Yayla Sahili Balıkçı Barınağı ile ilgili olarak Yayla Sahili Sakinleri, Edirne Valiliği’ne gönderilmek üzere Keşan Kaymakamlığı’na 27 Temmuz 2015 Pazartesi günü dilekçe verdi. 1611 kişinin imzaladığı dilekçede Barınak ile ilgili şikâyetler yer alıyor. 

BİLGİ İSTENİLDİ

Dilekçenin konu bölümünde bilgi edinmek isteyen, şikâyette bulunan Yayla Sakinleri, Edirne İli Keşan İlçesi Yayla Sahili’nde Liman (Balıkçı Barınağı’nın) yapılmasına binaen, bilgi edinme kanunu kapsamında şu bilgileri talep ettiler:

“Söz konusu sahilde ve sahile sıfır tabir edilen evlerde meydana gelen tahribatın hangi yollarla, nasıl ve ne zaman kesin çözüme kavuşacağı hususunda yazılı bilgi talebi

Sahilde biriken deniz talaşlarının denize girilebilmesi adına nasıl, ne zaman hangi kurum tarafından temizleneceği, sahil talaşlarının temizlenmesi hususunda ilgili, yetkili hangi kurum ve kuruluşların olduğu hususunda yazılı bilgi talebi

Yayla Köyü Su Ürünleri Kooperatifinin limanı (balıkçı barınağını) kiralaması, liman arkasındaki sahile ulaşımın ücrete tabi olması, halkın liman arkasında bulunan kamusal alan olan sahile ulaşmasının engellendiği mağdur edildiği nedeniyle şikâyetlerimizin sunulmasından ibarettir.”

Yayla Sahili Sakinleri konu bölümünden sonra dilekçenin açıklama bölümünde, Valilik makamı tarafından cevaplanması istemiyle konuyla ilgili 4 soru yer alıyor.

BİLGİ EDİNME HAKKIMIZI KULLANMAK İSTİYORUZ

Açıklama bölümünün ilk sorusunda 1990’lı yıllarda bu bölgede Devletin uygun görmesi nedeniyle Liman (Balıkçı barınağı )yapıldığı ancak limanın meydana getireceği olumsuzlukların ve tahribatların göz ardı edildiği, gerek deniz, gerek sahil, gerekse evlerde telafisi zor maddi manevi zararlar meydana geldiği kaydediliyor. Yayla Sahili Sakinleri soruya şöyle devam ediliyor: “Ne yazık ki bizler Yayla Sakinleri olarak sadece sözlü doğru, yanlış bilgilerle bilgilendirilmekteyiz. İlçemizin bağlı olduğu en büyük mülki amiri olarak siz Sayın Valimize başvurarak bilgi edinme hakkımızı kullanma zaruretimizin hâsıl olduğunu bilginize sunarız.”

REHABİLİTASYON KAÇ YIL İÇERİSİNDE GÜNDEME GELECEK

İkinci soruda, limanın rehabilitasyonu konusunda projeler hakkında bilgi, belge ya da yazılı resmi açıklama talep eden Yayla Sahili Sakinleri, “Sürecin hızlandırılmasında bizler vatandaş olarak neler yapmamız gerektiğini Sayın Valimize sormak isteriz. Bizlerin yapabileceği bir şey yok ise rehabilitasyonun önümüzdeki kaç yıl içerisinde gündeme geleceğinin tarafımıza bildirilmesini talep etmekteyiz.” ifadesiyle Valilik makamından konuyla ilgili resmi açıklama istiyorlar.

TALAŞLARIN TEMİZLENMESİ İÇİN İLGİLİ KURUM BULUNAMAMIYOR

Açıklama bölümünün 3. sorusunda, Liman Caddesi ile Doğa Çay Bahçesi’nden itibaren sahilde biriken deniz talaşları nedeniyle denize girilemediğinin ve talaşların temizlenmesi için ilgili kurum bulunamadığı da şikâyet konusu olarak yer alıyor. Yayla Sahili Sakinleri soruda şu ifadelere yer veriyorlar: “Balıkçı Barınağının yapılaması nedeniyle bu durumun olduğunu ve talaşların temizlenmesi konusunda hangi kuruma başvuracağımız bilgisinin tarafımıza bildirilmesini talep etmekteyiz.”

RANTA ÇEVİREN HALKTAN HAKSIZ YERE ÜCRET ALAN BU UYGULAMAYA SON VERİLSİN

Açıklama bölümünün son sorusunda, Yaylada sahilinin kalmaması nedeniyle Yayla Sakinleri olarak Balıkçı Barınağı’nın arkasındaki kamusal alan olan sahilde denize girdiklerini, ancak 2015 yaz döneminde limanın Yayla Sahili Su Ürünleri Kooperatifi’ne kiralandığının ve liman arkasına gidişin ücrete tabi olması nedeniyle karşı karşıya kaldıklarını bu sorunun da çözümünün ne olacağı soruluyor.

Yayla Sakinleri son soruda şu ifadeler yer alıyor: “Balıkçı Barınağı yolunun, sahile ulaşılmak amacıyla kullanılmasının dışında yayla sakinlerine her hangi bir menfaati bulunmamakta, araçlarını sahil ile dağ arasındaki toprak yola park etmektedirler. Limana girişin ücrete tabi olmasıyla Yayla sakinleri bir kez daha mağdur edilmiş ayakbastı parası diye tabir edeceğimiz bir ücreti ödemek zorunda bıraktırılmışlardır.  Bizler Yayla Sakinleri olarak limana ücret ödemek istememekle birlikte, liman yolunun kullanılmasında alınan ücretin hukuka aykırı olduğunu düşünmekteyiz ve bu uygulamaya son verilmesini talep etmekteyiz. İdare (Mal Müdürlüğü ) ve kooperatif tarafından imzalanmış olan kira sözleşmesi, balıkçı barınağı yönetmeliği dikkate alınarak hazırlanmış olsa da, araçla sahile giriş çıkışlarda ücret alınacağı hususunda her hangi bir madde eklenmemiş ve alınan ücretin yasalara ve yönetmeliğe aykırı olduğu aşikârdır. Ancak siz Sayın Valimiz alınan bu ücretin yasalara uygun olduğunu düşünüyor iseniz bizim talebimiz, limanın arkasında bulunan denizine ulaşmamıza yardımcı olacak alternatif bir yol bulmanız ve sahilin yok olmasını ranta çeviren halktan haksız yere ücret alan bu uygulamaya son verilmesi için destek vermenizdir.”

SONUÇ VE İSTEM  

Yayla Sahili Sakinleri dilekçenin sonuç ve istem bölümünde ise şunları istediler: “Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığımız nedenlerle ilgili olarak biz vatandaşlara bilgi edinme kanunu kapsamında yazılı olarak bilgi verilmesini, çözüm noktasında destek verilmesini, hangi kurumların çözüme ulaşmada etkisi olacağı ve taleplerimize cevap verebileceği bilgisini saygıyla arz ve talep ederiz. 27.07.2015”