına göre, büyük hasarın yaşandığı depremde, adadaki Osmanlı dönemi eserlerinden Defterdar Camisi'nin de minaresi yıkıldı.
 
Hayatını kaybedenlerden biri Türk
 
Kos Adası’ndaki depremde hayatını kaybeden iki kişiden birinin 30 yaşında bir Türk vatandaşı, diğerinin ise İsveç vatandaşı olduğu öğrenildi.  
 
Yunanistan’ın Kos Adası'nda meydana gelen depremde 2 kişi hayatını kaybetti. Yunanistan Güney Ege Eyaleti Valisi Yorgos Hacımarkos, 30 yaşında bir Türk vatandaşı ile 20 yaşında İsveç vatandaşının hayatını kaybettiğini söyledi. Hacımarkos, 2 kişinin bir eğlence merkezinin duvarının çökmesi sonucu hayatını kaybettiğini bildirerek, 120 yaralının tamamının ise turist olduğunu söyledi.
 
"BODRUM BOŞALDI SÖYLENTİLERİ DOĞRU DEĞİL"
 
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu yaptığı açıklamada, "Bodrum'un deprem nedeniyle boşaldığı söylentileri çıkmaya başladı, bunlar kesinlikle doğru değil. Konuklarımız otellerinde tatillerine devam ediyor, sadece isteyenlere bahçede konaklayabilecekleri ortamlar yarattık. Evet, tedirgin olduk ama Bodrum'da turistin boşalması diye bir şey söz konusu değil, bu tür söylentiler gerçekçi olmadığı gibi turizme de büyük zarar veriyor" dedi.
 
PROF. DR. ERCAN: DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM
 
Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Övgün Ahmet Ercan, bu bölgede daha büyük bir deprem beklenmediğini söyledi. Jeofizik profesörü, deprem bilimci Prof. Dr. Ercan, bu depremin belirtisinin 3-4 yıl önce başladığını belirterek, "Karada ile Gündoğan arasındaki, Bodrum'u kesip geçen bir depremcik etkinliği vardı. Deprem bu kırıkla Gökova kırığının kesim yerinde olmuştur. Ve bu düşüntü türünde bir kırıktır, yanal atımlı değildir. İlk kez deniz sularında bir süpürtü (tsunami) gördük. Bunun yüksekliği 1 metreye kadar varabildi ve karaya doğru ilerlerdi. Teknelere zarar verdi ve tekrar geri çekildi. Bundan daha büyüğü artık gelemez. Çünkü düşey atım çok büyük değildi. Burada olabilecek en büyük deprem 7- 7.2 büyüklüğünde olabilirdi. 6.3'lük deprem ile bu gerginlik boşaldı. Bu büyük oranda bundan sonra büyük bir deprem olasılığını azaltmıştır. Bunun oranı yüzde 20'nin altındadır. Bölgede artıçı depremler ise sürecektir. Bu deprem özellikle İstanköy adasında etkili olmuştur" dedi.
 
Bodrum'da yıkım görülmemesinin 2007 deprem yönetmeliğinin başarısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan şöyle devam etti:
 
"AFERİN TÜRKİYE'NİN BİLİMİNE"
 
"Bu yönetmelikle sağlam yerde sağlam yapılar yapılmıştır. Türkiye büyük bir sınavdan başarı ile çıkmıştır. Bodrum'daki yapılar 6.6'lık bir depreme kadar dayanıklıdır. Ancak köylerdeki yığma yapılarda hasar görülebilir. Bodrum Kalesi'nin 6.3'lük bu depreme dayanabilmesi çok iyi bir şeydir. Bodrum Kalesi yıkılmadıysa, bölgedeki turustik tesislerin ve yazlık konutların yıkılması zaten beklenemez. Bodrum'un zemine topraktan oluşmamaktadır, kayadan oluşmaktadır. Bu denenle depremin yıkım gücü '5' olmuştur. Eğer aynı deprem Doğu Anadolu'da olsaydı, yıkım gücü 8-9 olurdu. Deperimin süresi 16-17 saniyedir. Bu uzun bir süredir. Yıkım yapsa bu sürede yapardı. 1894 İstanbul Adalar depremi bu büyüklükteydi, o da 16 saniye sürmüştü, kapalı Çarşı ve camiler yıkılmıştı, ölümcül olmuştu. Türkiye'de yapı niteliği arttı. Gerek yer bilimcileri gerekse inşaat mühendisleri ve mimarları, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı kutluyorum. Türkiye büyük bir sınavdan olumlu olarak geçmiştir. Aferin Türkiye'nin bilimine. Yazlıkçıların bölgeden kaçışmasına neden yoktur. Denize girebilirler. İki yıldır kötü olan turizme deprem yüzünden darbe vurulmasın."
 
3 İLE 4 ATOM BOMBASI GÜCÜNDE
 
Depremin yaklaşık 3-4 atom bombası gücünde olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, "Bu depremin ana deprem olduğu, ardından daha büyük bir depremin gelmesinin şaşırtıcı olacağı kanısındayım. Artçı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Bunların büyüklükleri 5.2'ye dek varabilir" diye konuştu.
 
YAKIN GEÇMİŞTEKİ YIKICI DEPREMLER
 
Prof. Dr. Ercan, bu bölgede, yakın geçmişte yaşanan yıkıcı depremlerin 1926'da Finike'de 6.9, 1941'de Muğla'da 6.0, 1941'de Muğla'da 5.7, 1957'de Fethiye'de 7.1, 1956'da Köyceğiz'de 5.7, 1961'de Marmaris'te 6.5, 1969'da Fethiye'de 6.2, 2004'te Gökova'da (Bodrum) 5.5, 5.4, 5.0 olduğu bilgisini de verdi.