Dolar 32,5653
Euro 34,9616
Altın 2.447,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Biz Senin İçin Burada Kalıyoruz Sende Bizim İçin “Lütfen Evde Kal”

31 Mart 2020 16:03

Önce sağlık çalışanlarımız,

Önce sağlık çalışanlarımız, sonra devlet yetkilileri daha sonra da ünlü ünsüz Herkes evde kalmamızı söylüyorlar. Zaten başka çaremiz de yok mecbur kalacağız. Özellikle sağlık çalışanlarımız; ” evde kalın dışarı çıkmayın. Korona virüsünün yayılmasının tedbiri evde kalmanızdır. İzole olursanız uzak kalırsınız.” Yani dışarıda tehlike var ölüme kadar yol açabilen! Diğer bir söylemle “Evde hayat var” çağrı yapan herkes haklı. Korona virüsünün yayılmaması için sosyal temas kesilmeli, herkes evinde kalmalı… Bu çağrılara en doğrusunu yapıyorlar.

Bu zor günlerden geçtiğimiz ortada. Virüs salgınından kurtulmak için kişisel olarak alacağımız tedbirlerin yanı sıra sosyal izolasyon yaparak da bu virüsü olabildiğince az insanı etkilemesini de sağlayabiliriz. Ilk mesajı Beren sağlık çalışanlarımız; ” Biz senin için burada kalıyoruz Sen de bizim için lütfen evde kal!!” Mesajı ile başlamış sosyal medyada konu ile ilgili mesaj patlamaları ile devam etti. Bazıları; Tedbirleri Uygula, Virüs ihtimalini sıfırla! -can sıkıntısı, solunum sıkıntısından iyidir. – Ne Kendine yazık et ne de başkasına sebep olma. – Korona virüs alacağınız tedbirden daha güçlü değildir! -Sevdiklerin için; devletin koyduğu tedbirlere uyu. Hayatta kal -Karanlıktan aydınlığa çıkmak için yapılacak tek şey evde olmak ve önlem almak.!! gibi birçok uyarıcı mesajları her gün dinliyor, okuyor Hatta kendimizde söylüyoruz.
“Evinde otur” mesajı evi olanlar için pek sorun değil de; Türkiye istatistik kurumu verilerine göre 2017 sonu itibariyle “Kendi evinde oturanlar”ın oranı yüzde 57 imiş. Diğer bir hesapla yüzde 43’ü kendi evinde oturmuyor. Evinde kalan veya kiracı olanlar kapanıp evde kaldıklarında mağaza, lokanta, kafe çalışanları gibi evde kalarak para kazanamayan milyonlarca insanımız ne yapacak? Faturalarını (Elektrik, su, doğalgaz) market, bakkal alışverişlerini hangi parayla ödeyecek? Bu insanları bu salgın yüzünden işini kaybetme riski ile karşı karşıya… Günlerdir okuduk haberlerden dinledik. Halkına sokağa çık mamalarını isteyen devlet ve liderleri (Fransa, Almanya, ABD, İspanya, Kanada) kapanan hiçbir dükkan hiçbir Şirket iflas etmeyecek. Hiçbir işçi işini kaybetmeyecek güvencesi vererek tarihlerinin en büyük destek paketlerini açıkladılar kısaca “işinizi deyip sağlığınızı düşünün” dediler.

Bizde mi? 19 maddelik paketten 100 milyar TL olduğu söylendi. En olumlusu maaşı 1000 TL’nin altında olan 600 binin üzerinde emeklinin maaşı 1500 TL’ye çıkarıldı. Salgın yüzünden işsiz kalanlara ücretsiz izne çıkarılanlara ya da evde kalanlara maaş desteği yok. Nemi var? Konut alımında Kredi kullanım oranının yüzde 80 den yüzde 90’a çıkardılar… yine iç hat uçuşlarında vergi indirimi var ama yazımı kaleme aldığım da iç hat uçuşları da durduruldu. Yazılan çizilenlere göre uzmanların ortak kanısı ” işsizliği azaltmaya çalışan” düzenlemelerin olduğu. Paketle ilgili son söz; “Açıklanan pakette yaşanan ekonomik sıkıntı arasında ciddi fark olduğu….” acilen yeni tedbirler alınmalı. Evde kal derken mümkün kılacak koşullarında hayata geçmesi sağlanmalı. İnsanımızın mağduriyeti giderilirse gönüllü olarak karantinaya girer.
Bir trajikomik durumumuz da, her gün yüzlerce kişiye tanı konan Korona virüs salgını konuşulduğu bugünlerde”Kanal İstanbul” için ihale yapılması. TEK kelimeyle “PES…” millet can derdinde birileri “rant” derdinde. Madem para çok salgın için harcansın. Halka “Evinizden hatta odanızdan çıkmayın” diyeceksiniz, ihale düzenlemeyeceksiniz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu ” Bu süreçte sadece 50 bin aile sosyal yardım talebinde bulundu.” diyor. İnsanımız Gelecek kaygısı yaşarken gerçekten pes… bir Diğer konuyu da sosyal medyada CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan taşıdı; ” sokağa çıkmayın” uyarısına duyarlı tek kurumumuz Kızılay. Kutluyorum. Ilk günden beri sokağa çıkmadılar.” Son konumda; cuma namazı hiçbir yerde kılınmalı cemaatini seçerek sarayda kılınabilir mi? Namazı kıldıran Diyanet İşleri Başkanı ise olabilir mi?

Çin’de SARS, domuz ve kuş gribi ile mücadele ekibinde yer alan ve Korona virüsüne karşı hükümetine “evde kaldı raporu yazan Prof. Li lanjuan ulusal bir gazetemizde “Türk halkına sesleniyorum, salgının durması için evde kalmak çok önemli. Siz de bu 3 hafta evden çıkmayın. Virüs salgını yükselme eğilimine girmişse salgının vurduğu kentler ve Büyük şehirlerde gerekse sokağa çıkma yasağı da dahil herkesin 3 hafta evinde kalması sağlanmalı…” diyor. Son söz; geliri olmayan her eve En az asgari ücret üzerinden ödeme yapılmalı. İşten atma yasaklanmalı. Salgınla ilgili olmayan bütün iş kollarında çalışanlar ücretli izne ayrılmalı. Çalışmaya devam etmek zorunda olanlar insani boyutta çalıştırılmalı.
Evde kalın sevgi ile kalın..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.