Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği: Bizi aşı için Çin’e geri vermeyin

Türkiye’deki Uygurlar, 'korona virüsü aşısına karşılık Çin'e iade edilecekleri' söylentisi ve son dönemde artan ev baskınları nedeniyle endişeli. Meclis'e getirilmesi beklenen suçluların iadesi anlaşmasının da iptalini talep ediyorlar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de sayıları 50 bini aştığı tahmin edilen Doğu Türkistanlı sığınmacılar, Çin’e iade edilme tehlikesi nedeniyle zor günler geçiriyor. Birkaç aydır Uygurların evlerine baskınlar yapıldığı söylentisi kulaktan kulağa dolaşıyor. Son olarak 19 Ocak’ta sabaha karşı 10-15 Uygur Türkünün gözaltına alındığı söylenmişti. Terörle mücadele polislerinin evini bastığı isimlerden Amine Bekir serbest bırakıldı. Ancak Abdullah Metseydi hala gözaltında tutuluyor. Kaç kişinin gözaltına alındığı ise şimdilik meçhul…

'GÖZALTI SIRASINDA KULLANILAN ÜSLUP İNSANLIK GURURUNU ZEDELEYİCİ'

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği (ETHR) de endişelerini bir yazılı açıklama yaparak kamuoyuyla paylaştı. “Son dönemlerde Türkiye-Çin suçluların iadesi antlaşmasından ötürü diasporadaki Doğu Türkistanlılar endişe ve üzüntüye kapılmış durumdaydı" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İstanbul’da artan polis baskınları ve tutuklamalar halkımızın bu endişelerini bir kat daha artırmış durumdadır. Çin’in Covid-19 aşısını kullanarak Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlıları geri istediği iddiaları yabancı basında geniş yer almaktadır. Bütün bu iddialar ve gelişmeler Türkiye’de yaşayan Uygurlar başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında yaşayan Doğu Türkistanlıları derinden etkilemektedir. Gözaltı sırasında kullanılan üslup ve tavır da insanların gururunu zedeleyici niteliktedir."

'MAZLUMLARIN SAHİBİ TÜRKİYE'YE YAKIŞMIYOR'

Hukuki işlemlerin yürütüleceği herhangi bir Doğu Türkistanlının usule uygun bir biçimde yargı makamlarına çağırılmasının daha uygun olduğu belirtilen açıklamada, "Doğu Türkistanlıların anavatanı gibi gördükleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde hem Çin’e iade edilme korkusuyla hem gözaltına alınma korkusuyla yaşamaları mazlumların sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne asla yakışan bir durum değildir. Biz Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği olarak, ilk başta Meclis'e geleceği beklenen adı geçen antlaşmanın sonsuza kadar askıya alınmasını ve gözaltıların durdurulmasını devletimizin ilgili makamlarından talep ediyoruz” denildi.