20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

BMC zırhlı araç ailesinin en yeni üyesi AMAZON

Ar-Ge çalışmaları sayesinde, mayına karşı korumalı araç tasarım ve üretimi faaliyetlerini bir ileri safhaya taşıyan BMC, Zırhlı Araç Ürün Grubu’na, son olarak AMAZON 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç’ı ekledi. Hafif zırhlı araç sınıfındaki AMAZON’un tasarım ve üretimi tamamlandı ve aracın ilk prototipi, testleri başarıyla tamamladı.

19 Haziran 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
BMC zırhlı araç ailesinin en yeni üyesi AMAZON
AMAZON’un başlıca özellikleri arasında; monokok V tabanlı gövde, 5 noktalı emniyet kemerli şok sönümleyici koltuklar, iklimlendirme sistemi, sürücü ve motor kompartımanları için otomatik yangın söndürme ve infilak bastırma sistemi, merkezi lastik şişirme sistemi, patlak gider lastikler, atış mazgalları, soğukta çalıştırma sistemi ve bağımsız kabin ısıtıcısı yer alıyor. Araç, opsiyonel olarak, uzaktan komutalı otomatik silah istasyonu gibi sistemlerle de donatılabiliyor. 360 BG gücüne sahip su soğutmalı dizel motora ve tam otomatik vitese sahip AMAZON, 4×4 özelliğinde tasarlandı. Araç; personel taşıyıcı, muharebe aracı, komuta kontrol aracı, ambulans ve keşif gözetleme aracı gibi görevlerde kullanılmaya uygun bir platform. BMC, AMAZON’u; ambulans, komuta yeri aracı, keşif gözetleme aracı, mayın tespit ve temizleme aracı ve benzeri araçlara dönüştürme imkân ve kabiliyetine de sahip.
 
AMAZON, sahip olduğu yüksek güç / ağırlık oranı, düşük dönüş yarıçapı ve yüksek manevra kabiliyeti ile özellikle meskûn mahallerde ve dar sokakların bulunduğu şehir ortamlarında kullanımı ideal bir zırhlı araçtır.
 
 
Mayın Testlerinden Tam Puan
BMC Araç Ailesi’nin en yeni üyesi olan AMAZON’un en önemli özelliklerinden biri de beka kabiliyeti. Bir aracın, mayın ve balistik koruma yeteneğini tanımlayan bu özellik, BMC’nin, mayına dayanıklı KİRPİ aracından elde edilen tüm tecrübe ve saha bilgisini, AMAZON’un tasarımına yansıtması ile ortaya çıktı.
 
AMAZON’un tasarım çalışmalarının doğrulanması ve aracın beka seviyesinin belirlenmesi amacıyla, mayın ve balistik koruma testleri gerçekleştirildi. Bu testler sonucunda elde edilen bilgi ile aracın ana unsurlarının tasarımı tamamlandı.
 
Testler öncesinde, aracın patlama analizleri yapıldı. Bilgisayar analiz sonuçları, farklı sistemler için ayrı ayrı ve toplu bir biçimde değerlendirilerek sonuçlar elde edildi. Ortaya çıkan bu sonuçlar da tasarıma yansıtıldı. Analizlerde elde edilen bilginin testler ile doğrulanması için, testlerden elde edilen veri kayıt altına alındı.
 
Mayın koruma testleri, AMAZON’un nihai konfigürasyonun belirlenmesi sonrasında, gerçek araç gövdeleri üzerinde icra edildi. Mayın testleri ile aracın kalifiye edilmesi ve bu kalifikasyona ait uluslararası belgelendirmenin yapılması sonucu, aracın seri üretim için hazır hâle getirilmesi hedeflendi. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen testler, uluslararası bağımsız akredite kuruluşların kontrolünde yürütüldü ve uygunluğu raporlandı. Testlerde, aracın sadece belirlenen mayın koruma seviyesinin değil, daha üst seviye ve el yapımı patlayıcı (EYP)’lara karşı olan performansının görülmesi de amaçlandı.
 
Testler, birbirinin aynı iki araç gövdesi üzerinde gerçekleştirildi. İki gövde kullanılmasının sebebi, aracın mayın veya el yapımı patlayıcı tehdidine karşı, tüm bölgelerinin incelenmesi gerekliliğinden kaynaklandı. Böylece aracın patlamaya maruz kalabilecek tüm bölgeleri test edilebildi. Bu şekilde, standartta belirlenen test sayısına göre, çok daha fazla patlama testi yapılması imkânı da doğdu. Ayrıca, testlerde, insan yaralanma kriterinin değerlendirilebilmesi için, iki adet insan maketi kullanıldı. İnsan maketleri üzerinden alınan ölçümler vasıtasıyla personel üzerine gelebilecek kuvvet ve ivme değerleri kayıt altına alındı. Bu ölçümler ve yapılan hesaplar ile insan yaralanma seviyesi belirlendi.
 
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, AMAZON’un, tanımlanan mayın koruma seviyesi ve üzeri seviyelerde başarılı olduğu tespit edildi. Ek olarak yapılan standart dışı el yapımı patlayıcı testleri ile aracın bu tehditlere karşı koruma performansı da doğrulandı.
 
Mayın testlerini de başarı ile tamamlayarak kendini kanıtlayan AMAZON, sunduğu üstün performans ve koruma seviyesi ile Türk ve dünya silahlı kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerinin envanterine girmeye hazırlanıyor. (MSI Dergisi)