Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

New York
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM toplantılarına katılmak üzere bugün New York’a hareket ediyor. BM’nin 71. Genel Kurulu’na katılıp konuşma yapacak olan Erdoğan, ayrıca yoğun bir ikili görüşme trafiğinde bulunacak.
Toplantıların yapılacağı BM binası New York’un Manhattan bölgesinde.
Manhattan’da önceki gece yaşanan patlamada 30’a yakın kişi yaralandı. Yine Manhattan’da başka bir caddede cep telefonuna kablolarla bağlanmış düdüklü tencere bulunması BM toplantıları öncesi alarma neden oldu.
Times tıklım tıklım
Manhattan’da bazı caddeler trafiğe kapatılarak önlem alındı. Sabaha kadar siren

Biden, Erdoğan’ın oteline gelecek
seslerinin hiç eksilmediği Manhattan’da cep telefonumuza “pencerelerden uzak durun” mesajı geldi.
Patlama sonrası dolaştığım Manhattan sokakları çok kalabalıktı. Özellikle patlamanın yaşandığı yere yakın olan Times Meydanı tıklım tıklımdı. Patlama 23. Cadde’de oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kalacağı The Peninsula Otel ise 55. Cadde’de. İkinci düzenek ise 27. Cadde’de bulundu. Bu caddeler arasında fazla mesafe yok.
Terör konuşulacak
Erdoğan’ın da aralarında olduğu çok sayıda lider BM toplantıları için New York’a gelecek.
BM toplantılarında Suriye ve göçmen krizi ana gündem olacaktı.
Ancak yaşanan son olaylar BM toplantılarında terör ve terörle mücadelenin de öne çıkacağını gösteriyor.
İkili görüşme trafiği
Erdoğan BM için geleceği New York’da yoğun bir ikili görüşme trafiğinde bulunacak.
Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile biraraya gelecek. Biden, görüşme için Erdoğan’ın kalacağı The Peninsula Otel’e gelecek. İkilinin Fırat Kalkanı harekâtı başta olmak üzere Suriye’deki gelişmeleri ele alması bekleniyor.
Erdoğan ayrıca New York’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile de görüşecek.
Bu görüşmelerin ana gündem maddelerini ise ikili ilişkiler, Suriye, mülteci krizi, terör ve terörle mücadele oluşturacak.
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili liderlere bilgi verecek olan Erdoğan, ayrıca FETÖ tehdidini de anlatarak liderleri uyaracak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 193 ülke temsilcisinin katılacağı BM Genel Kurulu’na hitap edecek. 135 civarında devlet ve hükümet başkanının katılının beklendiği BM’de diğer ülkelerin ise başkan yardımcısı ve bakan düzeyinde temsil edileceği belirtildi.
Erdoğan’ın salı günü yapacağı konuşmada Suriye, göçmen sıkıntısı ve terörle mücadelenin öne çıkacağı öğrenildi.
Erdoğan ayrıca ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde mülteciler konusundaki liderler zirvesinde de bulunacak.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından düzenlenecek öğle yemeğine iştirak edecek olan Erdoğan, akşam saatlerinde ise Obama ve eşi tarafından verilecek resepsiyona katılacak.
ABD’li yatırım ve iş çevreleri, kanaat önderleri, ABD’deki Türk ve Müslüman toplumu temsilcileriyle de bir araya gelecek olan Erdoğan, ABD medyasına da mülakatlar verecek.