Bir dönem Ankara siyasetinin kalbinin attığı Anadolu Kulüp’te yarın seçim var

Bir dönem Ankara siyasetinin kalbinin attığı Anadolu Kulüp’te yarın seçim var

Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve Ankara siyasetinin en önemli buluşma noktalarından olan Anadolu Kulüp’te yarın yönetim seçimi yapılacak

Son yıllarda sıkıntılı günlerden geçen Anadolu Kulübü’nü yeniden eski günlerine döndürmek için harekete geçen CHP 16. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Halil  Semih Eryıldız yönetime aday oldu. Kulüp üyelerine çağrıda bulunan Eryıldız, “Kulübümüz Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla, Başbakan İsmet İnönü ve Heyeti Vekilliye tarafından kurulmuştu. Dünyada başka örneği olmayan bu kuruluş üyelerine onur ve sorumluluk yüklemektedir. Bu mirasa kimsenin gölge düşürmesine izin vermemeliyiz. Kulübümüz, ‘halk için halkla birlikte kültür ve dinlence odağı olan misyonuna, fabrika ayarlarına hızla dönmezse deniz bitmiş olacaktır. Var olan sorunların çözmek; itibarımızın yerlerde sürünmesini durdurmak için temiz sayfa açmak için yola çıktık” dedi. “Hiçbir şeye başlamak için geç değildir” diyen Eryıldız, üyelerden de  destek istedi.

Cumhuriyetin bütün birikimi var

Anadolu Kulüp yönetimine aday olan Ersin Eryıldız, YURT Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, Atatürk’ün talimatıyla kurulan  Kulüp’ün yönetiminde dönemin başbakanı İsmet İnönü ve Bakanlar Kurulu üyelerinin yer aldığını hatırlatarak, kulüp Web sitesinde İnönü’nün isminin yer almamasını eleştirdi. Eryıldız, “Biz kulübü İsmet İnönü ile sevdik. Onun orada briç ve satranç oynadığını gördük. İsmet Paşa’yı görerek Anadolu kulübe girmiştik. Sayın İnönü, CHP’den bile ayrıldı bu Anadolu Kulüp’ten ayrılmadı” dedi.

Kulübü yeniden eski günlerine kavuşturmak, siyaset ve bilim merkezi haline getirmek için birçok projeyi hayata geçirmek istediklerini kaydeden Eryıldız, “Şu anda faaliyetler tamamen durmuş durumda. Özellikle Anadolu Kulübün sıkışmışlı- ğını önlemek için proje hazırladık. Cumhuriyetin neredeyse bütün birikimi var. Kuruluş amacına uygun olarak bu birikimi bir şekilde bir siyasal bilimler enstitü- sü gibi onların anılarını toplayan değerlendiren bir kuruma dönüştürülmesi bir nevi bir bilimsel kulüp olarak çalışması gibi de bir düşüncemiz var” dedi. Eryıldız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kulübün dört arsasını spor kulübüne devrettiğini de belirterek, “Bunu yeniden fabrika ayarlarına döndüremezsek bir dahaki döneme kongre olmayabilir. Çok ciddi bir hazırlık var. İçki içiliyor diye şimdi gitmeyin hep birlikte gideceğiz sö- züyle bir hazırlık olduğunu zannediyoruz. Hâlbuki onlar da gelse iyi olurdu.

Türkiye değişti O değişmedi

Halen Anadolu Kulüp başkanlığını yapan Metin Cizreli, 1931 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi mezunu olan Cizreli, 1965 yı- lında Diyarbakır Milletvekili olarak TBMM’de bulundu. Doğusan A.Ş.’nin kurucusu olan Cizreli, 1998 yılında Anadolu Kulüp başkanlığına seçildi. Cizreli, o günden bu yana 19 yıldır başkanlık görevini sürdürüyor.

Anadolu Kulübü

Anadolu Kulübü, cumhuriyetin ilanından kısa bir sure sonra Atatürk’ün direktifi ile devrimlerin sosyal aşaması olarak 31 Ekim 1926 yılında kuruldu. 1926’da Ankara’da Hâkimiyeti Milliye Matbaasında basılmış olan Anadolu Kulübü’nün ismi yurt çapında bir sosyal kuruluş olması nedeniyle Atatürk’ün dilinde çok geniş ve güçlü bir anlamı olan Anadolu Kulüp olarak belirlendi. Anadolu Kulübü Bir sivil toplum kuruluşu olarak sosyal ve siyasal alanda uzun yıllar boyunca önemli bir  konumda yer aldı. Ankara’da siyasi kulislerin yapıldığı, siyasetçilerin bir araya geldiği en önemli mekânlar arasında yer alan Anadolu Kulüp’ün kurucuları ve ilk üyeleri de Atatürk’ün en yakın çalışma arkadaşları, bakanlar ve milletvekilleri oldu.