27 Mayıs 2020 00:11
Son Güncellenme Tarihi: 27 Mayıs 2020 07:28

Sigortası kesildiği için ölen mültecinin oğlu: Geride kalanlar için bir şey yapılsın

Sigortası kesildiği için ortada kalan ve hayatını kaybeden Mohammad Torabi’nin oğlu Hosein'in anlatıkları milyonlarca mültecinin yaşadığı dramı gözler önüne seriyor.

Fotoğraf: Mohammad Torabi’nin aile arşivi

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Burdur

Sağlık sigortası aralık ayında iptal edilen, defalarca açma talebinde bulunduğu halde olumlu yanıt alamayan kalp hastası İranlı mülteci Mohammad Torabi geçirdiği kalp krizi sonucu hastanede yaşamını yitirdi. Aralık ayında yapılan bir düzenleme ile Türkiye’de “şartlı mülteci” statüsünde bulunan kişilerin sigorta hakları 1 yıl ile sınırlandırıldı. Sigorta hakkı elinden alınan binlerce mülteci ölüm tehlikesi ile karşı karşıya. Sigorta hakkı olmayan ve maddi durumları da yetersiz kalan mülteciler sağlık hakkından faydalanamıyor. Bunlardan biri de kalp hastası Mohammad Torabi idi. Sanayide kayıt dışı çalışmak zorunda kalan Torabi rahatsızlandı ve sigortası kesilmiş olduğu için ortada kaldı. Hayatını kaybeden Torabi’nin oğlu Hosein, “Babamı geri getiremeyiz ama diğer mülteciler için bir şey yapılsın” dedi.

İran’dan 6 yıl önce Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Mohammad Torabi ve ailesi, mültecilik statüsü için başvurdu ve uluslararası koruma statüsü aldı. 2016 yılından beri kalp rahatsızlığı olan Torabi, sanayide kayıt dışı çalışmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz hafta kalp krizi nedeniyle Burdur Devlet Hastanesine kaldırılan Mülteci İşçi Mohammad Torabi hastanede yaşamını yitirdi. Torabi’nin oğlu Amir Hosein ile konuştuk.

Mohammad Torabi sedyede yatıyor.

"SİGORTAMIZ AÇILSIN, ÇOK ZOR DEĞİL"

Babasının daha önce de kalp krizi geçirdiğini anlatan Hosein, tedavinin masraflı olmasından dolayı sigorta için çok defa göç idaresine başvurduklarını söyledi. Baba Torabi’nin öldüğü geceyi anlatan Hosein, “Gece 2 gibiydi, hastaneye kaldırıldı. Anjiyo olması gerekiyordu. Antalya, Isparta başka illeri aradılar. En son Isparta’da bir özel hastane önerdiler ama ‘Sigorta olmadığı için çok para istenir’ dediler. Bizde o kadar para yoktu, sigorta da. Sabah 5’e doğru biz yola çıkamadan hastanede öldü” ifadelerini kullandı. Hosein, sigortaları olmadığı için hastanelerin tedavi etmemesine sitem etti.

"GERİDE KALANLAR İÇİN BİR ŞEYLER YAPILSIN"

Hastaneden rapor alabilmek için de para istendiğine dikkat çeken Hosein, bu yüzden göç idaresiyle sıkça tartışma yaşadıklarını da aktardı. Yaşanan bir tartışmadan örnek veren Hosein tartışmayı şu sözlerle anlattı; “Sigortayı açtırmak istediğimizde göç idaresi bize ‘Çocuklar, yaşlılar ve özel hastalara açıyoruz. Rapor getirin açalım’ dediler. Geçmişteki raporu götürünce ‘Bu rapor eski, yeni olması lazım’ dediler. Rapor almak için masrafın yaklaşık 700 lira olduğunu öğrendik. Göç idaresine ‘Bir günlük sigortamızı açın rapor alıp getirelim’ dedik ama bir gün için bile açmadılar sigortayı!” Hosein son olarak, “Babam öldü, artık onu geri getiremeyiz. Ama geride kalanlar için bir şeyler yapılsın. Sigortamız açılsın, çok zor değil” diye konuştu.

Mohammad Torabi  Noel ağacının önünde.

PARA OLMADIĞI İÇİN HASTANEYE GİDEMİYORLAR

Bir başka İranlı mülteci A.N, ise olaya ilişkin, “Göç idaresi istediği gibi sigortayı açıp kapatabiliyor. Bilgisayardan tek bir işlem yapacak. Bir gün arkadaşıma lazım oldu açtılar, 2 gün sonra kapattılar. Zaten geçinmek için çok zorlanıyoruz, bir de sigorta hakkımızı iptal ettiler. Göç idaresi mültecilere kötü davranıyor her defasında tartışma yaşanıyor. Sigortalarımızı açsınlar, mülteciler parası olmadığı için hastaneye gidemiyor” şeklinde konuştu.

Burdur Devlet Hastanesini aradığımızda ise konuştuğumuz bir yetkili olayı şöyle anlattı; “Gece hastayı getirdiler. Bizim hastanede imkan yoktu. Çevre illeri aradığımızda yer olmadığı söylendi. Isparta’da bir özel hastanede yer bulduk. Fakat sigortaları olmadığı için çok yüksek miktar fatura çıkacağı bilgisini ilettik. Aile de bu kadar parası olmadığını söyledi. Sabaha karşı hastayı kaybettik.”

Bilgi almak için aradığımız Burdur İl Göç İdaresi Müdürlüğüne ise ulaşamadık.

ÖNCEKİ HABER

Covid-19’a karşı önlem YÖK’e karşı ÖTK

SONRAKİ HABER

Demre'deki yangında, 100 dönüm orman alanı kül oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa