Bilim İnsanları, Dünyanın En Büyük İklim Gizemlerinden Birisini Çözmüş Olabilirler

25
6
5
3
2
Dünya’nın geçmişte yaşadığı iklim değişikliklerinin gizemlerini tahmin etmek günümüzde bir hayli zor fakat bu değişimleri neyin tetiklediğini öğrenmek, geleceğimiz açısından hayati önem arz ediyor.

Dünya’mız, belirli dönemlerde oldukça büyük değişimler geçiren gizemli bir gezegendir. Fakat insanlığın Dünya’ya olan etkilerini göz önünde bulundurduğumuz zaman, gerçekten de gelecek hakkında kaygılanmadan edemiyoruz. Konuyla ilgili Dünya’nın iklimi üzerinde araştırmalar yapan bilim insanları, yakın bir tarihte şaşırtıcı bir gizemi ortaya çıkarmış olabileceklerini düşünüyorlar. Bu araştırmacılara göre bazı antik kabuklar sayesinde “Genç Dryas” denilen soğuk bir buzul çağının meydana geliş sebebi tespit edilmiş olabilir.

Genç Dryas, yaklaşık 13.000 yıl önce buzul çağının başladığı zamana denk gelen bir olay. O dönemler küresel sıcaklık yükselişteydi ve deniz seviyeleri hızla artış gösteriyordu. Birdenbire Kuzey Yarımküre tekrar soğumaya başladı ve 1000 yıl boyunca buzlarla kaplı kalmaya devam etti. Woods Hole Oşinografi Enstitüsü, Kaliforniya-San Diego Üniversitesi ve Oregon State Üniversitesi’nin yürüttüğü ortak çalışmaya göre o dönem yaşanan gelişmelerde, erimeyen buzul sularının parmağı olabilir.

Yayınlanan bir raporda söz edilen teoriye göre Kuzey Yarımküre’de ki buzullarda oluşan tatlı su akışı, buz devri sona erince okyanuslara aktı. Kutuplardan gelen bu tatlı su kütleleri iklimi değiştirirken Atlantik meridyen devrinin (AMOC) kesintiye uğramasına neden oldu. Sonuç olarak Avrupa ve Kuzey Amerika’nın çoğunda önemli bir soğuma meydana geldi. “Foraminifer” olarak adlandırılan küçük kabukları inceleyerek bu sonuçlara varan bilim insanları, spesifik olarak kabukların oksijen içeriğinde buzul erimesinin izleri olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar, erimiş buzul sularının önemli bir akışa işaret ettiğini açıklarken, suyun kaynağının Kuzey Amerika’yı kaplayan Laurentide buz tabakasına ait olduğunu düşünüyorlar. Normalde suyun bir miktarı Missisipi Havzası’dan akacaktı ancak burada söz konusu edilen su miktarı oldukça fazla. İklimlerin ısınması ve buzulların erimesi, günümüzde bilinen ve önem arz eden bir gerçek. Bahsi geçen bu iklimsel dengesizliklerin Atlantik meridyen devirlerini yeniden değiştirdiğine dair önemli belirtiler var. Bilim insanları okyanus akıntılarının bir başka çöküşünün tek gecede gerçekleşeceğini düşünmüyorlar fakat bu konuda emin olmakta pek kolay değil.

Kaynak : https://www.extremetech.com/extreme/273243-scientists-may-have-solved-one-of-earths-greatest-climate-mysteries
25
6
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
25
6
5
3
2