Haberler

Diyarbakır'ın Eğil İlçesinde Dicle Barajı'nın Kapaklarından Biri Koptu

Güncelleme:

Dicle Barajı'nda, son günlerde etkili olan yağış nedeniyle fazla suyun Dicle Nehri'ne tahliyesi amacıyla dolusavak 3 radyal kapaktan açılmaya çalışılan biri kaza sonucu koptu. Su seviyesinin yükselme ihtimali bulunan Dicle Nehri kıyısına yakın Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerinde yaşayanlar uyarıldı. Valilik, debisi yükselen suyun il merkezine yaklaşık 4 saat içerisinde ulaşabileceğini duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Bekir Pakdemirli, olaya ilişkin, "Barajda bir kapağın koptuğu doğru ama ikinci kapağın koptuğu doğru değil. Bize ulaşan herhangi bir can ve mal kaybı yok." açıklamasında bulundu.

Diyarbakır'ın Eğil İlçesinde Dicle Barajı'nın Kapaklarından Biri Koptu, Valilik Vatandaşları Uyardı

SU BASKINLARINA KARŞI ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı'nda aşırı yağış nedeniyle biriken fazla suyun tahliyesi için açılan kapaklardan biri koptu, jandarma ve AFAD ekipleri, nehir yatağındaki yerleşim yerlerinde sel ve su baskınlarına karşı tedbir almaya başladı.

Olay yerine gelen yüksek mühendisler, yaptıkları incelemelerin ardından 5 bin metreküplük alanları olduğunu ve şu ana kadar 800 metreküp alanı kullandıklarını, tehlike oluşturabilecek bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

Diyarbakır'ın Eğil İlçesinde Dicle Barajı'nın Kapaklarından Biri Koptu, Valilik Vatandaşları Uyardı

VATANDAŞLAR TEDİRGİN OLDU

Yapılan uyarıların ardından vatandaşlar sokağa çıktı. Nehir kıyısındaki yerleşim yerlerinde oturan bazı vatandaşlar, dışarıda ateş yakarak beklerken, esnaf ise eşyalarını kıyıdan uzaklaştırdı. AFAD, itfaiye ve zabıta ekiplerinin anonslarla uyardığı Diyarbakır'ın 5 ilçesi ile Batman'daki Dicle Nehri kıyısındaki vatandaşlar, tedirgin olduklarını söyledi. AFAD ekiplerinin nehir kıyısındaki bölgelerde su seviyesini sürekli kontrol ettiği yerlerden On Gözlü Köprü kıyısındaki bir sandalın da suya gömüldüğü görüldü.

Diyarbakır'ın Eğil İlçesinde Dicle Barajı'nın Kapaklarından Biri Koptu

BAKAN PAKDEMİRLİ: KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılı bütçelerinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulunda, Dicle Barajı'nın bir kapağının kopmasına ilişkin bilgi verdi.

Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Barajda bir kapağın koptuğu doğru ama ikinci kapağın koptuğu doğru değil. Saniyede bin 600 metreküp su barajdan boşalıyor. Biz bölgeye bütün araçları sevk ettik. Şu an su yatağının bir miktar yükselme durumu var. Bize ulaşan herhangi bir can ve mal kaybı bilgisi yok. Diyarbakır Valisi işin başında, bir kriz masası oluşturmuş durumdalar. Konuyu takip ediyoruz. İlerleyen saatlerde bir gelişme olursa açıklama yapacağız."

VALİLİK: SU SEVİYESİ HIZLA YÜKSELDİ

Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada ise Dicle Nehri üzerinde sulama, içme suyu ve enerji amaçlı inşa edilen ve 2000 yılından beri işletmede olan Dicle Barajı'nda, son günlerde aralıksız ve mevsim normallerinin üzerinde yağan yağışlar nedeniyle su seviyesinin hızla yükseldiği belirtildi.

Diyarbakır'ın Eğil İlçesinde Bulunan Kral Kızı Barajı'nın Kapaklarından Biri Koptu

"4 SAAT İÇERİSİNDE KENT MERKEZİNE ULAŞACAK"

Su seviyesini kontrol altına almak amacıyla barajın savak kapaklarından birinin, açılması sırasında kazaen yerinden koptuğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bunun neticesinde barajdan saniyede yaklaşık 1600 metreküp su, bu kapaktan doğal nehir yatağına doğru boşalmaktadır. Bu durum Dicle Nehri yatağında mevcut seviyenin üzerinde üç veya dört metre daha fazla su yükselmesine ve nehir yatağındaki suyun genişleyerek akmasına sebep olacağından ve il merkezine yaklaşık 4 saat içerisinde ulaşması beklendiğinden, nehir yatağı kenarında can, mal ve hayati tehlikeye meydan vermemek için Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerimizin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Nehri yatağına komşu ve yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan ve bu güzergahları kullanan tüm vatandaşlarımızın nehir yatağından uzak durmaları ve daha dikkatli olmaları hususu kamuoyuna duyurulur."

Diyarbakır'ın Eğil İlçesinde Dicle Barajı'nın Kapaklarından Biri Koptu, Valilik Vatandaşları Uyardı

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Jandarma AFAD Eğil Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500

Yorumlar (52)

Hamza:

Trkiyede yapilan herşey baştan sağma zaten

35
12
yanıtYanıtla
INSAN:

Haberimiz olmadan dolaylı yada dolaysız yavaş yavaş öldürüyorlar bizi.

18
24
yanıtYanıtla
EMRE:

tam fıratın doğrusuna operasyon yapılacakken birileri içerde kaos yaratma peşinde önce tren kazası ardından baraj felaket tesadüf olamaz

19
14
yanıtYanıtla
Mehmet YAMAN:

Allah cennet ülkemizin tüm cennet köşelerini ve her köşesindeki tüm kardeşlerimizi felaketlerden, kaza-belalardan esirgesin. Amin. Allah ülkemize felaket vermesin.

32
0
yanıtYanıtla
amed:

amede sahabeler var hiç bir şey olmaz allahın izniyle

19
12
yanıtYanıtla
Gsli:

La gardas herseyiniz kaçak.sahabeler sizi niye korusun.

yanıt13
yanıt15
Engin:

Sahabeler sehri kacak elektirik kullaniminda kullaniminda liderlige oynuyor.kul hakki var,o sahabeler kalksa nasil yuzune bakacaksiniz. Birde ahmed degil diyarbakir nokta.

yanıt6
yanıt8
Ciner:

Engin kaçak kaçak diye bişey yok dicle nehri diyarbakirlilarin elektirigik o nehirden geliyor kendi nehirlerinden gelen elektirike bide parami verecekler

yanıt0
yanıt4
.:

bu enginin babası çok zekin

yanıt0
yanıt0
BABA WANGA:

bu memlekete gökten taş yağabilir

15
14
yanıtYanıtla
Tüm 52 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title