Direnen Petkim işçisi kararlı: Gerekirse bayramı burada geçiririz

İzmir Aliağa'da Petkim işçileri ile patron arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, patronun dayatmacı tutumu nedeniyle tıkandı. İşçiler dün sabahtan itibaren direnişe başladı. Yaşananları soL'a anlatan bir işçi, "Petkim yönetiminin her türlü provokasyon denemesine rağmen işçiler sakinliğini korudu. Gerekirse bayramı da burda geçiririz" dedi.

Haber Merkezi

İzmir'in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren ve Azerbaycan petrol tekeli Socar tarafından işletilen Petkim'de, patronun dayatmacı tutumu karşısında direnen işçiler geri adım atmayacaklarını, gerekirse bayramı da burada geçirmeye hazır olduklarını söylediler. 

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Petkim patronlarının dayatmacı tutumunu kabul etmeyen işçiler, 19 Haziran Pazartesi sabahından itibaren iş yeri önünde direnişe geçtiler. Süresiz eylem kararı alan işçiler, eylemlerini sürdüreceklerini açıklarken, Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Sözleşme sonuçlanana kadar hepimiz buradayız. Ne kadar uzun sürerse sürsün bayramda bile ailelerimizle, çocuklarımızla burada oluruz” dedi. 

"PETKİM İŞVERENİ POLİS İLE İŞÇİYİ KARŞI KARŞIYA GETİRDİ"

Dün gün boyu iş yeri önünde direnen işçiler, yaşananları soL'a anlattı. 

İşte işçilerin anlattıkları: 

  • Sabah 07.30'da Petkim ana giriş kapısı önünde toplanan işçiler işveren tarafından, kapıdan içeriye alınmadı. Bunun üzerine Petkim işçileri kapıda beklemeye başladı. Araçları içeri alınmayan işçiler giriş kapısı yoluna araçlarını park ettiler. Giriş kapısına Petkim korumalarından etten duvar oluşturuldu. Bu da yetmezmiş gibi polis çağrıldı, destek polis ekibi geldi Bir duvar da onlar oluşturdular. Daha sonrada çevre ilçelerden gelen çevik kuvvet ekipleri ile üçüncü bir duvar daha oluşturuldu. TOMA'lar ve polis ekip araçları ile dolan giriş kapısında, işçiler ile polisler karşı karşıya getirildi.
  • Yol üzerine park edilen araçların kaldırılması, aksi takdirde çekici ile çekileceği söylendi. Tepki gösterilmesi üzerine trafik polisleri tarafından birkaç araca ceza yazıldı.
  • TOMA'ların çalıştırılması üzerine işçiler kısa süreli TOMA'ların önünde oturma eylemi yaptı. 

"PETKİM PATRONLARININ PROVOKASYON ÇABASI BOŞA ÇIKARILDI"

  • Petkim patronlarının provokasyon çabaları sonuçsuz kaldı ve işçiler sakinliğini koruyarak resmen işverene ders verdi.
  • Gün içinde sendika şube yönetimi tarafından yapılan açıklamada, bu barikatın kaldırılmasını istedi. 
  • Dün akşam saat 19.00'da TOMA'lar ve polis ekipleri fabrika giriş kapısını terk etti. Bunun üzerine Petkim işçisi içeriye girdi ve çadırlarını kurarak eylemine devam etti. Fakat gün içinde işçilere yemek vermeyen Petkim yönetimi, yemek şirketine verdiği talimatta eğer sendikaya akşam yemeği verirseniz sözleşmenizi iptal ederiz diye tehdit ettiler. Bunun üzerine sendika yönetimi akşam yemeğini dışarıdan temin etti. İşçiler eyleme devam ediyor. Fabrikaları terk etmeyen işçiler ise yaklaşık 24 saattir çalışıyor.

PETKİM'DE NE OLDU, GÖRÜŞME NEDEN TIKANDI?

Petkim’de sonradan işe giren işçiler ile eski işçiler arasında yüzde 16’lık ücret farkı bulunuyor. Sendikanın talebi, bu ücret farklılığının ortadan kaldırılması. Sendika genel ücret zammı ile ilgili olarak da Tüpraş ve Star Rafineri’de verilen yüzde 9 oranına sıcak bakıyor. Petkim yönetimi ise, üç yıllık sözleşmenin kabul edilmemesi durumunda hiçbir maddeyi tartışmayacaklarını söyleyerek görüşmeleri tıkadı.