""

Birlik Başkanı Doğan: DSİ’de yapılacak değişiklik çiftçilerimizin lehine olmayacak « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 08:12

Birlik Başkanı Doğan: DSİ’de yapılacak değişiklik çiftçilerimizin lehine olmayacak

Yozgat Musabeyli ve Çevre Köyleri Sulama Birliği Başkanı Yaşar Doğan, 6172 Sayılı Sulama Birlikleri Kanunu ile 6200 Sayılı DSİ kanunun değiştirildiğini belirterek, yapılan değişikliğin çiftçilerin lehine olmayacağı kanaati taşıdıklarını söyledi.

Birlik Başkanı Doğan: DSİ’de yapılacak  değişiklik çiftçilerimizin lehine olmayacak
Son Güncelleme :

19 Mart 2018 - 9:45

Birlik Başkanı Yaşar Doğan beraberinde; Esenli Sulama Birliği Başkanı Ersoy Ersoy, Yerköy Yeni Mahalle Sulama Birliği Başkanı Kamuran Arslan, Köseli Sulama Birliği Başkanı Ramazan Demir, Sekili Sulama Birliği Başkanı Mustafa Kılıçay, Paşaköy Sulama Birliği Başkanı Naci Türker, Musabeyli Sulama Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Ersoy, Musabeyli Sulama Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Karaaslan, Musabeyli Sulama Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Şahingöz ile birlikte Gazetemiz Yeniufuk’u ziyaret etti.
Gazetemiz Sahibi Bekir Çaylak’a birliğin çalışmalarından bahseden Birlik Başkanları, Sulama Birlikleri Kanununda yapılan değişiklikle çiftçilerin zor ve sıkıntılı bir süreç yaşacağını ifade etti.
Birlik adına ortak açıklama yapan Musabeyli ve Çevre Köyleri Sulama Birliği Başkanı Yaşar Doğan “Sulama Birlikleri sulama sahasında arazisi bulunan ve sulama faaliyetlerinden faydalanan çiftçilerin bir araya gelerek oluşturdukları kurumlardır. Yüksek seçim kurulu tarafından bölgelerinde seçimi yapılan 14 Bin 487 meclis üyesi bulunan ve 378 adet sulama birliğinden oluşmaktadır.
1 Milyon 450 Bin çiftçiye ve kırsalda her hanede 5 kişi bulunduğu hesaplandığında 7 Milyon 250 Bin kişinin rızkına hizmet eden bir kuruluştur.”dedi.
YAPILACAK KANUN DEĞİŞİKLİĞİ İLE ÇİFTÇİNİN SULAMA KONUSUNDA HİÇBİR SÖZ HAKKI
KALMAYACAK
Yapılacak kanun değişikliği ile parayı veren çiftçinin sulama konusunda hiçbir söz hakkı kalmayacağını söyleyen Doğan, “Sulama birliği, meclis, yönetim kurulu, denetim kurulu, başkanlık gibi birlik yönetim kurulu organları ortadan kaldırılmakta, yerine atanmış bir birlik başkanı gelecektir.
Böylece başta sulama ücretinin belirlenmesi olmak üzere çiftçinin birlik yönetiminde söz hakkı ortadan kaldırılmıştır. Sulama birliklerinin özel şirketlere devrinin önü tamamen açılıyor. DSİ kontrolünde olan tüm tatlı su kaynakları, içme ve sulama suları, havzalar bazında tahsisler yapılarak özelleştirebileceklerdir.
Bu durumda su kaynaklarının kötü niyetli sermaye gruplarının eline geçmesinin önünde hiçbir engel kalmayacaktır. Kısaca bir veya birkaç ildeki sulama tesislerinin tamamı tek bir şirkete devrediliyor. Şirketler işlettiği sulamaların sulama ücret tarifesini istediği gibi belirleyecek, tahsilatı kendi belirlediği zamanda yapabilecek, zamanında ödenmeyen sulama ücretlerini 2004 sayılı icra iflas kanuna göre bir ay içerisinde tahsil edilecektir. Sulama planlamasını kendisi yapacak, plana uymayan çiftçilere dekar başına önce 2 kat, sonra 4 kat ve daha sonra 4 kat ceza katlanarak devam edecek. Birkaç kez plana uymayan çiftçinin mahsulü cezaları ödemeye yetmeyecektir. Bu cezaları ve sulama ücretlerini zamanında ödeyemeyen çiftçilerin ÇKS, banka hesapları ve malları haczedilecektir.”dedi.
YAPILAN
DÜZENLEMELER
TESİSLERİN
ÖZELLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK
Yapılan düzenlemelerin tesislerin özelleştirilmesine yönelik olduğunu vurgulayan Doğan, “Maalesef yapılması düşünülen bu yasal düzenlemeler tamamen sulama tesislerinin özelleştirilmesine yönelik olup, özel sektör eline geçen sulama tesisleri çiftçilerimiz açısından ekonomik bir şekilde işletilmesi mümkün olmayacaktır. Zamanında yetirince su alamayan çiftçilerimizin zarar etmesi kaçınılmazdır. Buda zaten zor durumda olan çiftçilerimizin yükünü daha da artıracaktır.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.