16 yaşındaki genç iklim aktivisti Greta Thunberg Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında düzenlenen İklim Zirvesi’nin açılışında dünya liderlerini iklim değişiklikleriyle ilgili yeterli adım atmadıkları gerekçesiyle sert sözlerle eleştirdi.

5 ÜLKEYİ ŞİKAYET ETTİLER

Ağlamaklı ve öfkeli bir halde konuşma yapan Thunberg, liderlere "Benim hayallerimi, çocukluğumu boş laflarınızla çaldınız" dedi. Thunberg'in aralarında olduğu 15 çocuk, Almanya, Fransa, Brezilya, Arjantin ve Türkiye'yi BM'ye şikayet etti. Şikayet mektubunda bu ülkelere yer verilmesinin sebebi, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kendileri hakkında yapılan şikayetleri değerlendirme yetkisini kabul eden 44 ülke arasında olmaları.

Ülkelerden iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki hedeflerini gözden geçirmeleri ve krize çözüm bulmak için de diğer ülkelerle birlikte çalışmaları istendi.

İŞTE THUNBERG'İN YAPTIĞI O KONUŞMA:

Mesajım şu: Sizi izliyor olacağız. Tüm bu yaşananlar yanlış. Şu an burada olmamam gerekir. Şu an okyanusun öbür yakasında okulda olmam gerekiyordu. Ama siz umudu biz gençlerde arıyorsunuz. Ne cüretle! Benim hayallerimi, çocukluğumu boş laflarınızla çaldınız. Yine de ben şanslı olanlardanım. İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor. Ekosistemler çöküyor. Nesiller toplu olarak tükenmeye başlayacak. Ama tek konuştuğunuz şey para ve sonsuz ekonomik büyüme masalları. Ne cüretle görmezden geliyorsunuz ve gerekli çözümler ve politikalarla ilgili hiçbir şey yapmazken buraya gelip yeteri kadar çabaladığınızı söylüyorsunuz? Bizi duyduğunuzu ve durumun aciliyetini anladığınızı söylüyorsunuz. Ama ne kadar üzgün ve öfkeli olsam da buna inanmak istemiyorum. Çünkü durumu gerçekten anlamış olup hala bir şey yapmıyorsanız o zaman kötü bir insansınız demektir. Ve ben buna inanmayı reddediyorum. 

Editör: Haber Merkezi