Erdoğan toplantıda konuşurken Türkiye'yi kara listeye aldılar

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, aktivistlere BM ile işbirliğine gittikleri için misilleme yapan ülkelerin isimlerini açıkladı.

Erdoğan toplantıda konuşurken Türkiye'yi kara listeye aldılar

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, aktivistlere BM ile işbirliğine gittikleri için misilleme yapan ülkelerin isimlerini açıkladı. BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yayımlanan ve 1 Haziran 2016 ile 31 Mayıs 2017 tarihleri arasında toplanan bilgilerle hazırlanan yıllık raporda belirtilen 29 ülkeden biri de Türkiye.

ASIL SAYI AÇIKLANMADI

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; raporda, BM İnsan Hakları Konseyi ile iletişim kurdukları için hükümetler tarafından cezalandırıldıkları belirtilen insan hakları savunucularının gerçek sayısının daha fazla olduğu, ancak gizlilik ya da mağdurların güvenliği nedeniyle birçok aktivistin listeye dahil edilmediği açıklandı.

BM'nin 2010'dan bu yana her yıl yayımladığı raporda daha önce ülke sayısı bakımından 20'nin üzerine çıkılmamıştı.

YAPILAN MİSİLLEMELER

Bu yılki raporda, aktivistlere yapılan misillemeler arasında, keyfi gözaltılar, işten çıkarılma, ev ya da ofis baskınları, seyahat yasakları, banka hesaplarının dondurulması, işkence, cinsel taciz ve tecavüz gösterildi.

Raporda 29 ülkeden vatandaşların yaşadığı mağduriyetler aktarıldı. Rapora giren ülkeler şöyle:

Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Burundi, Cezayir, Çin, Eritre, Fas, Güney Sudan, Hindistan, Honduras, İran, İsrail, Küba, Meksika, Mısır, Moritanya, Özbekistan, Myanmar, Pakistan, Ruanda, Sri Lanka, Sudan, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tayland, Türkiye, Türkmenistan, Umman ve Venezeula.

TÜRKİYE'DEN OSMAN İŞÇİ DE RAPORDA

Raporda yer verilen Türk vatandaşı ise İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) akademisyen Osman İşçi. Raporda İşçi'nin, 2016 Aralık ayında KHK ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ndeki görevinden PKK bağlantısı şüphesi nedeniyle uzaklaştırıldığı belirtilerek, bu durumun İşçi'nin Kasım 2016'da Türkiye'yi ziyaret eden BM Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye ile birlikte yaptığı çalışmalarla bağlantılı olduğu endişesine yer veriliyor.

Türk hükümetinin ise İşçi ile ilgili açılan disiplin soruşturmasının Kaye ile yaptığı çalışmalar ya da insan hakları savunucusu olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgisi olmadığı yönündeki yanıtı da raporda yer aldı.

Raporda, İşçi'nin Ocak 2016'da yayımlanan Barış İçin Akademisyenler bildirisini imzalayanlar arasında olduğu hatırlatıldı.

ARAKANLILARA GÖSTERİLEN HASSASİYET...

Amerika'nın Sesi'nden Mehmet Toroğlu'nun haberinde ise Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Zeyid Raad el Hüseyin'in Türkiye üzerine açıklaması yer aldı.

Hüseyin, başkent Washington’daki George Washington Üniversitesi Elliott Uluslararası İlişkiler Okulu’nda dünyadaki insan hakları sorunlarının tartışıldığı toplantıda konuştu ve Türkiye’yi de eleştirdi.

Amerika’nın Sesi muhabirinin bir sorusu üzerine Hüseyin, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki insan hakları karnesi yoğun biçimde eleştirilen Türkiye’deki duruma ilişkin şunları söyledi:

“Türkiye’nin Arakanlılar’ın haklarını savunma konusunda uluslararası arenada liderlik ortaya koyuyor olmasından memnuniyet duyuyorum ama aynı hassasiyet, Kürtler, solcu aktivistler ve diğer farklı kesimler dahil kendi ülkesindeki korunmasız gruplara da gösterilmeli. Son iki yıldır Güneydoğu’ya erişim talebinde bulunuyoruz ve bize bu imkan tanınmıyor. Dünyada hapisteki gazetecilerin yarısı Türk gazeteciler. Bu çok derin bir endişe kaynağı çünkü çok sayıda kişiyi tutukladığınızda ya da gözaltına aldığınızda, bu kişilerin her biri için ayrı bir değerlendirme ve yasal çözüm yolları üretilebileceğine inanmak zor. Vahim çapta ihlaller olduğunu düşünüyoruz. Bize sürekli işkence raporları ulaşıyor. Dolayısıyla Türk yetkililere sessizce, açıkça ve kamuoyu önünde çok derin kaygılarımızı ifade etmeye devam edeceğiz. Bu, benim peşini bırakacağım bir konu değil ve takip etmeyi sürdüreceğiz.”

Odatv.com

Türkiye bm birleşmiş milletler kara liste arşiv