|

BND Interpol’ü dinlemiş

Alman istihbarat servisi BND’nin Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol’de yıllardır casusluk faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıktı. Spiegel’in haberine göre, BND buradaki polislerin mail adreslerini ve telefonları gözetleme listesine aldı. BND’nin aynı şekilde Europol ve New York Times ve Reuters’ın da içinde bulunduğu pek çok haber kurumunda casusluk faaliyeti yürttüğü öğrenildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/04/2017 Pazar
Güncelleme: 05:43 - 23/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Alman istihbarat servisi 
yıllarca İnterpol ve Europol’de 
casusluk faaliyeti yürüttü.
Alman istihbarat servisi yıllarca İnterpol ve Europol’de casusluk faaliyeti yürüttü.

Alman istihbarat servisi BND’nin Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol’de yıllardır casusluk faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıktı. Alman Der Spiegel’in haberine göre BND, Avusturya, Yunanistan ve ABD’nin de içinde bulunduğu onlarca ülkede Interpol’ün istihbarat ofisleri üzerinden yıllardır casusluk faaliyetlerinde bulunuyor. BND, Interpol ya da Europol konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Haber kurumlarını da izledi

Der Spiegel dergisi, gördüğü bazı belgelere dayandırarak yaptığı haberinde, BND’nin gözetleme listesine, araştırmacı polislerin mail adreslerini, telefon ve faks numaralarını da eklediğini yazdı. Habere göre BND, merkezi Lahey’de bulunan Avrupa Polis Teşkilatı Europol’ü de izledi. Dergi, Şubat ayında BND’nin, New York Times ve Reuters’ın da içinde bulunduğu pek çok haber kurumunun telefon, faks ve e-postaları üzerine casusluk faaliyetleri yürüttüğünü yazmıştı.


Skandal ve akıl erdirilemez

Alman istihbaratı BND’nin faaliyetleri, 2014 yılında ortaya çıkan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Başbakan Angela Merkel’in telefonlarını dinlediği yönündeki araştırmaları süresince yoğun bir biçimde incelenmişti. Araştırma komitesinde yer alan Yeşiller Partisi Milletvekili Konstantin von Notz, BND’nin casusluk faaliyetleri hakkında yayınlanan son raporu “skandal ve akıl sır erdirilemez” olarak niteledi. von Notz, “Müttefik ülkelerin yanı sıra parlamentoların, farklı şirketlerin ve hatta gazetecilerin ve yayıncıların hedef alındığını biliyoruz” ifadelerini kullandı. BND’nin yeniden yapılandırılmasını hedefleyen yeni mevzuata rağmen son raporların, parlamenter kontrollerin ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koyduğunu belirten von Notz, “Bu hukuk devletimize bir tehlike oluşturuyor” dedi.

Dosyası
kabarık

Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND), daha önce de Almanya’nın müttefiklerine ait bakanlıkları, şirketleri ve uluslararası kuruluşları dinlediği ortaya çıkmıştı. BND, daha önceki dinleme faaliyetlerinde ABD Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Savunma Bakanlığı ve İsrail Başbakanlık Ofisi’ni de hedef almıştı. BND’nin ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF), Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) da aralarında bulunduğu çok sayıda uluslararası kuruluşu dinlediği iddia edilmiş, Başbakan Angela Merkel’in “Dostlar arasında casusluk olmaz” sözüne rağmen BND’nin Avrupa ülkelerinin Almanya’daki büyükelçilikler ve başkonsolosluklarının da neredeyse tamamını dinlediği öne sürülmüştü.

#BND
#Interpol
#New York Times
#Reuters
7 yıl önce