Hava Durumu

Binlerce kişi istihdama kazandırıldı

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Küsbeoğlu, GESOB bünyesinde sürdürülen eğitim çalışmalarına ve Suriye Masasının faaliyetlerine ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Küsbeoğlu, “2000 yılından bu yana toplam 11 bin 596 kişiye eğitimler verilerek istihdama kazandırıldı. Biz esnaf ve sanatkarlarımızın hem kendi eğitim ihtiyaçlarını hem de nitelikli iş gücü ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik her türlü faaliyetin içerisindeyiz” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2019 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2019 20:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Binlerce kişi istihdama kazandırıldı

 

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Küsbeoğlu, istihdama yönelik olarak GESOB tarafından verilen eğitimlere ve istihdam çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Küsbeoğlu, “2011 yılında başlayan Suriye Krizi ile birlikte ortaya çıkan mülteci akını özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sosyal, kültürel ve ekonomik risklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Söz konusu bu riskler sanayi kenti olan Gaziantep il sınırları içerisinde ciddi şekilde hissedilmiştir. İl genelinde resmi rakamlara göre 433 bin 664 Suriyeli Mülteci yaşadığı ifade ediliyor. Resmi olmayan rakamlara göre ise bu sayının 500 binin üzerinde olduğu yönünde oluyor. Suriyeli Mülteciler 2011 yılından bu yana üreten değil sadece tüketen ve korunmasız bir toplum olarak ülke genelinde yaşamlarını sürdürmektedir. Bu durum en gelişmiş ekonomiler için dahi çok ciddi bir yüktür. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Birliği olarak, 2011 yılından bu yana mülteci sorununu yakından takip ediyor, bu konuda görüş ve önerilerimizi ulusal ve uluslar arası birçok kurum ve kuruluşla paylaşıyoruz.”

İLİMİZİN REFAH SEVİYESİNE KATKI SAĞLAYACAKLAR

“Gaziantep, Türkiye genelinde en çok mülteci barındıran iller arasında yer alıyor. İlimizin sosyal, kültürel ve ekonomisi yapısı her ne kadar güçlü olsa da bu konuda yapılması gereken önemli çalışmalar bulunmaktadır. Türkiye genelinde yaşayan Suriyeli mültecilerin demografik yapısı incelediğinde 0-18 yaş grubunda yaklaşık 1 milyon 662 bin 753 kişi, 15-24 yaş grubunda 815 bin kişi bulunuyor. Nüfusun büyük bir kısmının genç olduğu görülüyor. Genç nüfusa bakıldığında niteliksiz ve mesleksiz oldukları gözlemlenmektedir. Dolayısıyla bu genç nüfusun mesleki eğitim almaları sağlanarak nitelikli iş gücü olarak üretime dahil edilmeleri sağlanmalıdır. Bu konu hem ilimizin hem de mültecilerin ekonomik refah düzeyine katkı sağlayacaktır.”

PROJELER HAYATA GEÇİRİLDİ

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği olarak, 2016 yılından bu yana uluslar arası fonlardan sağlanan desteklerle oldukça genç bir nüfusa sahip olan Suriyeli Mülteciler ve dezavantajlı Türk vatandaşlarına yönelik proje çalışmalarını hayata geçirdik. 2016 ve 2018 yıllarında toplam 875 mülteci ve Türk vatandaşının mesleki eğitim almalarını sağlayarak nitelikli işgücü olarak ilgili sektörlerde iş bulmalarına olanak sağlanmıştır.

250 MÜLTECİYE DİL EĞİTİMİ

“2019 yılı içerisinde toplam 380 kişiyi kapsayacak şekilde dört farklı formatı geliştirerek ilgili fon kuruluşlarına iletildi. Söz konusu projelerden ilki 18.03-2019 tarihinde Türk Kızılay Toplum Merkezi tarafından onaylanarak uygulamaya konulmuş, diğer 3 proje onay aşamasındadır. Bu çalışmaların tamamı mültecilerin ekonomik yapı içerisine entegre edilerek üretken olmaların sağlanması ekseninde tasarlanmıştır. Bu bölgesel olarak sanayi sektörlerinin gelişmesine, nitelikli iş gücünün oluşmasına ciddi katkılar sağlayacaktır. Son olarak Suriyeli Mültecilerin Türkçe Dil eğitimlerine yönelik Ankara Üniversitesi Yabancı Dil Araştırma Merkezi (TÖMER) ile Haziran ayında işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında 250 mültecinin Türkçe dil eğitimleri gerçekleştirilecektir.”

“İSTİHDAM KOLAYLAŞIYOR”

“GESOB olarak Proje tabanlı olarak çalışıyoruz, hedef kitle formatında eğitimler veriyoruz. 2016 yılından bu yana Suriyeli mülteci ve Türk vatandaşları olmak üzere 875 kişiye eğitimler verdik. 90 mülteci şu anda istihdam ediliyor. Kızılay Toplum Merkezi, Çalışma Örgütü ile proje çalışmalarımız var. 2019 yılı içerisinde 380 kişiye eğitim vermeyi hedefliyoruz. İstihdam oranı ise yüzde 50 olarak hedeflendi. Burada  yurt dışı desteklerin payı var. İşveren payının tamamı, çalışma izin ve maliyetlerinin tamamını karşılıyorlar. Bu da işverenler için cazip hale geliyor ve istihdam kolaylaşıyor.  9 alanda 60 dalda mesleki eğitim verebilecek kapasiteye sahibiz. 2000 yılından bu yana toplam 11 bin 596 kişiye eğitimler verilerek istihdama kazandırıldı. Biz esnaf ve sanatkarlarımızın hem kendi eğitim ihtiyaçlarını hem de nitelikli iş gücü ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik her türlü faaliyetin içerisindeyiz.”

“SURİYE MASASI KURULDU”

 “2016 yılında Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO) ile yapılan görüşmelerde mültecilerin teşvik edilerek ekonomik yapı içerisine dahil edilmeleri  konusunda ciddi çalışmalar yapılmış bu çalışmaların en önemli çıktısı olarak GESOB bünyesinde Suriye Masası oluşturulmuştur. Bu masa ile mültecilerin Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin yasal düzenlemeleri, mevzuatları, yönetmelikleri hakkında bilgilendirilmesini sağlayarak işyeri açmak isteyen mültecilere rehberlik etmektedir.  Aynı zamanda çalışmak isteyen veya eğitim almak isteyenlerinde kaydını alarak gerekli yönlendirmeleri yapmaktır” ifadelerine yer verdi.

“KURUMSAL POLİTİKALAR BELİRLEDİK”

GESOB Eğitim Müdürü Mehmet Güller ise, “ Birlik binamızın 5.katında oluşturulan Kadın Merkezi ile Suriyeli Kadınların becerileri geliştirilerek küçük çaplı üretim mekanizmaları oluşturmaları ve kendi imkanları ile geçim kaynaklarına ulaşmaları desteklenmektedir. Birlik olarak ulusal ve bölgesel sorunlar karşısında duyarsız kalmayarak sorunların çözümü için kurumsal kapasitemizi her zaman kullanma yönünde politikalar belirledik. Suriyeli Mülteciler ile ilgili sorunlar, bu bölgenin bir gerçeği ise bu konuda yapılması gereken tüm çalışmaları birliğimiz tarafından desteklenecektir” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.