Deniz Sarıhanlıoğlu Bir rüya gördüm
HABERİ PAYLAŞ

Bir rüya gördüm

Sevgili dünlük, insanın rüyasına girecek kadar sevdiği ya da üstüne çokça düşündüğü şeyler nelerdir? Ben çok rüya görürüm. Bazen kurduğum hayalleri, bazen deli gibi korktuğum şeyleri! Çoğunu hatırlarım, özellikle günümün ilk saatlerine epey etki eder. Çocukken anneme, anneanneme anlatırdım. “Güzel bir rüya gördüğünde, önce suya anlat” derdi anneannem. “Su gibi aksın çabucak gerçek olsun ve daima hayra yor” derdi. Ayakkabı sıkıntı, balık kısmet, yılan düşman, bal tatlı söz, deniz bereket. Bizim evde sabahları mutlaka bir tur rüya dinlenir.

Haberin Devamı

Ben özellikle son yıllarda, tüm ilgimi gastronomi ve mutfak sanatlarına odakladığım için, rüyalarımda hep yemek görüyorum. Kat kat Fransız tereyağlı kruvasanlar pişiriyor, son derece simetrik sushiler kesiyorum. Ünlü şeflerin karşısında bıçak şov yapıp aferinler, helal olsunlar kazanıyorum.

Yüksek kalitede bir yemek hazırlamak için gerekli tüm iyi malzemeleri topluyorum rüyamda. Mesela çok önemli misafirlere, mükemmel bir İzmir kahvaltısı hazırlıyorum. Benim için dünyanın en güzelleridir diye söylemiyorum. Her zaman diyorum, “Biz rüya gibi topraklarda yaşıyoruz”. Peki benim rüya İzmir kahvaltımda neler var?

PEYNİR

“Kalan ömrünü tek ürünle geçireceksin!” deseler, yarım saniye bile düşünmeden,“PEYNİR” derim. Öyle güzel peynirler yiyerek büyüdüm ki, kötüsünü bir bakışta anlarım. Büyük marketten peynir almam. Yerel üretici, semt pazarı, köy meydanı severim. Biz İzmir’de peynir cennetinde yaşıyoruz.

Karaburun’da Kopanisti, Seferihisar’da Armola, Bergama’da tulum peyniri, Selçuk’ta lor, Tire’de çamur peyniri. Hepsinin yeri kalbimde ayrı! Ama son dönemde Tire çamur peynirine karşı derin duygular besliyorum. Lorun sulusu, daha aromatiği diyebiliriz kendisine.

Geçtiğimiz günlerde GastroTire’de Serkan Çakır şefimle nefis bir salata sunumuna da şahit oldum. Kısaca bahsedeyim. Semizotu, çilek, badem, kavrulmuş susam, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu karıştırdı. Tire çamur peynirinin üstüne boca etti. Size nasıl bir lezzet patlaması olduğunu kelimelerle anlatamam. Mutlaka denemelisiniz.

Haberin Devamı

ZEYTİN

Hurma, domat, çekişte, erkence, eşek, ak zeytin, aşı yeli, çakır çilli, dilmit, girit zeytini, karayaprak, kiraz, memeli, taş arası, tavşan yüreği ve daha niceleri. Zeytinin bereketi, mitolojik dönemlerden bu yana süregelmiştir. Benim rüya İzmir kahvaltımda en az üç çeşit zeytin olur. Üstüne limon doğrar, bolca zeytinyağı dökerim. Kızarmış ekmeği banar hayata şükrederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder