Ekonominin geleceğini robotlar tahmin ediyor

Küresel çapta 6.3 trilyon dolarlık fon yöneten BlackRock, ekonominin geleceğini tahmin ederek doğru yatırım kararlarını almak için robotları kullanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Değeri yükselecek bir hisse senedini zamanında almak yatırımcıya nasıl büyük kazanç sağlıyorsa ekonomik göstergeler de yatırımcının kararlarında son derece etkili. 6.3 trilyon dolarlık fon yöneten BlackRock, ekonominin geleceğini tahmin ederek doğru yatırım kararları almak için robotları kullanıyor. Robotların kullanıldığı Macro GPS ile BlackRock, G7 ülkelerinin 12 ay sonrasına yönelik GSYH beklentilerini yatırımcıyla paylaşıyor. Yapay zeka borsa endeks tahmini, iflas tahmini ya da tahvil piyasası gibi birçok finans işleminde kullanılıyor. Yapay zekadan piyasalardaki günlük endeks değişimlerinde bile yararlanılıyor. Hatta karmaşık finansal veriler nedeniyle öngörülmesi zor piyasa değişimlerinde insanlardan daha iyi tahmin performansı sergileyebiliyor yapay zeka. Hisse senedi fiyat davranışlarında yararlanılan yapay zeka artık ekonominin geleceğinin tahmin edilmesinden de yatırımcının hizmetinde. Küresel çapta 6.3 trilyon dolarlık fon yöneten BlackRock, ekonominin geleceğini tahmin etmek için de robotları kullanıyor.

Büyüme GPS'i analistlerle uyumlu sonuç veriyor
BlackRock'ın G7 Büyüme GPS'i analistlerin beklentileriyle örtüşüyor yani istikrarlı ve genel trendin biraz üzerinde büyümeye işaret ediyor. GPS'in ortaya koyduğu sonuçlara göre Amerikan ekonomisi teşviklerin ekonomiye yansımasıyla üç yılın en iyi değerlerine işaret ediyor. Euro Bölgesi büyüme beklentileri de, İspanya ve İtalya'daki siyasi gerileme karşın ekonomik aktivideki canlanma ile uyumlu sonuçlar ortaya koyuyor. Çin'e bakıldığında Kompozit PMI verisinin aralıkta GPS ile aynı sonuçları verdiği görülüyor.

'Big Data' ile ekonomik analizler yapılıyor

Hisse senedi işlemleri ve vadeli ve opsiyon piyasası işlemlerinde uzun yıllardır kullanılan algoritmik trading yani otomatik al-sat işlemler, para piyasaları için çalışan robotların geliştirilmesini hızlandırdı. Nasıl ki değeri yükselecek bir hisse senedini zama-
nında almak veya değeri düşecek bir hisse senedini zamanında satmak; tahmin edilmesi zor ve doğru tahmin edildiğinde yatırımcıya büyük kazanç sağlayan önemli karar ise, ekonomik göstergeler de yatırımcının kararlarında büyük önem taşıyor. Göstergeler yatırımcıların ve işlemcilerin paralarını nereye yönlendirecekleri konusunda değerli bir bilgi.

Göstergeler hem geçmişi hem de geleceğini anlamak için gerekli. Buradan yola çıkarak BlackRock, ekonomik göstergelere göre tahmin yürütülmesi sürecini iyileştirmek amacıyla geliştiren Macro GPS'i kullanıyor. 'Big data' yani 'büyük veriyi' işin içine katan BlackRock, Systematic Active Equity ekibi tarafından sağlanan sayısal verileri kullanarak GPS kullanımını derinleştirdi.

Robotların kullanıldığı Macro GPS ile BlackRock, yatırımcıların harekete geçmek için kullanabileceği geleceğe dönük ekonomik tahminler sunuyor. Bu araçla, üç aylık süre zarfında 12 ay sonrasında yönelik gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) beklentileri yatırımcıyla paylaşılıyor. Böylelikle yatırımcı için, potansiyel ekonomik değişimler konusunda erken uyarı sistemi oluşturulmuş oluyor. BlackRock, gerçekleşmiş aktiviteler, istihdam, yatırımcı algısına yönelik anket sonuçları gibi birçok makro ekonomik veriyi bir araya getiriyor. Sayısız verinin bir araya getirildiği 'Big data' ile ekonomi analizleri oluşturuluyor ve ekonominin kısa vadeki evrimi konusunda geleneksel yöntemlere göre daha verimli bilgiler sunmaya çalışıyor. Şu an BlackRock GPS uygulamasını ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Avustralya'da kullanıyor. Ancak uygulamayı daha geniş alanlara yayma planları var. Özellikle Çin gibi gelişmekte olan ülkelere girmek hedefler arasında.

Bu konularda ilginizi çekebilir