HABER MERKEZİ

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ın gündeme getirdiği Türkiye’nin en kirli havasına sahip Keşan’da ihtiyaç sahiplerine kirliliği daha da artıracak düşük kalorili kömürlerin dağıtılmasına Çevre Bakanından da destek geldi. Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki düşük kalorili kömürlerin dağıtılmasını savundu.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, “Çevre Bakanının Türkiye’nin en kirli havasının olduğu Keşan’ımızı daha da kirletecek düşük kalorili kömür dağıtımını savunmasını anlamak mümkün değil. Dünyanın hiçbir yerinde çevreye düşman çevre bakanı olmaz, AKP’nin yönettiği Türkiye hariç” dedi.

CHP’li Bircan’ın soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki çevre kirliliğini savunarak, Keşan’da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının dağıttığı ciddi hava kirliliği yaratan kalitesiz kömürlerin dağıtımına karşı olmadıklarını açıkladı.

Bircan’ın kirlilik ile ilgili can alıcı sorularını yanıtlamak yerine çevre kirliliğini savunan Özhaseki, Keşan’ın kirliliğini de itiraf etmek zorunda kaldı: “Keşan İlçesinin topoğrafik yapısı ve meteorolojik şartları nedeniyle, bölgeye özgü olarak zaman zaman kirli hava dağılmamakta ve özellikle kış dönemlerinde yoğun enverziyon görülmektedir.”

Çevre Bakanı Özhaseki, Bircan’ın

“1- Kömür kullanımı yüzünden Türkiye'nin en kirli havasına sahip olduğu tespit edilen Keşan'da 4 bin kalori kömür dağıtımına neden izin verilmiştir?

2- Kömür satışı yapanların 5 bin 800 kalori altı kömürü satışı, vatandaşların da kullanması yasakken, SYDV'nin 4 bin kalori kömür dağıtması suç değil midir?

3- İhtiyaç sahiplerine dağıtılan 4 bin kalori kömürler ile Keşan'ın havası bu kış da Türkiye'nin en kirli havasına sahip olacağı açıkken, Keşan'da yaşayan yurttaşların yaşam kalitesini daha da bozacak bu kararı iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

4- Bakan ALBAYRAK’ın Mart 2016'da dağıtılan kömürlerin hava kirliliği yönetmeliğine uygundur ifadesi ile İl Kurulunun 5 bin 800 kalori altı kömür yasağı beraber değerlendirildiğinde, Türkiye'de dağıtımı yapılan kömürlerin Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğini Önleme Yönetmeliğine uygunsuz dağıtımını nasıl değerlendirmektedir?

5- Kullanılacak düşük kalorili kömürden kaynaklanacak sağlık sorunlarının veya daha vahim durumların sorumlusu kim olacaktır?” sorularına ise yanıt veremedi.