24 Haziran 2019 12:10

Beyaz eşya satışlarında büyük düşüş: Yüzde 20

Beyaz eşyada daralma mayıs ayında da sürdü, iç satışlar yüzde 20 geriledi.

Fotoğraf: Bosch basın bülteni

Paylaş

Beyaz eşya pazarındaki daralma mayıs ayında devam ederken, iç satışlar yüzde 20 geriledi.

Beyaz eşya sektörünü teşvik amaçlı uygulamaya konan ÖTV’nin kaldırılmasının çok etkili olmadığı görüldü.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre; buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürün grubunda iç satışlar mayıs ayında yüzde 20 düşüşle 554 bin 874 adet oldu.

İç satışlar ocak-mayıs döneminde ise yüzde 11 düşüşle 2.39 milyon adet olarak gerçekleşti.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer, beyaz eşya satışlarında önemli bir belirleyici olan ilk defa satılan konut sayısının nisanda yüzde 29.6, mayısta ise yüzde 39 daraldığına işaret ederek, bu gelişmelere karşın beyaz eşyadaki iç talep daralması yüzde 11’de kaldığını söyledi.

Dinçer, “Ekonomi yönetiminin iç talebi canlandırmak için 2018’in son çeyreğinde aldığı ÖTV muafiyeti uygulamasını haziran sonuna kadar uzatması daralmanın asgari seviyelerde tutulmasına yardımcı oldu. Son olarak BDDK’nin beyaz eşyada taksit sayısını 12’den 18’e çıkartma kararının talebi canlandıracağına ve satışları olumlu etkileyeceğine inanıyoruz” dedi.

TAKSİT SAYISI ARTIRACAK

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BBDK) ÖTV indirimi yerine tüketimi artırmaya dönük yeni bir düzenlemeye gitti. BDDK 12 Haziran’da yaptığı açıklama ile kredi kartlarında taksitlendirme süresinin buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli ev aletleri vb. elektrikli eşya alımlarında 12 aydan 18 aya çıkarıldığını duyurdu.

TÜRKBSED verilerine göre, beyaz eşya ihracatı ise mayıs ayında yüzde 3 artışla 1.74 milyon adet, ocak-mayıs döneminde ise yatay seyirle 7.44 milyon adet oldu. Beyaz eşya üretimi mayısta yüzde 6 artışla 2.4 milyon adet, ocak-mayısta ise değişim göstermeyerek 10.2 milyon adet olarak gerçekleşti.

ÖTV VE KDV İNDİRİMİ BİTİYOR

MOBİLYA, beyaz eşya ve araçlarda enflasyonla mücadele kapsamında, sektörleri krizde teşvik etmek amacıyla, 1 Kasım 2018 tarihinde başlayan ÖTV ve KDV indirimi ay sonunda sona erecek.

Mobilya, beyaz eşya ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi, ekonomiyi canlandırmak ve enflasyonla mücadele kapsamında bitiş tarihi 31 Aralık 2018 olarak belirlenen vergi indirimi, önce 31 Mart’a, daha sonra 30 Haziran’a kadar uzatılmıştı.

Mobilya, beyaz eşya ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi 30 Haziran’da sona erecek. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da iki savaş uçağı çarpıştı, pilotlar kurtuldu

SONRAKİ HABER

İnsanca yaşama koşullarına da ulaşacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...