Bir garip devir!

Resmi Gazete’de dün yayımlanan yeni bir Cumhurbaşkanlığı kararı ile PTT’nin Türkiye Varlık Fonu’na devir tarihi 5 Şubat 2017’den, 15 Temmuz 2018’e çekildi.

Yayınlanma: 12.12.2018 - 21:56
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yönetim Kurulu Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Yönetim Kurulu Başkanvekili olduğu Türkiye Varlık Fonu’nun bünyesindeki PTT ile ilgili, dün dikkat çekici bir Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlandı.

Hatırlanacağı gibi Resmi Gazete’nin 5 Şubat 2017 tarihli mükerrer sayısında Bakanlar Kurulu’nun “Türkiye Varlık Fonu’na Aktarılan Kuruluş, Kaynak ve Varlıklar Hakkındaki Kararı” yayımlandı ve Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, Borsa İstanbul, Türksat, Türk Telekom, ÇAYKUR gibi birçok şirket ve kurumdaki Hazine payı Türkiye Varlık Fonu’na aktarıldı. Aynı kararda sermayesinin yüzde 100’ü Hazine’ye ait olan PTT AŞ’nin de Varlık Fonu’na devri söz konusuydu. Türkiye Varlık Fonu’nun internet sitesinde yer alan bilgiye göre de PTT’deki Hazine’ye ait hisselerin tamamı fonun portföyünde yer alıyor. Sitede bu konuda 5 Şubat 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan karara atıf yapılıyor.

Yeni karar alındı

Buna karşın dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile, PTT’nin sermayesinde bulunan Hazine’ye ait hisselerinin tamamının Varlık Fonu’na aktarılma tarihi 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yürürlük tarihine çekildi. 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ise 15 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmıştı. Böylece PTT’nin Varlık Fonu’na devir tarihi 5 Şubat 2017’den 15 Temmuz 2018’e çekilmiş oldu. Ayrıca 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile PTT’nin kuruluşu, teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar da düzenlenmişti. Kararnameye göre, PTT’nin yurtiçinde ve yurtdışında şirket kurma veya kurulu bulunan şirketlere ortak olmasına ilişkin usul ve esaslar da Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor.

Dev şirketler Varlık Fonu’nda

Varlık Fonu’nun portföyünde halen THY’nin yüzde 49.12’si, Türk Telekom’daki yüzde 6.68’lik Hazine payı, Ziraat Bankası’ndaki Hazine payı, Halk Bankası’nın yüzde 51.11’i, TPAO, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Borsa İstanbul’daki Hazine payı bulunuyor. Yine, Milli Piyango bünyesindeki talih oyunlarının lisansları 49 yıl süreyle, TCDD İzmir Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin yüzde 49’u, Eti Maden, Kayseri Şeker’in yüzde 10’u, ÇAYKUR ve Türkiye Jokey Kulübü lisansları 49 yıl süreyle fon portföyünde yer alıyor.  

Ayrıca mülkiyeti Hazine’ye ait Antalya, Aydın, İstanbul, Isparta, İzmir, Kayseri ve Muğla’da bulunan taşınmazlar da portföyde. Halen Varlık Fonu’nun aktif büyüklüğünün 160 milyar lira olduğu tahmin ediliyor.

Varlık Fonu 1 milyar dolar borçlanacak

Türkiye Varlık Fonu, uluslararası bankalardan 1 milyar dolar borçlanmayı planlıyor. Bloomberg’in konuya yakın üç farklı kişiden aktardığına göre, borçlanma 2019’un başında yapılacak ve vadesi iki yıl olacak. Alınan borçla, fon bünyesindeki şirketlerin nakit ihtiyacı karşılanacak.

Ekonomik krizle birlikte bilançoları bozulan kamu bankalarının, sermaye artışı için nakit arayışında olduğu biliniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen ay yaptığı açıklamada, kurulduğu günden bu yana hiçbir varlık göstermemekle eleştirilen Türkiye Varlık Fonu’na borçlanma yapma dahil olmak üzere yetkilerini artırarak yeniden yapılandıracaklarını dile getirmişti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler