|
Beyaz Saray’da fırtınalar esiyor!

6 Kasım’daki ara seçimlerden sonra Trump’ın “Beyaz Saray”da ve Kabine’de değişiklikler gerçekleştirmesi bekleniyordu. Bu değişiklikler büyük ölçüde Trump’ın 2020’deki Başkanlık kampanyasıyla ilgili. “Temsilciler Meclisi”nde Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu kaybetmeleri 2020’deki Başkanlık seçimlerinin çok kritik geçeceğini gösteriyor. Dürtüleriyle uyumlu bir yönetim arzu eden Trump, yeni kampanya üssünün Beyaz Saray kadrosuyla tam uyum içinde olmasını istiyor. Hatta, Beyaz Saray’ın Başkanlık kampanyasının parçası olmasını bekliyor.



Trump ile kimyası uyuşmayan, daha çok da askerî kişiliğiyle öne çıkan Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly için yolun sonu gelmişti. Beyaz Saray’a disiplin getirmek için İç Güvenlik Bakanlığı’ndan Trump’ın Özel Kalem Müdürlüğüne kaydırılan Kelly’nin Trump’ın damadı Jared Kushner ve kızı İvanka Kushner ile yaşadığı çatışmaysa sık sık medyaya konu oldu. Kelly,Trump’ın kıdemli danışmanları olan Jared- İvanka çiftine ‘hassas bilgilere erişim sınırlaması’ getirdi. Kelly’nin, Jared-İvanka çiftinin kendisinin bilgisi olmadan Başkan Trump ile doğrudan görüşmelerini kısıtlamaya çalışması da bardağı taşıran son damlaydı.

Trump, Kelly’nin yıl sonuna doğru görevinden ayrılacağını söyledi. Trump’ın Kelly’nin yerine Nick Ayers’i getireceği söyleniyordu. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in özel kalem müdürlüğünü yapan Ayers, Jared ve İvanka çiftiyle, yıl sonunda BM Büyükelçiliği görevinden ayrılacak olan Nikki Haley’ye yakınlığıyla biliniyor. Ayers kısa süreliğine bu pozisyonu kabul edebilir imiş, Trump ise Ayers’ten 2 yıllık bir taahhüt istemiş. Ayers bu taahhüdü vermediği için Trump şimdi başka bir isim arıyor. Yeni aday listesinde ilk sıradaysa Temsilciler Meclisi üyesi Mark Meadows var. Diğer adaylar ise Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Direktörü Mick Mulvaney, Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, “Blackstone”da üst düzey bir lobici olan Wayne Berman ile 2016 yılında Trump için Pensilvanya kampanyasını yöneten David Urban. Mark Meadows, Temsilciler Meclisi’ndeki 30 civarında Cumhuriyetçi’nin üye olduğu “Ev Özgürlük Partisi’nin(House Freoodom Caucaus)” eş başkanı. Cumhuriyetçi Parti’nin ‘en Sağ’ kanadını temsil eden Özgürlük Partisi, Kongre’deki ana akım Cumhuriyetçilerle sık sık ihtilaf yaşayan bir grup.

Trump, Nikki Haley’den boşalacak olan BM Büyükelçiliği görevineyse Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’i aday gösteriyor. Nauert daha önce, Trump taraftarlığıyla bilinen “Fox Kanalı”nda çalışmıştı. Trump’ın diplomasi deneyimi olmayan Nauert’i seçmesinin sebebiyse, “ekran yüzü” olarak tanınması. Trump’ın ekranda sıkça görünen isimlere rağbet ettiğiyse biliniyor. Nauert’i Jared-İvanka çiftiyle Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo destekliyor.

Trump, Jeff Sessions’dan boşalan Adalet Bakanlığınaysa Bakanlık Genel Sekreteri Matthew Whitaker ‘ı vekaleten atamıştı. Kongre Demokratlarıysa Trump’ın Senato onayı olmayan Whitaker’ı ataması hakkında soruşturma başlatacakları tehdidinde bulundular. Cuma günü Trump, geçenlerde vefat eden ABD Başkanlarından George HW Bush döneminde Adalet Bakanlığı yapmış olan William Barr’ı aday gösterdiğini açıklayarak sorunu çözmek istiyor.

Öte yandan Kelly’nin Beyaz Saray’dan ayrılması Trump’ın kabinesindeki iki ismi yakından ilgilendiriyor, Savunma Bakanı James Mattis ve İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen. Bu iki isim Kelly’nin Kabine’deki müttefikleri. Nielsen, Kelly İç Güvenlik Bakanıyken Özel Kalem Müdürüydü. Kelly, Beyaz Saray’a gittiğinde Nielsen’ı da yanında götürdü. Nielsen daha sonra Kelly’nin desteğiyle İç Güvenlik Bakanlığı’na getirilmişti. Trump’ın göçmen politikasındaki başarısızlığını örtmek için günah keçisi yaptığı Nielsen’ı değiştirmek istediği biliniyordu. Trump’ın Mattis, Kelly ve Nielsen ile mutlu olmadığı epeydir konuşuluyordu. Kısacası, Trump, dürtülerine zincir vurmak isteyen ‘yetişkinler’i birer birer tasfiye ediyor.

#ABD
#Donald Trump
5 yıl önce
Beyaz Saray’da fırtınalar esiyor!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset