Toplantıda gündem dışı konuşan CHP Çorum Belediyesi Meclisi Grup Başkan Vekili Tuncay Yılmaz, AK Parti kongrelerinin lebaleb doldurulup esnafın işyerinin kapatılmasını eleştirdi. Yılmaz konuşmasında pandemi sürecine değinerek, “ Esnaflarımız ciddi ekonomik krizdedir. Kahvehaneler, garsonlar, ocaklar, salonları kapatıldı. Ama tek şey serbest bırakıldı. Kongreleri lebaleb doldurup kongre yapılmasını serbest bıraktık. Belediye Meclis Üyemiz Meryem Demir AK Parti Kadın Kolları Başkanı bir kongre yapıyor ve ardından Covid-19’a yakalandı. Kendisine çok geçmiş olsun diyorum. Ama bakıyoruz kongreden sonra oraya katılan kaç kişi karantinaya alındı. Sağlık Müdürlüğü ya da iktidar görevini yerine getirmiş midir? Bize yasak olan size yasal mıdır? Yasak silsilesi toplumun tüm kademelerini kapsıyorsa AK Parti kongreleri o hep bahsedilen sosyal mesafe kurallarına uyarak yapılmalı idi. Bunun sorgulanmasını istiyoruz” dedi.

“BELEDİYE’NİN BU HUSUSTA ANLAYIŞLI DAVRANACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ”

Yılmaz, “Pandemi sürecinde şehrimizde şehir içinde faaliyet gösteren 60 tekstil atölyesine yazı gönderilmiş. Yapmış olduğunuz iş kolu bulunduğunuz bina altında olduğundan ve vatandaşı rahatsız ettiği için, ruhsatsız olduğundan demişler ki size bir ay süre veriyoruz. Bir ay sonra geliriz işletmelerinizi mühürleriz. Doğrudur bu işyerleri ruhsatsız olabilir. Bu işyerleri açılmış ve yatırım yapmışlar. Şimdi bu insanlara deniliyor ki taşının sanayide çalışın. Siz gitmezseniz biz gelir mühürleriz diyorlar. 60 işletme 2 bin çalışandan söz ediyoruz. Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın Hazır Elbiseciler Odası Başkanı ile yaptığı görüşmeden haberimiz var. Bir tekstil kent kurulabilir mi diye bir gayretleri var. Bizde o konuda destek oluyoruz. Bu kadar esnaf ve çalışanın birden mağdur edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz ve belediyemizin bu hususta anlayışlı davranacağını ümit ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

BEKÇİLER ÜCRETSİZ TAŞIMADAN YARARLANSIN

Ayrıca ücretsiz toplu taşımadan pandemi sürecinde zabıtaların, belediye çalışanlarının ve kanunda belirtilen birçok meslek grubunun yaralandığını ama kanunda olmasına rağmen bekçilerin yararlanamadığı hususunu dile getirerek, “Bekçiler bu hususta yardımlarınızı talep ediyorlar” dedi.

Bunun üzerine söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü, bekçilerle görüşme yapıldığını ve sorunun çözümü noktasında kanunlar çerçevesinde gerekenin yapılacağını söyledi.

FİRMALAR DENETLENSİN 

Konuşmasında son olarak araç kiralama ihalelerine değinen Tuncay Yılmaz, “Araç kiralama ihalelerine şöförlü olarak alınan ihaleler neticesinde, ihale şartnamesinde yazan ‘asgari ücret alıp’ ibaresinin ihaleyi alan firma tarafından şoför maaşların asgari ücretten yatırılıp daha sonra tekrardan bir kısmının firma tarafından iade alındığı iddiası vardır. Belediyemizin bu konuyu araştırmasını istiyorum. Eğer böyle bir durum varsa belediyemizin gereğini yapacağını düşünüyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.