23 Ekim 2019

Bir yıla kalmaz Ankara Şam’la el sıkışır!...

Türkiye ile Şam arasında güvenlik boyutunda ilk ortak harekât başladı

Erdoğan- Putin arasında süren 6 saatlik görüşme maratonu sonuçlandı; Soçi mutabakatı imzalandı.

Önce bardağın dolu tarafından bakalım.

BİR: Ankara sınır güvenliğini sağlandı.

İKİ: Barış Pınarı Harekâtıyla kontrol altına alınan bölge Türkiye’ye bırakıldı. Tel Abyad ve Resulmayn’ı içine alan 32 kilometrelik derinliğindeki bölgede Türkiye’nin varlığının meşru olduğunu kabul edildi.

ÜÇ: Türkiye, ABD ile yapmak istediğini Rusya’ya kabul ettirdi. İki ülkenin askerleri Barış Pınarı Harekâtı alanı dışındaki sınır boyunca ortak devriye gezecek. (Fırat’ın doğusunda)

DÖRT: Münbiç ve Tel Fırat’tan YPG silahlı güçleri çıkarılacak. Türkiye’nin 30 kilometre aşağısına inecekler. 150 saat içinde bu sağlanacak.

BEŞ: Mültecilerin güvenli şekilde dönmelerini sağlamak için çalışma yapılacak.

Bardağın boş tarafını görelim...

BİR: Putin Türk askerinin harekâtından sonra IŞİD militanlarının kaçmaya başladığını ima etti.

İKİ: Suriye’nin Kürtlerle diyalog kurması gerektiğini söyledi. Yani YPG’yle... Sahadan gelen bilgilere göre anlaşma sağlandı.

ÜÇ: Türkiye ile Suriye’nin ortaklaşa hareket etmesi gerektiğini söyledi... Putin bunun olmazsa olmazı olduğunu ima etti...

Kısaca Soçi zirvesinden sonuç şu... Rusya; Suriye’nin geleceği için Ankara/Şam buluşması şart diyor...

Bakalım duruma...

ABD, YPG’yi yanına alarak güneye indi... Trump petrol bölgesini koruma altına aldım, benim işim bitti mealinde demeç verdi... Kuzeyde boşalttığı alanı davul zurnayla olmasa da Rusya’ya bıraktı...

Rusya da yanına Şam ordusunu alarak geldi...

Soçi mutabakatında şöyle bir ifadede var; Suriye sınır muhafızları, Türkiye sınırının Suriye sınırının Suriye tarafını YPG’den temizlenmesini temin edecektir.

Yani güvenliği sağlayacaktır...

Suriye sınır muhafızları kim?

Kim olacak Suriye resmi ordusu.

Bu şu demek; Türkiye ile Şam arasında güvenlik boyutunda ilk ortak harekât başladı. Bizim sınır güvenliğimizi 8 yıl aradan sonra Suriye ordusu sağlayacak.

Hal buysa...

Desteklediğimiz her türlü maddi/manevi yardımı esirgemediğimiz Suriye Mili Ordusu ne olacak?

Eski Adıyla Özgür Suriye Ordusu’nun 15/20 bin askeri...

Sonuç; Suriye’nin anahtarı Rusya’nın elinde. ABD çekildi büyük oyuncu artık Moskova...

Ve Ankara eninde sonunda kendi güvenliği için Şam’la konuşmak/anlaşmak zorunda.

Öyle veya böyle. Hem diktatör hem katil... Artık önem veren yok... Almanya’sı, İngiltere’si, Fransa’sı dahil... Soçi mutabakatının satır araları şunu söylüyor...

Veya Moskova ya da Putin söyletiyor: Esad maçı kazandı, pozisyonunuzu buna göre alın politikanızı bu gerçeğe göre değerlendirin...

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Atatürk’ü camiden silme projesi ve veda…

İmamlara Atatürk’ün adını anmama yasağı koyan eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’di. Yerine gelen Ali Erbaş daha katı daha sert bir üslupla devam ettirdi. Atatürk’e ima yoluyla hakaret edilmesine bile izin verdi.

‘Menfaatimiz’ yeni mi aklınıza geldi?

Menfaatlerimiz için herkesle görüşmeliyiz yaklaşımını destekliyorum ama! Sormadan da edemeyeceğim. Esad ile neden görüşmüyorsunuz?

Bizleri Şi Cinping kurtardı, kendisine minnettarız!

Yurt dışına gitmek isteyen iki Sinovac bir doz BioNTech olmuşsa bile bir doz daha BioNTech olmaz zorunda! Bu duruma bakınca Çin Devlet Başkanı Şi Cinping iyi ki Sinovac aşılarının zamanında ülkemize gelmesini engellemiş diyorum.