Haberler

BM açıkladı: Suudi Prens, Bezos'un telefonunun hacklenmesine karışmış olabilir

Güncelleme:

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden 5 ay önce, gazetecinin çalıştığı Washington Post'un patronunun telefonunu "hacklettiği" iddia edildi. Birleşmiş Milletler uzmanları, Suudi Prens bin Selman'ın Jeff Bezos'un telefonun hacklenmesi olayına dahil olmasının mümkün olduğunu açıkladı.

İngiliz The Guardian gazetesinin Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, WhatsApp uygulaması üzerinden mesajlaştığı dünyanın en zengin adamı Amazon'un sahibi milyarder Jeff Bezos'ın telefonunu hacklettiği iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü. Birleşmiş Milletler (BM), söz konusu iddiayla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı.

"SUUDİ PRENS, JEFF BEZOS'UN HACKLENMESİNE KARIŞMIŞ OLABİLİR"

Birleşmiş Milletler uzmanları söz konusu iddialarla ilgili yaptığı açıklamada, Suudi Prens bin Selman'ın Jeff Bezos'un telefonun hacklenmesi olayına dahil olmasının mümkün olduğunu belirtti.

BM uzmanlarının raporunda, Amazon'un kurucusu Bezos'un telefonun hacklenmesinde İsrail tabanlı casus yazılım kullanılmış olabileceği ifade edildi.

THE GUARDIAN'IN İDDİASI DÜNYAYI SARSTI

İngiliz The Guardian gazetesinin özel haberine göre, bin Selman'ın WhatsApp hesabından gönderilen bir video mesajıyla aynı zamanda alışveriş sitesi Amazon'un da sahibi olan Washington Post gazetesi patronu Jeff Bezos'un cep telefonu hacklendi.

Gazetenin olayı soruşturan uzmanlara dayandırdığı haberde, Bezos'un telefonununa bin Selman'ın şahsi hesabından yollanan mesajın "çok büyük ihtimalle" zararlı kod içerdiğinin tespit edildiği kaydedildi.

Gazete 1 Mayıs 2018'de gönderilen mesajın ardından Bezos'un hesabından büyük çapta verinin indirildiği iddiasına yer verdi.

Haberde, hack olayından 5 ay sonra Kaşıkçı cinayetinin işlendiğine, 9 ay sonra da ABD'de yayımlanan bulvar gazetesi National Enquirer'da Bezos'un özel hayatına ilişkin haberlerin yayımlanmaya başladığına dikkat çekildi.

Haberde bulvar gazetesinin sahibi şirketin yöneticisi David Pecker ile bin Selman arasındaki yakın ilişkinin de altı çizildi.

ARABİSTAN'DAN AÇIKLAMA: SAÇMA

Öte yandan, The Guardian gazetesinin haberini yalanlayan Suudi Arabistan'ın ABD, iddiaların 'saçma' olduğunu ifade etti.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, "Bay Jeff Bezos'ın telefonunun hacklenmesinin arkasında Suudi Arabistan Krallığı'nın olduğunu ileri süren son medya raporları saçma.Tüm gerçekleri ortaya çıkarabilmemiz için bu iddiaları soruşturma çağrısı yapıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

BM açıkladı: Suudi Prens, Bezos'un telefonunun hacklenmesine karışmış olabilir

KENDİSİNE YAPILAN ELEŞTİRİLERİN ÖNÜNÜ KESMEK Mİ İSTEDİ?

The Guardian, uzmanların, Suudi Prensin bu hamleyle Washington Post gazetesinin kendisine yönelik eleştirilerinin önünü kesmeye çalışmış olabileceği değerlendirmesinde bulunduğunu vurguladı.

Haberde, bin Selman'ın dünyanın en zengin kişisi olarak gösterilen Bezos'u hedef aldığının ortaya çıkmasının "Wall Street'ten Silikon Vadisine kadar şok dalgaları yaratacağı" değerlendirmesine de yer verildi.

KAŞIKÇI CİNAYETİ

Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki konsolosluk binasında 2 Ekim 2018'de vahşice öldürülmüştü.

Suudi Arabistan'da Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili davada 5 sanık hakkında idam, 3 sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verilirken, bin Selman'a yakın isimler serbest kalmıştı.

BM açıkladı: Suudi Prens, Bezos'un telefonunun hacklenmesine karışmış olabilir

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından haziran ayında açıklanan 101 sayfalık raporda Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Birleşmiş Milletler Cep Telefonu Jeff Bezos Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title