Bitirilmeyen restorasyon

Müslümanların 5. Haremi şerifi olarak kabul edilen Diyarbakır ulu Cami restorasyon çalışmaları yılan hikayesine döndü. Daha önce de birçok kez tadilat geçiren tarihi cami restorasyon’un uzaması birilerine rant temin ediliyor sorusunu gündeme getirirken, cami cemaati tarafından da tepki görmeye başladı.

Bitirilmeyen restorasyon

Muhammet YILDIZ

DİYARBAKIR- İslam âleminin beşinci Harem-i Şerifi olarak nitelendirilen Diyarbakır'ın Tarihi Ulu Camii’nde başlatılan restorasyon çalışmaları yılan hikayesine döndü. Restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünce başlatılan  ve 10 yılı aşan süre içerisinde bitirilmeyişi, tepkiye neden oldu. Yolsuzluk ve usulsüzlüklerle gündeme gelen bir çok kez soruşturmalık konusu edilen Tarihi Ulu Cami restorasyonunun bitirilmeyişi, cami cemaati tarafından da "yeter artık" denilerek, tepki gösterildi.

CAMİ CEMAATİ TEPKİLİ

Önceki gün ikindi namazı sonrasında Cami'nin avlusunda toplanan camii cemaati özellikle Hanefi bölümünün yeniden restorasyon kapsamına alınmasına karşı çıktı.  “Yeter artık 7 yıldır bu nedir bitmek bilmiyor her defasında yeniliyorlar. Devletin parasını boş yere heba ediyorlar. Defalarca burayı bitirip bize teslim ediyorsunuz sonra tekrar restorasyon var diyorsunuz” diyerek tepki gösteren cemaat ile müteahhit elemanları arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik ve taraflar arasındaki tartışma objektiflere yansırken, olay yerinde bulunan Söz Gazetesi muhabirine de müteahhit elemanları, sataştı. Camii cematının araya girip tepki göstermesi üzerine, Restorasyon işini üstlenen müteahhit elemanları uzaklaşmak zorunda kaldı.

RESTORASYON BİTMİYOR

Ulu Caminin cemaat üyelerinden olan Metin Yılmaz, restorasyon bitimi yılan hikayesine dönen Ulu Cami'deki keyfiyete büyük tepki gösterirken, şöyle dedi; "Ben hemen hemen 10 yıldır bu cami’nin cemaatindenim. Bu cami 2011 yılında tadilata girdi, 2013 yılında bitmesi lazımdı. 2013’ten 2015’e uzatıldı,15’ten 16’ya uzatıldı. Boyna uzatılıyor vakıf müdürü ile müteahhit firma iş birliği yapıyor devletin parasını fazladan çekmek için. Orayı yapıyorlar öbür tarafı yıkıyorlar. Halbu ki yapmak yok koskoca caminin tadilatını 3 veya beş kişi yapıyor, Şikayet yok bir şey yok ondan sonra Cumhurbaşkanı ya da Başbakan geldiğinde 1 ay falan çalışma var onlar gittikten sonra çalışma bitiyor.

Mehmet Salih Bayar ise tepkisini şu sözlerle dile getirirken, “Bir caminin tadilatı kaç yılda yapılıyor. Gördüm göreli burada tatilat var. Biz bunu cemaat olarak kabul etmiyoruz. Burası daha önce teslimatı bize yapılmıştı. ,2. Sefer bir daha tamiri yapıldı. Yine bize teslimatı yapıldı şimdi ise tekrar aynı yeri tamir ediyorlar bu nasıl bir iş anlamış değiliz" diyerek yetkilileri uyardı.

KALİTESİZ MALZEME KULLANIMI

Tarihi caminin hanifiler bölümünde ibadetini yerine getiren cami cemaatinden Mücahit Tutar'da, restorasyon ve camide kullanılan malzemelerin kalitesiliğinden şikayet ederek şöyle dedi;

“Hanefiler bölümünde ki halılara bakın teravih namazlarımızı kıldığımız zaman alnımız yanıyor. İp ince halı naylon hepsi, diğer camile gittiğimiz zaman halılara basıyoruz ayağımız halının içine giriyor mesela. En dandik en pis en ucuz halıyı getirip buraya yerleştirmişler ve en yüksek fiyatı göstermişler. Açsınlar defterlerini incelesinler kardeşim! Halılardan anlayan ya da bir halı fabrikasından adam getirsinler incelesinler. Cami cami gezmişiz halıları görüyoruz çocuk değiliz biz, ayıptır yav beytülmalin malını talan ediyorlar. Buradan yetkililere sesleniyorum, Allah diyor yetimin malını yemeyin kim yerse karnını ateşle doldurur ve buna sebep olanlarda buna ortaktır”

TARİHİ ULU CAMİ

Anadolu'nun en eski camilerinden Ulu Camii, şehirdeki tarihi camiler arasında en büyük ve en ünlü yapı topluluğu olarak biliniyor. Ulu Cami, 639 yılında Hz. Ömer döneminde Diyarbakır'ın fethi gerçekleştikten sonra şehrin merkezindeki en büyük Mabed Mar Toma Kilisesinin bulunduğu alana cami yapılmasıyla oluşturuldu. 751 yılına tarihlenen ünlü Şam Emeviye Cami'nin Anadolu'ya yansıması olarak yorumlanan Ulu Cami, İslam aleminin 5. Haremi Şerifi olarak kabul ediliyor.

Birçok seyyahın eserlerine konu olan yapı, çok kez bakım ve onarımdan geçirildi. Farklı dönemlerde inşa edilen binalarla bir yapı topluluğu halini alan Ulu Cami, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen bir alanı kaplıyor. Sibernetiğin babası olarak kabul edilen ünlü bilgin El-Cezire'nin, cami avlusundaki 900 yıllık güneş saati, Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz