06 Ağustos 2020 05:35

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yamanel: Vaka artışı okulların açılmasını etkileyebilir

Prof. Dr. Levent Yamanel, salgını yeniden kontrol altına almanın eylülü bulacağını belirtti. Prof. Dr. Ahmet Saltık ise 14 günlük kapatmaya zorunlu kalınabileceğine dikkat çekti

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Koronavirüs salgınında vaka sayıları tırmanışta Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, 5-10 gün sonraki vaka artışı göz önüne alındığında, salgını yeniden kontrol altına almanın eylülü bulacağını kaydetti. Prof. Dr. Ahmet Saltık ise salgınla mücadele başarısız olunduğunu savunarak "Belki eylül sonlarına doğru kaçındığımız, ötelediğimiz 14 günlük kapatmaya zorunlu kalacağız" dedi.

GATA Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, vakalardaki artışın hâlâ birinci dalganın yükselişleri olduğunu belirtti. Yamanel, vakalardaki artışın okulların açılma kararını etkileyeceğini söyledi.

VAKALARA BAYRAMDAN VE TATİLDEN DÖNENLER DE EKLENECEK

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar'ın haberine göre Yamanel, vakalar arttıkça durumu yeniden kontrol altına almanın zorlaşacağına da işaret ederek “Bu artışların üzerine, Kurban Bayramı ve tatilden dönenler de eklenecek. Bu gevşemenin sonucu 5-10 gün sonra vakalara yansır. Ciddi tedbirler yeniden alınmaya başlandı, Ankarada’da hastaneler tekrar Koronavirüs'e göre düzenledi. 5-10 gün sonraki vaka artışını da göz önüne alırsak, yeniden kontrol altına almak eylülü bulacak gibi. Ankara’daki artışa ilişkin süreç şu an sıkı takip ediliyor. Her an yeni tedbirler, kısıtlamalar gelebilir ve önlemler alınabilir” diye konuştu.

“Vaka sayılarımız yüzlü, iki yüzlü sayılara düştükten sonra, tekrar yükselirse buna ancak ikinci dalga diyebiliriz. Türkiye’deki birinci dalga hâlâ sürüyor” diyen Prof. Dr. Yamanel, vaka sayılarındaki artışta yeniden açılmaların yanı sıra “halkın motivasyonunun düşmesinin” de etkisi olduğuna dikkat çekti.

OKULLARIN AÇILMA KARARINI ETKİLEBİLİR

Prof. Dr. Yamanel, “İlk zamanlarda alınan tedbirlere uyum çok azaldı. Bu durumda da kaçınılmaz olarak vakalarda artış yaşandı” dedi. Artışlara karşın okulların 31 Ağustos’ta açılıp açılamayacağını da değerlendiren Yamanel, “Bilim Kurulu’nda bu konu yeniden gündeme gelmedi. 5-10 gün sonraki artış tablosu, okulların açılma kararını etkileyebilir” dedi.

TATİLDEN DÖNENLER 14 GÜN YAŞLILARDAN UZAK DURSUN

Salgının çıktığı ilk günden bu yana tekrarlanan “sosyal mesafe-maske ve hijyen” kuralının unutulduğunu, mutlaka yeniden anımsatılması gerektiğini söyleyen Yamanel, şu uyarılarda bulundu: “Özellikle kalabalık oluşturmamaya dikkat edelim. İşimiz yoksa alışveriş merkezine gitmeyelim. Çok acil bir durum ise hemen alıp çıkalım. Düğün, nişan törenlerinden mümkün olduğu kadar kaçınalım. Bu dönemdeki en önemli kural, kalabalık oluşturmamak. Hepimiz bir arada plaja gidip kalabalığı oluşturursak insanlar arasındaki etkileşim de artar. Tatilden dönecekler kendilerine ve çevrelerine dikkat etsin, 14 gün boyunca yaşlılardan uzak dursun.”

PROF. DR. SALTIK: BAKANLIĞIN VERİLERİ GÜVEN BUNALIMI YARATIYOR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, Türkiye’nin salgınla mücadelede başarısız olduğunu ve verilerin gizlendiğini savundu. Saltık salgına ilişkin, "Belki eylül sonlarına doğru kaçındığımız, ötelediğimiz 14 günlük kapatmaya zorunlu kalacağız" düşüncesini dile getirdi.

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, test sayılarının yetersizliğine dikkat çeken Saltık, “Örneğin Rusya 198 bin, İngiltere 246 bin test yapmış her 1 milyon nüfus için. Ölüm sayıları olarak bakıldığında ise Türkiye’nin 5 bin 748’e ulaştığını görüyoruz. Açıklanan rakamların Türkiye gerçeğini hiç yansıtmadığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Çok değişik verilerle, kanıtlarla ortaya kondu bu. Örneğin Erzurum Valiliği günlük 200, Malatya Valiliği ise günlük 100’ün altına inmeyen olgu sayılarını açıkladı. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın verilerine baktığımızda, Erzurum ve Malatya’yı içine alan, her biri 6-7 ili içeren 2 ayrı bölge için 45 dolayında olgu bildirildiğini gördük. Bu durum güven bunalımı yaratıyor” dedi.

"14 GÜN KAPATMAYA ZORUNLU KALABİLİRİZ"

Saltık, “İktidar, ekonomiyi durdurmak istemiyor. Dolayısıyla salgın da durmuyor. Avrupa ülkeleri ilk dalgada neredeyse yüzde 95’e varan oranda ekonomilerini durdurdular, özellikle İtalya. Salgını ancak öyle denetleyebildiler. ABD, yüzde 50 gibi ekonomisini durdurdu ve halen salgın hızla sürüyor. İktidar, 14 günlük tam kapatmanın ekonomik maliyetinin çok yüksek olduğunu düşündü. Salgının tepe yaptığı nisan ayı ortalarında 14 günlük tam kapatmayı ısrarla önerdik. O zaman bu uygulamanın günlük maliyeti yaklaşık 3.2 milyar dolar idi. Yaklaşık 50 milyar dolar gibi bir kaynak gerektiriyordu. Ne yazık ki 18 yıldır korkunç kötü yönetilen Türkiye ekonomisi salgınla mücadelede elimizi kolumuzu bağlıyor." diye konuştu.

Saltık, "Türkiye’nin salgınla ilgili açık başarısızlığındaki temel neden ekonomik yetersizlikleridir. 2-3 günlük piknik ya da bayram karantinaları denebilecek alaturka yöntemlerle iktidar bu mücadeleyi götürmeye çalıştı, olmadı... Korkarım ki, eylül ortalarında ya da sonlarına doğru okullar da açılırsa, ayrıca 11 Mayıs’tan bu yana AVM’leri açarak geldiğimiz ölçüsüz açılım - saçılım politikaları, Kurban Bayramı ve tatil yerlerinin açılması olgu sayılarında bir patlamayla yansıyacak. Belki eylül sonlarına doğru kaçındığımız, ötelediğimiz 14 günlük kapatmaya zorunlu kalacağız. Kaçındığımız 50 milyar dolara yakın harcamayı da fazlasıyla yapmış olduk. Salgın ülkemizde 5. ayını bitiriyor. Maliyeti korkunç boyutlara ulaştı. Olgu ve ölüm sayılarını da en az 2-3 ile çarpmak gerekiyor" ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan'da bulunan amonyum nitrat taşıyan gemi 2014’te sendikadan yardım istemiş

SONRAKİ HABER

Uygun adım marş!…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa