23 Eylül 2017 00:12

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Kuzey Kore gündemi

Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu'nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 'Kore’de histeriyi tırmandırmak çıkmaz ve ölümcül bir yol' dedi.

Paylaş

Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu ABD’nin New York kentinde devam ediyor. Üçüncü günde Genel Kurula seslenen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze denemeleriyle ilgili askeri histerisinin tırmandırılmasının “sadece çıkmaz değil, ölümcül bir yol” olduğunu söyledi. Genel Kurulunun ilk gününde konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’yi ‘tamamen yok etmek’le tehdit etmişti. 

ÇATIŞMA SARMALI TEHLİKELİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılmadığı Genel Kurul’da Rusya adına konuşan Lavrov, “Kuzey Kore etrafındaki çatışmacı sarmal tehlikeli biçimde genişletiliyor. Pyongyang’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden füze ve nükleer maceralarını kararlı biçimde kınıyoruz. Ama askeri histerinin tırmandırılması sadece çıkmaz değil, ölümcül bir yol” ifadelerini kullandı. BM Güvenlik Konseyi’nin tüm kararlarının uygulanması gerektiğini kaydeden Lavrov, ama tüm bu kararların yaptırımlar gibi müzakerelere dönülmesi gerektiği hükümlerini içerdiğini hatırlatarak, “Bu hükümlerin engellenmesine son vermeye çağırıyoruz” dedi.

Kore Yarımadası’ndaki nükleer sorunun siyasi ve diplomatik çözümünden başka alternatifi olmadığını kaydeden Lavrov, tüm ülkeleri, Rusya ve Çin dışişleri bakanlıklarının 4 Temmuz ortak açıklamasında yer alan yol haritasına destek vermeye çağırdı.

PAKİSTAN’DAN ABD’YE TEPKİ

BM kürsüsünde dikkat çekici başka konuşmalar da vardı. Yine ABD Başkanı Trump’ın ‘terörle mücadele etmediği’ eleştirilerine maruz kalan ülkelerden Pakistan’ın Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, “Pakistan için asıl kırıcı olan Afganistan’daki askeri ya da siyasi çıkmazdan sorumlu tutulmasıdır. Hiç kimsenin günah keçisi olmayacağız” açıklaması yaptı. 

Abbasi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, ABD’nin 11 Eylül 2001’den sonra ‘teröre karşı başlattığı savaştan’ bu yana 27 bin Pakistanlının radikaller tarafından öldürüldüğünü vurgulayarak, “Pakistan ve Afganistan halkının acısını derinleştirecek herhangi bir başarısız stratejiyi desteklememiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Afganistan ise ABD’yi alkışlayan ülkeler tarafındaydı. Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, BM kürsüsünden ABD’nin ülkesine daha fazla asker göndererek işgalini genişletme kararını desteklemişti. ABD Başkanı Trump, seçilmeden önce “korkunç bir hata” olarak nitelendirdiği Afganistan işgaliyle ilgili başkan aldıktan sonra farklı tutum sergilemiş, ABD, 8 bin 400 askerinin bulunduğu Afganistan’a 4 bin asker daha gönderme kararı almıştı.   

UKRAYNA-RUSYA SINIRINA BM GÜCÜ İDDİASI

BM Genel Kurulu vesilesiyle liderler ikili görüşmeler de yapıyor. ABD Lideri Trump, Ukraynalı mevkidaşı Petro Poroşenko ile bir araya geldi. Liderler, 2014 yılında Ukrayna’da hükümet devrildikten sonra tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Rusya’nın desteklediği iki cumhuriyetin (Donetsk ve Lugansk) bulunduğu Donbass bölgesini konuştu. 

Poroşenko görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Trump’ın, Kiev’in Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’a BM Barış Gücü gönderilmesi önerisini ve Kievli yetkililerin yaptığı reformları desteklediğini söyledi. 

Ancak Poroşenko Trump’tan Ukrayna’ya askeri yardım yapmasını isteyip istemediği sorusunu yanıtsız bıraktı.

Daha önce Ukraynalı milletvekili İrina Lutsenko, Trump-Poroşenko görüşmesinde, Donbass’a BM Barış Gücü askerilerinin gönderilmesinin yanı sıra ABD’nin Ukrayna’ya olası silah sevkiyatının ele alınmasının beklendiğini ifade etmişti.

‘SUUDi ARABiSTAN ETKiSiZ KALDI’

ABD’nin Ortadoğu’daki en güçlü iş birlikçilerinden Suudi Arabistan’ın ise BM Kurulunda “düşük pofil” sergilediği, Katar’ın daha “popüler” olduğu tartışılıyor.

ABD’nin desteğiyle Katar’ı ‘teröre destekle’ suçlayarak arkasına aldığı Körfez ülkeleriye birlikte Doha yönetimine savaş açan Suudi Arabistan, bir süre sonra ABD’nin desteğini çekmesiyle boşa düşmüştü. 

Middle East Eye’ın haberine göre Suudi Arabistan’ı kurulda temsil eden Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr Arakan Müslümanları (Rohingyalılar) ve Suriye ile ilgili toplantılara katıldı ve İngiliz mevkidaşı Boris Johnson’la görüştü ancak genel olarak ciddi bir etki göstermedi. 

Suudi Arabistan, iki yıldır bombaladığı komşusu Yemen’deki insanlık trajedisi nedeniyle de suçlanıyor. (DIŞ HABERLER)

{333019}}

ÖNCEKİ HABER

'Dur' ihtarına uymayıp 2 polisi yaraladı, ormana kaçtı

SONRAKİ HABER

Fransa’yla silaha karşı gazeteci pazarlığı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...