BİR BAŞKA AÇIDAN 18 MART  
 
Bu gün 18 Mart tarihin yeniden yazıldığı gün. Herkes bir şeyler söyledi de ben biraz farklı olsun istedim ve bilinmeyen-ya da az bilinen- bazı gerçekleri yazayım istedim. Bir değişiklik olsun diye.

1-     Hani uçakların havada motor kapatıp hırıltı çıkardığı anlar vardır ve ona “it dalaşı” denir ya bu deyimin Çanakkale savaşı’nın da içinde bulunduğu 1. Dünya savaşı esnasında ortaya atıldığını biliyor muydunuz?

2-     Türk subay ve komutanlarının Almanların zehirli gaz kullanma isteklerini mert ve adilce olmadığı gerekçesiyle reddettiklerini biliyor muydunuz?

3-     Winston Churcill 1930 yılında bir konuşmasında “1. Dünya harbinde bu kadar insan ölmesine, harbin ağır masraflara mal olmasında denizlere 5000 ticari ve savaş gemisinin batmasına başlıca neden Türkler tarafından bir gece önce ince bir halat ucuna asılı 26 mayın yol açtı.” Dediğini biliyor muydunuz?
4-     Çanakkale’de Türk kadın savaşçılarının da, Mehmetçik ile birlikte çarpıştıklarını, biliyor muydunuz?

5-     Cumhuriyet kurulduktan çok sonra Mustafa Kemal’in Edremit’i ziyareti sırasında Seyit Onbaşı’yı sorduğunu, Kaymakam’ın Seyit Onbaşı’yı Mustafa Kemal’in huzuruna çıkarmadan önce kılığını beğenmeyip traş ettirip elbise giydirdiğini, daha sonra onbaşının kayıplara karıştığını, Mustafa Kemal’in Kaymakamı bunun için feci bir şekilde  fırçaladığını, ve Seyit Onbaşı’nın ömrünün sonuna kadar sefalet içinde yaşadığını biliyor muydunuz?

6-     Bildiğiniz gibi savaş sırasında bir mermi Mustafa Kemal’in kalbi üzerindeki saate isabet etmiş ve yaralanmıştı. Mustafa kemal bu olaydan haberi olan iki kişiye susma emri verdiğini, bu yaranın aylarca geçmediğini, saatini de daha sonra hatıra olarak Liman Won Senders’e verdiğini biliyor muydunuz?

7-     Metrekareye 6000 merminin isabet ettiğini duymuşunuzdur, bu oranın dünya savaş tarihindeki en yüksek oran olduğunu biliyor muydunuz?

8-     Havada çarpışan iki mermi şu an müzede sergileniyor. Peki, iki merminin havada çarpışma olasılığının 1/ 600.000.000 (Yani altı yüz milyonda bir) olduğunu biliyor muydunuz?

9-     İngiltere’nin tarihindeki en büyük yenilgisinin Çanakkale olduğunu biliyor muydunuz?

10- Çanakkale savaşında Galatasaray’ın 23, Fenerbahçe’nin 5, Beşiktaş’ın 2 futbolcusunun şehit olduğunu biliyor muydunuz?

11-İngiliz hava subayı albay Sampson’un savaş sonrası itiraflarında Seddülbahir üzerinden uçuyordum aşağıya baktığımda Boğazın kıyıdan 50 metre açığına kadar deniz kıpkırmızı olduğunu gördüm dediğini biliyor muydunuz?

12-Bir tepe üzerinde savaşırken bir bölük askerin kaybolduğunu ve bir daha onlardan haber alınamadığını biliyor muydunuz?
 
   Çanakkalede olanlar bu kadarla biter mi?
   Asla.
   Orada bir tarih yatıyor. Medeniyet canavarının martı kanatlarıyla devrildiği yerdir Çanakkale.
   Nur içine yatın tüm Mehmetçikler.
   Nur içinde yat Mustafa Kemal Paşa.