HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avustralya'da bilim dünyası 'yüzsüz' balığı konuşuyor

Sualtı araştırmacıları ekibi Avustralya açıklarında yürüttükleri araştırmalar sırasında 'yüzsüz' bir balıkla karşılaştı. Başlangıçta yeni bir türle karşı karşıya olduğunu düşünen ekip çok geçmeden yanıldığını anlasa da karşılaşmadan memnun. CSIRO'nun keşif lideri doktor Tim O'Hara, "Bu ufaklığın görünüşü inanılmaz çünkü ağzı gövdesinin altında yer alıyor, dolayısıyla ona yandan baktığınızda ne ağız burun ne göz ne de başka bir şey görebiliyorsunuz." dedi.

Avustralya kıta sahanlığında bulunan Jervis Koyu'nda sualtı araştırmalarını sürdüren bilim insanları, araştırmalarının ikinci haftasında denizin 4 bin metre derinliğinde ilginç bir deniz canlısıyla karşılaştı.

Rengi kahverengiye çalan beyaz bir balık olduğu anlaşılan canlıyla ilgili asıl dikkat çeken ise yüzünün olması gereken yerde hiçbir organın bulunmayışıydı.

Bu nedenle 'yüzsüz' sıfatını yakıştırdıkları gizemli canlının fotoğraflarını e-posta yoluyla uzmanlara gönderen bilim insanları, yeni bir tür keşfetmiş olabileceklerini düşünerek balığa bir de isim buldu.

Ne var ki gemide bulunan zooloji ve sınıflandırma uzmanı John Pogonoski, çok geçmeden kötü haberi verdi: Balık daha önce keşfedilmişti. Latince ismi 'Typhlonus nasus' olan balığın yılanbalıkları ailesine mensup olduğu öğrenildi.

KUYRUKLARINDAN BİRLEŞTİRİLMİŞ İKİ BALIK GİBİ

Geminin mürettebatında yer alan CSIRO'dan (Avustralya Ulusal Bilim Dairesi) bir araştırmacı her ne kadar daha önce keşfedilmiş olsa da oldukça nadir olan bu türün bu denli büyük bir örneğine ilk defa rastlandığını açıkladı.

CSIRO'nun keşif lideri doktor Tim O'Hara ise The Guardian'a konuşarak söz konusu türün bölgede en son 1873 yılında görüldüğünü kaydetti: "Bu ufaklığın görünüşü inanılmaz çünkü ağzı gövdesinin altında yer alıyor, dolayısıyla ona yandan baktığınızda ne ağız burun ne göz ne de başka bir şey görebiliyorsunuz. Deyim yerindeyse iki balığın kuyruk tarafının birleşimi gibi bir şey…"

Bu arada 'yüzsüz balık' sosyal medyada da günün konusu oldu. 44 santimetre boyundaki deniz canlısının fotoğrafları Facebook ve Twitter'da binlerce insan tarafından paylaşıldı.

​CSIRO'nun hesabından yapılan paylaşımda "Eğer ne kadar meşhur olduğunu bilseydi yüzünde oluşacak ifadeyi hayal bile edemiyorum! Ama… Durun bir dakika" ifadeleri yer aldı. (Sputnik)


En Çok Aranan Haberler