İrfan AYDINOĞLU -SİSMİK KALEM


BİLİME İNAT, GEBZE` DEKİ DİLOVA` SINDAKİ DEV SANAYİ TESİSLERİ BANDIRMA` YA TAŞINIYOR.

BİLİME İNAT, GEBZE` DEKİ DİLOVA` SINDAKİ DEV SANAYİ TESİSLERİ BANDIRMA` YA TAŞINIYOR.


 

DOĞAYA İNAT, BİLİME İNAT, GEBZE VE DİLOVASI` NDA KURULU DEV SANAYİ TESİSLERİ BANDIRMA` YA TAŞINIYOR.

 

Balıkesir ve Çanakkale` nin 1/100.000 ` lik planlarında ortaya çıkan, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde eşi benzeri görülmemiş büyüklükte sanayi atılımı ile İstanbul civarında Gebze, Dilovası` da yoğunlaşmış dev sanayi tesislerinin bulunduğu yerlerden sökülerek Musakça` dan Karabiga` ya kadar olan Güney Marmara sahillerine taşınması planlanıyor. Sebebi sanayi tesislerini yaklaşan İstanbul depreminden kaçırmak. Fakat keşke bu iş yapılmadan önce aynı illere ait 1/100.000 ` lik fay hattı haritaları çıkarılabilseydi belki de sonuç daha farklı olabilirdi.

 

Kuzey Anadolu Fayı` nın 1939 yılında Erzincan` dan başlayarak 7` den büyük depremler üreterek kırıla kırıla batıya doğru göç ettiği gerçeğinini artık Türkiye` de bilmeyen, öğrenmeyen kalmadı. KAF` ın en son yıkıcı depremi 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi idi. 17 Ağustos 1999 kırılmasının sona erdiği (* ) Hersek deltasından geçen fay hattının devamı olan ve bir sonraki büyük depremde kırılması kuvvetle muhtemel olan güneye yönelen kısmı, İzmit Körfezi çıkışından İmralı Adası` nın kuzeyine yönelerek oradan da Kapıdağ kıstağından karaya saplanıyor. Edincik Fayı ile birleşerek Biga Yarımadsı` nda karada da devam ediyor. Yukarıda bahsedilen kısmı en son 1556 yılında kırılmış ve tarihte Kyzikos` u haritadan silmekle sabıkalı olan bu fay hattı üzerine yeni sanayi alanları açmak yapılabilecek en büyük yanlış olarak tarihe geçebilir. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak diye buna denir.

 

1960` lı yıllarda TÜPRAŞ Rafinerisi ve PETKİM Yarımca Fabrikaları gibi dev sanayi tesislerinin Kocaeli` nde kurulması planlanırken, aralarında Kuzey Anadolu Fayı` nı keşfeden bilim adamı olarak bilinen Prof. Dr. İhsan Ketin` in de bulunduğu İTÜ` den 6 profesör bu dev sanayi kuruluşlarının İzmit` te kurulmasının deprem çekincesi nedeniyle sakıncalı olduğunu belirten bir rapor düzenleyip hükümete durumun vahametini bildirmişti. 40 yıl sonra tam altından fay hattı geçen TÜPRAŞ Rafinerisi` nde 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi esnasında bacanın devrilmesi sonucu çıkan yangında facianin eşiğinden dönülmüştü.

 

Deprem anında devrilerek yangına neden olan baca, şans eseri, tutuşması son derece zor olan ham petrol tanklarının üzerine devrileceğine, hemen yakınındaki benzin tanklarının ya da LPC tanklarının üzerine devrilmiş olsaydı, İzmit` teki TÜPRAŞ Rafineri` si anında havaya uçmuş olacaktı. Mucize eseri çok ciddi bir tehlike kıl payı atlatılabildi.

 

Daha sonra gelen hükümetlerde bilimsel gerçeklere sırt dönerek, altından fay hattı geçen yerlere sanayi tesisleri hatta nükleer santraller yapmaya pek hevesli oldular. Rahmetli Prof. Dr. Aykut Barka Gökova termik santralinin yapılması planlanan araziden fay hattı geçtiğini bildiren raporunu yapılan tüm siyasi baskılara rağmen değiştirmeyince MTA` daki çok sevdiği işinden istifa ederek ayrılmak zorunda kalmıştı. Hükümetlerin bilime karşı tutumları ortada. Benim anlayamadığım şey ise sanayicilerin yatırımlarını yaparken böylesine büyük bir riskleri nasıl göze alabildikleridir? Paralarını sokaktan mı topluyorlar ki doğal afetlerle böylesine kumar oynayabiliyorlar acaba? Bandırma` dan geçen fay hattına nasıl bu kadar güvenebiliyorlar? Akıl alacak gibi değil. İstanbul` un deprem riski ne kadar ise Bandırma` nınki de en az o kadar büyüktür.

 

Ne yazık ki cennet gibi bir doğaya sahip olan Güney Marmara sahillerine kurulması planlanan yeni sanayi tesislerinin neden olacağı çevre felaketini tartışmak bile Bandırma` nın deprem riski yanında gölgede kalıyor.

 

(*) Hersek deltası üzerinde, Altınova` da yapımı tamamlanmak üzere olan ve bittiğinde Dünya` nın 4. büyük asma köprüsü niteliğini kazanacak olan İzmit Körfezi Köprüsü de daha açılışı yapılmadan olası büyük bir depremle tanışmayacağına kimse garanti veremez. Aslında bu köprünün yapımı çok daha önceden planlamıştı ve 17 Ağustos 1999 depreminden önce köprü hizmete açılmış da olabilirdi. Fakat o zamanlar ( deprem olasılığı yüzüden değil..) Gölcük tersanesindeki denizaltıların geçişlerine engel teşkil edeceği düşünülerek yapımından son anda vaz geçilmişti.

 

 

  • BIST 100

    9548,09%-1,36
  • DOLAR

    32,51% 0,30
  • EURO

    34,56% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2496,03% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4153,32% 1,65
  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

16.04.2024

  • İMSAK 04:53
  • GÜNEŞ 06:22
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:18