Bir millet Cuma namazında

Bir millet Cuma namazında

50 Müslümanın katledildiği vahşete karşı ‘terörü insanlığımız yenecek’ duruşuyla dünyaya örnek olan 4 milyonluk Yeni Zelanda, Müslümanlarla omuz omuza saf tuttu. Başbakan Ardern hadis okuyup ‘Yasta biriz’ dedi.

Yeni Zelanda’nın Christchurch’deki iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin de yaralandığı İslamofobik terör saldırasının ardından gelen ilk cuma günü, Müslümanlara destek için cuma ezanı, devlet kurumları Radyo Yeni Zelanda (RNZ) ve Yeni Zelanda Televizyonu (TVNZ) aracılığıyla canlı yayınlandı. Yeni Zelanda devlet televizyonu TVNZ ve RNZ tarafından canlı yayınlanan törenlerde cuma ezanı da canlı olarak yayınladı. Ezanın ardından terör saldırısında hayatını kaybedenlere saygı amacıyla 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Terör saldırısının ardından söylemleri, aldığı tedbirler ve terör mağduru Müslüman vatandaşlarına sıcak yaklaşımlarıyla takdir toplayan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchurch’deki Hagley Park’ta kılınan cuma namazına katıldı.

Namaz öncesindeki kısa konuşmasına hadisle başlayan Jacinda Ardern, “Peygamber Muhammed dedi ki ‘karşılıklı şefkat, merhamet ve sempatileri ile inananlar tek bir beden gibidir. Vücudun herhangi bir kısmı acı çekerse, tüm vücut acı hisseder’ Yeni Zelanda’da sizinle. Yasta, biz biriz” ifadeleri kullandı.

Anma törenine, El Nur Cami yakınlarında bulunan Hagley Park’ta toplanan binlerce kişi katıldı. Cuma namazı öncesinde okunan ezan ulusal radyo ve televizyonlardan canlı yayınlandı.

El Nur Camii İmamı Gamal Fouda’ın vaazı da dünyaya mesajlarla doluydu. Fouda, saldırganın nefret yaymaya çalıştığını ama aksine sevgi ve şefkatin güçlendiğini söyledi. Geçen hafta Cuma namazı sırasında gerçekleşen saldırıdan kurtulan İmam Fouda “Geçen Cuma o teröristin gözlerindeki nefreti ve öfkeyi gördüm. Bugün aynı yerden baktığımdaysa Yeni Zelanda’dan ve dünyanın dört bir yanından insanların gözündeki sevgiyi görüyorum. Yaşananlar terörün rengi, ırkı, dini olmadığının kanıtıdır. Beyazların üstünlüğünü savunan ideoloji tüm insanlık için büyük bir küresel tehdit ve bu tehdidi sonlandırmalıyız” diye konuştu.
Ülke genelinde yapılan törenlerde, Başbakan Ardern’in çağrısı üzerine, çok sayıda Yeni Zelandalı kadın sembolik başörtüsü takarak Müslümanlara destek verdi.

ERDOĞAN: BAŞBAKAN ADERN DÜNYAYA ÖRNEK OLMALI

Yeni Zelanda’da İki Camiye Yönelik Terörist Saldırı ve Müslümanlara Karşı Nefret ve Tahammülsüzlükle Mücadele Konusunda İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Düzeyinde Açık Katılımlı Acil İcra Komitesi Toplantısı’nın açılışında konuşan Erdoğan zirveye katılan liderlere teşekkür etti. “Yükselen kültürel ırkçılıktan yalnızca Müslümanlar değil aynı zamanda Museviler, Afrikalılar, Asya kökenliler, Romanlar da mağdur oluyor” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Şu anda karşımızda açıkça bir İslam düşmanlığı vardır, Müslüman nefreti vardır. Bu tehdit artık güvenlik birimlerinin  devlet adamlarının, sokaktaki vatandaşın da meselesidir. Tıpkı DEAŞ gibi, Eş-Şebab, PKK gibi Neonazi örgütleri de terör yapılanması olarak ele alınmalı, bu şekilde değerlendirilmelidir. İnsanlık, Holokost felaketi sonrasında nasıl antisemitizmle mücadele etmişse, yükselen İslam düşmanlığıyla da aynı kararlılıkla mücadele etmelidir.” Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Zelanda hüümeti ve Başbakanı Ardern’in gösterdiği kararlı tutuma da teşekkür ederek şunları söyledi: Burada bir hakkı da teslim etmemiz gerekiyor. Yeni Zelanda makamlarına ve halkına teşekkürü bir borç biliyorum. Başbakan Sayın Ardern başta olmak üzere Yeni Zelanda Hükümetine olay karşısında gösterdikleri hassasiyet ve kararlı duruş için şahsım, ülkem ve teşkilatım adına teşekkür etmek istiyorum. Sayın Ardern tarafından gösterilen tepki, sergilenen empati ve Müslümanlarla dayanışma tüm dünya liderlerine örnek olmalıdır. Sayın Ardern’in dediği gibi elbette terör saldırısını gerçekleştiren caninin adını anmamalıyız ancak bu vahşi terör eyleminin unutulup gitmesine de müsaade etmemeliyiz.”     

ÖMÜR BOYU TEK BAŞINA BİR HÜCREDE KALACAK

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, İstanbul’da düzenlenen  İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında camilere düzenlenen terör saldırıyla ilgili konuştu. Winston Peters 50 kişiyi katleden terörist için”Hayatının geri kalan kısmını Yeni Zelanda’da tek başına bir hücrede geçirecektir” dedi. Peters, Yeni Zelanda’da İki Camiye Yönelik Terörist Saldırı ve Müslümanlara Karşı Nefret ve Tahammülsüzlükle Mücadele Konusunda İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Düzeyinde Açık Katılımlı Acil İcra Komitesi Toplantısı’nın açılışında konuştu.

“Selamün Aleyküm” diyerek konuşmasına başlayan Dışişleri Bakanı Peters, “Bugün kabine temsilcisi olarak iki kişi geldik. Temel amacımız; Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan saldırıyı ne kadar lanetlediğimizi ifade etmektir. Dışişleri bakanlığından meslektaşlarımızda programlarını değiştirerek bu önemli, toplantıya katıldılar. Gerçekten çok zorlayıcı şartlar altında yaşıyoruz” dedi. Terör saldırısıyla ilgili konuşan Peters, “1 hafta önce Yeni Zelandalı olmayan bir korkak hepimizi terörize etmeye çalıştı. Ülkemizi parçalamaya çalıştı. Bu noktadan itibaren söz konusu kişi Yeni Zelanda kanunlarına tabi olacaktır. Hayatının geri kalan kısmını Yeni Zelanda’da tek başına bir hücrede geçirecektir. Ancak bu konuda araştırılmadık bakılmadık tek bir noktanın kalmamasını sağlamak amacıyla Yeni Zelanda tarihinin en büyük soruşturması başlatıldı. Ancak söz konusu kişinin yaptığı saldırının sapkınlığı hiçbir cezayla dengelenemez. Ama kurbanların ailelerinin adalete kavuşacaklarını garanti edebiliriz” diye konuştu.

Peters, Anzak anması ile Türkiye’ye gelecek vatandaşlar ile ilgili sorulan soruya da Anzak anması için Türkiye’ye gelen vatandaşların daha önce de olduğu gibi iyi karşılanacağını ve “yanlış anlaşılmaların” tamamen ortadan kalktığını söylediğini belirtti.

‘AMERİKA ONUN GİBİ BİRİ LİDERİ HAK EDİYOR’

New York Times gazetesinin başyazısında, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in Christchurch şehrinde meydana gelen terör saldırısına karşı tutumu örnek gösterilerek, “Amerika Jacinda Arden kadar iyi bir lideri hak ediyor” ifadeleriyle ABD Başkanı Donald Trump eleştirildi. Gazetenin başyazısında “Dünya Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in teröre yanıt verme şeklinden bir şeyler öğrenmeli” ifadeleri kullanıldı. Başyazının sonunda ise “Bu acımasızca olaydan sonra, dünya liderleri bir araya gelip kurbanların acılarını paylaşmalı ve açıkça ırkçılığı kınamalı. Yeni Zelanda Başbakanı yolu gösterdi” ifadeleri kullanılarak Trump’a atıfta bulunuldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN