Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, Dünya Arı Günü kapsamında yaptığı açıklamada, bir ülkenin bağımsızlığı ve sanayinin gelişmesinin, o ülkede yaşayan insanların karnının doyması, huzur ve güven içinde yaşayabilmesinin başka ülkelere muhtaç olmaması için en önemli konunun tarım olduğunu söyledi. 

BAL ARILARI SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN OLMAZSA OLMAZI
Son zamanlarda ülke olarak gıda konusunda yaşanan sıkıntıların, tarımın önemini hatırlattığını kaydeden Koca, sürdürebilir bir tarım için bal arılarının olmazsa olmaz bir canlı olduğunu kaydetti. Koca sözlerini şöyle sürdürdü: "Öyle ki Bal Arıları Bal, Polen Arı sütü gibi insanlar için yaşamsal gıdalar üretir bununla beraber Arı terapi ürünleri olan Propolis, Arı zehiri, Bal Mumu’da üretirler bunların dışımda ülkemizde pek bilinmeyen yabancı ülkelerde kullanılan (api-air) Arı havası (Apilarnil) Arı larvası gibi daha birçok yan ürün üretirler. Bu ürünleri üretirken çok önemli bir görevi de yerine getirirler tozlaşma (çiçek polinasyonu) insanların tüketmiş oldukları ürünleri 3/4 Bal Arıları tarafından polinasyonu gerçekleşir.

Bal Arıları olmazsa ne olur? Bal Arıları olmazsa çevremizdeki birçok bitki bir sonraki yıl için tohum oluşturamazlar üreyemezler kelebekler ve diğer böcekler olmaz, bunlardan beslenen kuşlar olmaz, etinden sütünden faydalandığımız hayvanlar beslenemez, hastalar için ilaç üretilemez, meyve ağaçları yeteri kadar meyve vermezler verdikleri meyveler şekilsiz, dayanıksız ve tatsız olur geleceğimizin teminatı çocuklarımızı yeterli besleyemeyiz.

DOĞAL TARIM YÖNTEMLERİ UYGULANMALI
Ünlü bilim adamı Albert Einstein 'Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın 4 yıl ömrü kalır' demiştir. Eko-sistem ve yaşam için çok önemli olan bu küçük canlıyı korumalı gereken sevgi ve saygıyı göstermeliyiz. 
Bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları arıları öldürüyor, dünyamız ve geleceğimiz olan çocuklarımız için doğal tarım yöntemlerini öğrenmek ve uygulamak zorundayız. Bu anlamlı günde ilçemizi ve arıcılarımızı ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Erol Saraçoğulları ve beraberindeki heyet ile Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Tabak ve yönetim kurulu üyelerine, konuya duyarlılık gösteren çiftçilerimiz ve arıcılarımıza teşekkür ederiz.

Editör: Vitrin Haber