Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

?Bizim Çocuklar?, Kapıdağ´da kamp yaptı

?Bizim Çocuklar?, Kapıdağ´da kamp yaptı

Bandırma´da faaliyet gösteren Bizim Çocuklarımız Sanat Kültür ve Doğa Derneği tarafından gerçekleştirilen ?Kapıdağ´a Çocuk Eli´ projesi başarıyla tamamlandı.

Bizim Çocuklarımız Sanat Kültür ve Doğa Derneği çocukları, Kapıdağ Yarımadası, Domuz, Kekik ve Antik kent Kyzikos hakkındaki görüşlerini paylaştı.
İşte! ?Kapıdağ´a Çocuk Eli´ Projesi´nde yer alan çocukların değerlendirmeleri: ?Bazı arkadaşlarımız doğadaki hayvanlardan korkuyordu. Özellikle de domuzlardan ve yılanlardan. Bir akşam yaptığımız konuşmada bu korkularımızı aşmaya çalıştık? diyor, Can Polat.
Çocuklar, kampın ilk dakikalarından itibaren yaban domuzları üzerine konuşmaya başlıyor. Rehberlerinin, bir tehlike olmadığını söylemelerine rağmen yine de endişeli olan çocuklar var. Kamp bitene dek, yavru bir yaban domuzu görme şansına sahip oluyorlar. İki görkemli şahin de çabası.
Can Polat Ün, kampa katılan 12 çocuktan biri. Yeşile pek tanık olunamayan Bandırma´dan yeşil ile mavinin güzel bir bileşimi olan Kapıdağ´da. Her gün Kapıdağ Yarımadası´ndaki farklı bir kırsal mahallede çadırlarını kurup, insanların bıraktıkları atıkları topluyorlar. 

