Öğretmen

Bir Milyon Fikir 6: Öğretmenlere Hafta Sonları Özel Sektörde Çalışma İmkanı Verilmelidir

Özel sektör kontrol edilemiyor

Eğitimde özel sektörde çok farklı yapılar var. Kolejler, özel liseler, temel liseler gibi farklı okul türleri görülmektedir. Bunun yanı sıra dershanecilik anlayışını devam ettiren kurslar vardır. Kursların tek ders olarak açılmasına izin verildi ancak farklı yöntemlerle bu kurslarda bildiğimiz dershanecilik anlayışı devam etmektedir.

Daha doğrusu veli ve öğrencilerin bu kursları tercih etmesi de önem taşımaktadır. Eğitimde özel sektör kontrol edilememektedir. Bu sektörde iş yapanlar, dershanecilik anlayışını sürdürmektedir. Hatta devlet öğretmenleri bile o kurslarda kaçak olarak çalışmaktadır.

Eğitimde denetim önem arz etmektedir

Devlet okulları çeşitli yollarla denetlenmektedir. Gerek müfettişler gerekse il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri gerekli denetimleri zaman zaman yapmaktadır. Eğitimde özel sektör de çok parçalı yapılar oluşturmaktadır.

Kişisel girişimcilerin yanı sıra vakıf, dernek vb. oluşumlarının de eğitimin içinde olduğunu görüyoruz. Denetimi bir yandan devlet yaparken diğer yandan da vatandaşlar da yasal olmayan bir durumun içine girmemesi lazım.

Büyük paralar harcandığını biliyoruz, haksız kazançların önüne geçilmesi şart.

İşsiz öğretmenler varken devlet öğretmenleri özel sektörde de çalışıyor

Yasal çerçevede devletteki öğretmenlerin mesleğini icra ettirmelerine asla bir sözümüz olamaz ancak kurs adı altında dershanecilik yapmayı sürdüren bir anlayışta devlet öğretmenlerinin gizli ve kaçak bir şekilde orada da çalıştıklarını duyuyoruz hatta bilenler biliyor.

Kurum sahipleri de rekabet etme adına devletteki tecrübeli öğretmenlerden yararlanmaktadır, yeni mezun olmuş, atama bekleyen bir öğretmeni çalıştırmak istemiyor.

Hatta geçmiş zamanda şöyle bir eleştiri de kulağıma gelmişti. Dershane öğretmenleri biliyorsunuz kadroya geçmişti, kadroya geçenlerin yine özel sektörde iş yaptıklarını söyleyenler olmuştur. Burada yeni bir yasal düzenlemeyi yürürlüğe koymamız şarttır.

ÖNERİLERİMİZ

MEB’de çalışan öğretmenlere mesai kavramı getirilmelidir. 08.30-15.30 arası öğretmenler okullarında olmalıdır.

Öğretmenlerin hafta sonu için özelde ek çalışma yapmalarına yasal olarak izin verilmelidir diye düşünüyoruz çünkü yasakladığımız zaman mesafe alamıyoruz. Kaldı ki öğrenciler de birtakım kurs merkezlerine ilgi göstermektedir.

İşsiz öğretmenlerin özel kurslarda ve özel okullarda çalışmasını isteriz ancak devlet öğretmenlerinin hafta sonları kurslarda resmi olarak yer alabilmesinin önünü açmalıyız. Burada amaç kaçak ve gizli çalışmaların önüne geçmektir.

Yasal düzenleme yapılıp gerekli gerekli vergiler devlete mutlaka ödenmelidir. Hatta özel dersler bile yasal çerçeveye alınmalıdır.

NOT: Dershaneler kapandı ancak etüt ve kurs merkezleri bu dönüşümle birlikte ücretlerinde çok büyük artışlar yaptı.2 bin TL olan kurslar, 15 bin TL’ye kadar yükseldi. Gariban çocuklar için bu fiyat artışları çok kötü bir durumdur. Eğitimi ticaret olarak görürsek bunun sonu gelmeyecektir. 

Zeki Kara – Kamupersoneli.net / ÖZEL HABER

Bu yazıya ait tüm haklar Kamupersoneli.net’e aittir. “kamupersoneli.net” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.©

Bir Yorum