Binalar kemik gibi sağlam olacak

Kemikten ilham alınarak binalarda kullanılabilecek bir yapı malzemesi üretildi

8 Aralık 2019 13:58
A
a
Sütiş Eskişehir
Kemikten ilham alınarak binalarda kullanılabilecek bir yapı malzemesi üretildi. Cornell Üniversitesi, Purdue Üniversitesi ve Case Western Reserve Üniversitesi’nden araştırmacılar, kemikten ilham alarak 3D baskılı bir polimer üretti. Araştırmacılar kemiklerin iç yapıları üzerinde çalışarak evler ve inşaat yapılarında kullanılabilecek, 3D baskılı güçlü yapı materyalleri üretebileceklerine inanıyorlar. Kemikler dayanıklılıklarını, birbirine bağlı dikey plaka benzeri destekler, sütunlar ve kirişler gibi hareket eden yatay çubuk benzeri destekler ağı olan trabekül adı verilen süngerimsi bir yapıdan alırlar. Trabeküller ne kadar yoğun olursa, günlük aktiviteler için kemik o kadar esnek olur.

Trafik çilesi bitiyor

Hollanda merkezli PAL-V şirketinin geliştirdiği, dünyanın ilk uçan arabasının seri üretimine başlandı. Karada ve havada hareket edebilen araç 100 beygir gücünde. Aracın ağırlığı 664 kilogram, yakıt deposu 100 litre, karadaki maksimum hızı 160 kilometre ve havada maksimum hız ise 180 kilometre. Şirket tarafından, araca şimdiden 100'e yakın sipariş alındığı ve fiyatının 600 bin dolar (3 milyon 446 bin Türk lirası) olduğu belirtilirken sürücülerin hem ehliyet, hem de uçuş lisansına sahip olmaları gerektiği bilgisi paylaşıldı. Öte yandan, aracın 3 bin 500 metreye kadar yükselebildiği de duyruldu. Her zaman olduğu gibi yine parası olan düdüğü çalacak. Ne diyelim, umarım bu yeni oyuncak metropollerde trafik sıkışklığına çözüm olur.

Askere polise yerli asistan

Türk savunma sanayii bünyesinde 1 kg, 3 kg ve 6 kg ağırlığında üç farklı tip yerli hafif sınıf insansız kara aracı prototipi geliştirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Mağara, meskûn mahal, çok katlı bina, geniş arazi operasyonlarında güvenlik birimlerimizin minik yardımcıları olacaklar" dedi. İnsansız kara aracının yüzde 60 eğim tırmanma kabiliyeti, 150/500 uzaktan kontrol mesafesi, menzef geçişi, merdiven çıkma, alternatif silah modülü, keşif, gözetleme modülü, sudan geçme gibi birçok özelliği bulunuyor.

Yapay beyin için hazır mıyız

Bilim insanları yapay nöronlar geliştirerek insan bedenini onarmanın yeni bir yolunu buldu. Yakın gelecekte insan beynindeki nöronların çalışmasını taklit eden ‘beyin çipleri’ kalp yetmezliği, Alzheimer gibi zorlu hastalıkların tedavisi için kullanılabilecek. Beyinden elektrik sinyalleri ileten hücreler olan nöronları taklit etmeyi başaran bilim insanları, bu yeni teknolojinin nöronların bozulması veya ölmesiyle oluşan hastalıkları tedavi edebileceğini belirtiyor. Projede yer alan Fizik Profesörü Alain Nogaret, “Bugüne kadar nöronlar kara kutular gibiydi ama kara kutuyu açıp içine bakmayı başardık. Buluşumuz çığır açıcı, çünkü gerçek nöronların elektriksel özelliklerini çok detaylı bir şekilde taklit edebiliyor” dedi.




 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi