Beyazıt Meydanı'nda 'bölünme' protestosu

YÖK Kanunu ile Selçuk, Kütahya Dumlupınar, İnönü, İstanbul, Gazi, Sakarya, Mersin, Karadeniz Teknik, Erciyes ve Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversitelerinin bölünmesi protesto edildi. Eylemde 'üniversitemi bölme' pankartı açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üniversitelerin bölünmesi için hazırlanan kanun tasarısı Beyazıt Meydanı'nda protesto edildi. İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt'taki Ana kampüsü girişinde toplanan öğretim görevlileri ve öğrenciler üzerinde "Üniversitemi Bölme" yazan pankart açtı. Kanun tasarısının geri çekilmesini isteyenler basın açıklaması yaptı.

10 ÜNİVERSİTE BÖLÜNÜYOR

Hükümet, 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısını Meclis’e sundu. Tasarıyla İstanbul, Gazi, İnönü, Karadeniz Teknik üniversiteleri başta olmak üzere 10 köklü üniversite bölünecek. Türkiye’nin ilk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nin tıp fakültesinin de aralarında yer aldığı önemli birçok fakülte ve yüksekokul yeni üniversitelere bağlanacak.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip'in okuduğu açıklamada, "19 Nisan 2018 günü TBMM Başkanlığına verilen torba yasa önerisinin 7. Maddesi ile İstanbul Üniversitesi'nin ilk fakültesi olan ve 191 yıldır sağlık ve eğitim hizmeti veren İstanbul Tıp Fakültesi, 1857 yılında kurulan Türkiye'nin ilk orman fakültesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk veterinerlik fakültesi, kuruluş tarihi 1909 yılına dek uzanan Türkiye'nin ilk Diş Hekimliği fakültesi, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Türkiye'nin ilk işletme fakültesi ve Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, 22 bin 775 öğrencisi ile birlikte isimlerinde koparılmak isteniyor" ifadeleri yer aldı.

'BU ÇINAR DEVRLİRSE ALTINDA ÖNCE SİZ KALIRSINIZ'

Bu bölünmenin İstanbul Üniversitesini yok etme projesi olduğunu söyleyen Saip "Bu tarih bizimdir. Tarihi yeniden yazamazsınız. İstanbul Üniversitesi bizimdir, biz İstanbul Üniversitesiyiz. TBMM'ye sesleniyoruz. Bu yasa tasarısını durdurun. Yüzlerce yıldır büyüyen ve büyüten bu çınardan elinizi çekin. Bilin ki bu çınar devrilirse altında önce siz kalırsınız" dedi. (İstanbul - DHA)


Orman fakültesi önünde de 'Fakülteme Dokunma' eylemi

DUVAR - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesi'nin 'üniversitelerin bölünmesi' için hazırlanan kanun tasarısı içinde yer alması fakültenin Sarıyer Bahçeköy'deki yerleşkesi önünde protesto edildi.

Fakültede görevli öğretim üyeleri ve öğrencilerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütleri üyelerinin aralarında bulunduğu İ.Ü Orman Fakültesi Dayanışma Platformu'na bağlı yaklaşık 500 kişilik grup, saat 15.00 sıralarında fakültenin Bahçeköy'deki yerleşkesi önünde toplandı. 'Fakülteme dokunma' sloganları eşliğinde yerleşkenin içinden yürüyüşe geçen akademisyenler ve öğrencilerden oluşan grup, dışarıda bekleyen sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle buluştu. İstanbul Üniversitesi'nin bölünmemesi yönünde çeşitli dövizler açan grup, sık sık alkışlarla eylemlerini sürdürdü.

'HANTALLAŞTI İDDİALARI TEMELSİZ'

Üniversitenin çok büyüyerek hantallaştığı şeklindeki iddialarının kişisel değerlendirmeler olduğunu kaydeden Tolunay, kurumda uygulanmaya başlanan 'elektronik belge yönetim sistemi' gibi birçok teknolojik yeniliklerin, hantallık iddialarını ortadan kaldırdığını savundu.

Prof. Dr. Tolunay şunları söyledi; "Üniversiteyi ayakta tutan, kültür, birikim, gelenek, sabır, azim, aidiyet, saygı ve huzurdur. Bu değerler ancak süreklilik sağlandığında kazanılabilir. Değerleri zedelenen bilim kurumlarından, toplum için gerekli faydaların üretilebilmesi beklenemez. İ.Ü, orman fakültesi ile köklü ilişkiler içerisindedir ve ayrılması düşünülemez. Birkaç kuşağın emeğiyle elde edilenler, acele alınmış kararlara emanet edilemez. Platform olarak, ülkenin ilk ve ana üniversitesinin temelsiz gerekçelerle zayıflatılmasına ve orman fakültesi ile bağlarının koparılmasına hayır diyor. Bu yanlıştan dönülerek kanun tasarısının geri çekilmesini talep ediyoruz." (DHA)