Kampın hayata geçirilme nedenlerinden biri de Can Polat´ın deyimiyle şöyle: ?Doğayı, çevremizi ve tarihi daha iyi tanımak için gittik?
16 yaşında ve kampa katılım sağlayan çocukların yaşça en büyüklerinden olan Can Polat, Bandırma İMKB Mesleki Teknik Anadolu Lisesi´nde eğitim yaşamını sürdürüyor. Bir yıldır, Bizim Çocuklarımız Sanat Kültür ve Doğa Derneği´nde dans ve yaratıcı drama derslerine katılım sağlarken, derneğin doğal yaşam temalı etkinliklerinde de her zaman bulunmuş.
?Kapıdağ´a Çocuk Eli? isimli proje kapsamında düzenlenen kamp, Bandırma´da çocuk hakları temelinde faaliyet yürüten Bizim Çocuklarımız Sanat Kültür ve Doğa Derneği´nin organize ettiği bir etkinlik. Bu proje aynı zamanda Avrupa Birliği´nin desteklediği Uluslararası Çocuk Merkezi´nin Mikro-Fon programından da 6 bin liralık hibe almaya hak kazanmış. Dernek, kamp ile birlikte hem Marmara Bölgesi´nin en değerli yeşil alanlarından birinin korunması için farkındalık yaratmayı, hem de çocukların doğa ile barışık olmalarını hedefliyor.
Kyzikos antik kentinin kalıntıları da Kapıdağ sınırları içerisinde ve çocuklar, kamp ile birlikte Kyzikos´u tanıma şansına sahip oluyor. 14 yaşındaki Mehmet, mobil kampın ilk gününde Kyzikos kolezyumuna yapılan ziyareti şöyle anlatıyor: ?Çadırlarımızı kırsal Hamamlı Mahallesi´nde kurduk ve yürüyüş için hazırlandık. Kral Kyzikos´un eşi Kleita´nın gözyaşlarından oluşan dereye vardık. Bu derenin olduğu yerde eskiden savaş yapılmış?
Can Polat´da, Bandırma Dağcılık Kulübü (BANDAK) Başkanı Mustafa Anadol´dan öğrendiği rivayeti aynı şekilde anlatıyor ve şunları ekliyor: ?Maalesef bazı kendini bilmezler kolezyumun içinden akan dereyi kazmış?
Kleita deresinde kepçeyle yapılan kazı, antik kentten kalan yapılara büyük zarar vermiş ve kolezyumun duvarlarından bazıları yıkılmak üzere. Dereye giren kepçe, Kraliçe Kleita´nın gözlerini oymakta bir sakınca görmemiş.
12 çocuğun katılım sağladığı kampta beş de yetişkin var. Dernek Başkanı Alev Şengönül, dernek aktivistleri Aliye Karahan ve Mehmet Karanfil´in yanı sıra derneğin eski yöneticilerinden Levent İlvan, Tüketicileri Koruma Derneği´nden Sefa Çavuşoğlu, BANDAK´tan Mustafa Anadol ve Kadri Civan.
Mustafa Anadol, kampın ikinci gününde çocukların çıktığı doğa yürüyüşlerine yaptığı rehberliği Kadri Civan´a bırakıyor. İki isim de 300 KM2 yüzölçümündeki Kapıdağ´ı gözü kapalı gezebilecek kadar tecrübeliler. Ormanda yapılan yürüyüşler sırasında meraklı çocukların doğaya ilişkin sorularını yanıtlamakla birlikte, doğada dikkat edilmesi gereken başlıca kurala dikkat çekiyorlar: ?Doğada ayak izinden başka iz bırakmamalısınız?
En sevdiğimiz yer kırsal Ballıpınar Mahallesi oldu. Erdek ilçe sınırlarını da büyük kısmını oluşturan Kapıdağ Yarımadası´nın koylarında çok sayıda kırsal mahalle bulunuyor. Şoförlüğü üstlenen Sefa Çavuşoğlu, ekibi Kapıdağ´ın en şirin kırsal mahallelerinden biri olan Ballıpınar´a ulaştırıyor. Olabildiğince virajlı ve sarp olan yolları aşan ekip, mahallenin okulunda çadırlarını kurar kurmaz, bunaltıcı sıcağın etkisini atabilmek için denize atlıyor. Güneşin yavaş yavaş etkisini yitirdiği saatlerde ise ellerinde çöp kovaları ile koşturmaya başlıyorlar. Çünkü sahildeki en fazla çöpü toplayan grup, dondurma yemeye hak kazanacak.
Alev Şengönül, sahilden onlarca kova atığı çöp konteynırına taşıyan çocukları tebrik ediyor. Ve tüm ekip hummalı temizlik çalışmasını topluca dondurma yiyerek kutluyor.
Ballıpınar, Kapıdağ´ın en verimli vadilerinden birine kurulmuş. Eski Rum köyü olan Ballıpınar´ın sakinleri, mübadele ile Yunanistan´dan gelen Pomaklar. Mahalle halkı, geçimlerini Kapıdağ´ın ünlü kırmızı soğanlarını, Ballıpınar´a özgü fasulyeleri yetiştirerek ve balıkçılık yaparak sağlıyor.
Can Polat, Ballıpınar´ı şöyle anlatıyor: ?Ben ve arkadaşlarımın en çok sevdiği yer Ballıpınar oldu. Çünkü bizi orada çok iyi karşıladılar. Sıcakkanlı insanları var. Aynı zamanda temiz ve sakin yer. Kumsal maalesef kirletilmiş. Bu yüzden arkadaşlarımla birlikte sahildeki çöpleri topladık. Daha sonra vadinin başında bulunan şelaleye gittik?
Çocukların yanı sıra ekipteki yetişkinlerin de mobil kamp sırasındaki favori kamp alanları Ballıpınar oluyor. Çünkü Kapıdağ´ın birçok koyuna nazaran buraya tatilci akını yok. İnsanları, kültürlerini korumayı başarmış, aynı zamanda mahalleli çağdaş.
Kadınlar, çocuk kampını sıcak karşılıyor ve damaklardan tadı silinmeyecek yemekler sunuyor misafirlerine. Pomak kültürüne özgü kırmızı şalvarlarını giymiş, genç kadınlar; Nuri Bilge Ceylan´ın ?Bir zamanlar Anadolu´da? filmindeki muhtarın kızını anımsatıyor.
?Kekiği Fabrikada Üretiliyor Sanıyordum?
Kamp, ilerleyen günlerde, Ormanlı, Büyükova ve Ocaklar koylarında devam ederken; çocuklar, hiçbir kimyasalın bulaşmadığı meyvelerden tatma şansına sahip oluyor. Öyle ki 13 yaşındaki Ozan, ?Ben kekiği fabrikada üretilir sanıyordum. Kekiği ilk defa gördüm?şeklinde ifade ediyor, tanıştığı doğal zenginlikleri.
11 yaşındaki Eylül ise kampın üçüncü gününde gördüğü kantaron çiçeğini bir yerlerden tanıyor. Dernek başkanı Şengönül´ün alerjisi için kendisine kantaron yağı sürdüğünü hatırlıyor.
Ozan, birçok arkadaşı gibi kampta çadır kurmayı öğrendiğini belirtiyor ve kampı anlatırken ?Edindiğim bilgilerle daha da güçlendim? ifadelerini kullanıyor.
Kamp, aynı zamanda çoğu birbirini tanıyan doğa kampı gibi disiplin gerektiren bir deneyimi yaşamalarına da vesile oluyor. Can Polat, ?Çoğu arkadaşımın konuşmasında olumlu değişiklikler oldu. Disiplin ve grup çalışması konusunda kendimizi geliştirdik. Kısacası Kapıdağ kampı bize çok şey kattı? sözleriyle anlatıyor bu süreci.
Diğer açıdan da dernek aktivistleri, onlarla daha geniş bir vakit geçirme şansına sahip oluyor ve çocukların insiyatif geliştirebilmesi ve yeteneklerinin açığa çıkabilmesi konusunda onlara yardımcı oluyor.
Günler süren kampın son bulmasıyla birlikte, katılım sağlayan tüm çocuklar, hayat boyu unutamayacakları bir deneyim yaşıyor ve kampa emek verenlere teşekkürlerini sunuyor.
Benzer etkinliklerde buluşmak üzere sözleşiyor ekip bileşenleri...
Bu ekip, Bandırma´ya yüzlerce ağaç dikecek
Kampa katılım sağlayan çocuklardan birçoğu daha önce de, dernek ile birlikte, faydalı bir sosyal medya akımı olan çöp toplama projesi #Trashtag´i gerçekleştirmişti.
2011 yılından bu yana Bandırma ve Erdek´te faaliyetlerini sürdüren Bizim Çocuklarımız Sanat Kültür ve Doğa Derneği, çocuk haklarının korunması, çocukların sanatsal ve kültürel becerilerinin gelişimi konusunda projeler yürütüyor.
?Kapıdağ´a Çocuk Eli? projesinin ardından doğa temalı çalışmalarını, çocuk katılımı ile sürdürmeyi hedefleyen dernek, önümüzdeki günlerde Manyas´ta doğa yürüyüşü yapacak.
Öte yandan, medyada ?Bandırma´nın Mükemmel Çocukları? diye anılan ?Bizim Çocuklarımız´, sonbahar itibariyle de, Bandırma´ya yüzlerce ağaç kazandırmanın planlarını yapıyor.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli