Dolar

32,5358

Euro

34,9272

Altın

2.439,83

Bist

9.716,77

Bic, Fransa ve Almanya'yı Avrupa Komisyonu’na şikayet etti

Avrupa Komisyonuna şikayette bulunan şirkete göre, bu iki ülkede mevcut olan modellerin %86'sının uluslararası güvenlik standardına uymadığını açıkladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-18 12:45:38

Bic, Fransa ve Almanya'yı Avrupa Komisyonu’na şikayet etti

Timetürk Çeviri

Fransız grubu Bic, 18 ekim perşembe günü yaptığı açıklamada, Fransa ve Almanya'yı, ülke sınırları içerisinde, sattıkları yada ithal ettikleri ürünlerin standartlara uyup uymadığını kontrol etmeden satışına izin verdikleri gerekçesiyle Avrupa Komisyonu'na şikayet etti.

Avrupa'da bulunan basit modellerin % 73'ü, uluslararası güvenlik standardına uymuyor. Bu oran Fransa ve Almanya'da % 86'yı buluyor. Çakmaklar için uluslararası standart olan ISO9994, maksimum alev yüksekliğini, düşmelere karşı direnci, yüksek sıcaklıkları veya iç basıncı belirliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde, çakmaklardan dolayı yılda yaklaşık 30 bin ciddi kaza meydana gelmektedir.

Bununla birlikte grubun araştırmasına göre, Fransa ve Almanya'daki kazaların % 75 ila % 80'inin, piyasadaki ürünlerin ISO standardının gerekliliklerini yerine getirilmiş olması durumunda önlenebileceğini ortaya koymaktadır.

TEHLİKELİ ÜRÜNLERİ PİYASADAN KALDIRIN

Avrupa'da satılan çakmakların yaklaşık % 20'lik bir pazar payına sahip olduğunu iddia eden Fransız şirket, 2010 yılında Avrupa Komisyonu'nadaha öncede Hollanda'ya karşı benzer bir şikayette bulunmuştu.

Bic, bu şikayetlerin amacının üye devletlere yaptırım olarak sunulması ve böylece tehlikeli ürünlerin piyasadan kaldırılması için etkili önlemler alınması olduğunuaçıkladı.

Ağırlıklı olarak Asya'dan gelen, Avrupa çakmak ithalatının büyük bir bölümünün Hamburg ve Rotterdam limanlarından geldiği ifade edildi.

Bic, daha önce de Fransız çakmaklarında piyasanın önde giden firmalarından, Polyflame şirketler grubuna da dava açmıştı. 2016 yılında, Yargıtay, bu ithalatçının bazı modellerinin uygunsuzluğunu kabul etmişti. Ancak mahkeme kararına rağmen, Fransız makamları kuralları uygulamak için hiçbir şey yapmadı.

Kaynak: Le Monde

Haber Ara